Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.  

Den bästa våningssängen är den ditt barn sover gott och tryggt i. Vi har testat flera olika våningssängar för att se vilka vi tycker är bäst för majoriteten. Vi har utsett de bästa våningssängarna i tre olika prisklasser: premium, mellan och budget.

Det betyder att det finns en våningssäng för alla plånböcker och vi lovar att du inte behöver gå ner i kvalité eller design. Vi har hittat några riktigt bra sängar åt dig.

Är det så att du bor trångt och att det helt enkelt inte går att lösa så barnen får varsitt rum är en bra våningssäng ett riktigt bra alternativ. Du kan hitta bra våningssängar med förvaring men också våningssängar med tre sängar så även gäster kan sova över om det behövs.

Har du småbarn eller småsyskon så vet du att det inte alltid är så roligt att sova själv. Det kan ta lång tid innan barnet somnar och det kommer ut till dig flera gånger. Då kan det vara en trygghet att ha sitt storasyskon eller småsyskon i samma rum. Istället för att gå ut kan de prata lite och skapa en större trygghet för varandra och komma närmare varandra.

Flera våningssängar kan delas, göras om till dagbädd och loftsäng. Det finns många alternativ. Görs sängen om till loftsäng är det smidigt att ha ett skrivbord under till exempel. Vi älskar när möbler kan användas på fler än ett sätt. Det gör att vi sparar på ekonomin, vi behöver inte åka och köpa möbler så ofta, vilket vi tycker är tråkigt, och vi tar större hänsyn till miljön.

Bästa våningssängarna:

Bästa våningssängen i premiumklassen: Vale Familjevåningssäng Manis-h

Bästa våningssängen i mellanklassen: JARL våningssäng med tre sängar och förvaring

Bästa våningssängen i budgetklassen: Homestyle4u Våningssäng med förvaring

Våra bästa våningssängar:

Vale Familjevåningssäng Manis-h – bästa våningssängen i premiumklassen

Prisklass: 8649 kr Mått: H193 x B160 x L210 cm Passar ålder: 2+ år Material: Bok och MDF Maxvikt: 100 kg per säng Bäddmått: B140 x L200 cm och B90 x L200 cm

Bästa våningssängen

En våningssäng i modellen familjesäng och kan växa med familjen. Familjesäng betyder att den nedre sängen är bredare än den övre. Just på denna säng har du en våningssäng med större undersäng, den är 140 cm bred och den övre är 90 cm bred.

Sängen växer tillsammans med ditt barn och kan byggas i flera olika kombinationer. Den kan byggas som en säng med kanter åt alla håll för att sedan göras om till loftsäng. Sist men inte minst kan du sätta in en säng nedanför och så har du en bra våningssäng. Den övre sängen har självklart höga sidoskydd som förhindrar ditt barn att rulla ner. Tillverkaren rekommenderar att barnet är 6+ år innan det får sova i överslafen även om det kan vara spännande tidigare.

Är det så att barnen sen får varsitt rum är det enkelt då våningssängen kan delas i två.  

Det följer inte med förvaringslådor men det finns möjlighet att köpa till. Det är något vi tycker att du ska göra om du köper sängen. Förvaring brukar vara en bristvara på barnrum och tack vare att våningsängen har förvaring gör det ditt liv lättare.

Du kan placera stegen på valfri sida vilket underlättar möbleringen. Tack vare att stegen är snedställd och har bra bredd på trappstegen är det lätt och säkert för både barn och vuxen attta sig upp och ner.

Madrasser och sänglådor ingår inte men kan läggas till.

Lisa familjesäng Mavis - bästa våningssängen i mellanklassen

Prisklass: Mellan Mått: H135 x B130 x L207 cm Passar ålder: 6+ år Material: Massiv furu Bäddmått: överslaf B80 x L200 cm och nedre sängen B120 x L200 cm

Här får du en bra delbar våningssäng / familjesäng från märket Mavis. Detta är en låg våningssäng på bara 135 cm. Det gör det lätt för dig som förälder att kunna trösta ditt barn eller lyfta barnet om så skulle behövas.

Stegen upp till överslafen har bara två steg vilket gör det lätt för ditt barn att ta sig upp och ner från sängen. Skulle du vilja kan du också dela på våningssängen och placera sängarna i olika rum.

Du kan också köpa till förvaringslådor för att utöka förvaringen i rummet eller bara för att ha sängkläder i. Det bestämmer du själv. Vill du köpa förvaringslådor till kan du göra det här. 

Det här är en av våra favoriter bland familjesängarna tack vare dess låga höjd och möjligheten att ha förvaring under.

Tänk på att madrassen i överslafen får vara max 19 cm. Inga madrasser följer tyvärr med.

Homestyle4u Våningssäng med förvaring – bästa våningssängen i budgetklassen

Prisklass: Budget Mått: H150 x B96 x L215 cm Passar ålder: 6+ år Material: Massiv furu Maxvikt: 150 kg per säng Bäddmått: B90 x L200 cm

Billig och bästa våningssängen

En enkel och praktisk våningssäng med förvaring, förvaringslådan följer med. Det är alltid bra med den extra förvaringen och den sväljer faktiskt en hel del leksaker eller vad du vill ha i lådan. Det är skönt att kunna nyttja den outnyttjade ytan som oftast blir under sängen till något vettigt.

Stegen kan sättas på båda sidor av sängen och går rakt upp. Vi tycker att det är bra bredd på trappstegen för att säkert klättra upp. Vill du göra det lite säkrare finns det halkskydd att klistra på. Säg att barnet har lite hala strumpor och lite bråttom ner. Då kan det vara skönt med halkskydd så inte barnet ramlar.

Sängen är bara 150 cm hög vilket inte är superhögt. Det är något vi tycker är bra. Varje säng klarar 150 kg så du som vuxen med lätthet kan lägga dig och läsa saga tillsammans med ditt barn utan att riskera att ribborna knäcks.

En enkel, klassisk och stabil våningssäng.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Andra testade våningssängar

När du saknar ett rum till barnen är våningssäng en väldigt bra kompromiss. Det finns också väldigt många fina våningssängar att välja på. Vi har testat flera olika våningssängar för att hitta den bästa. 

VÅNINGSSÄNG FELIX EDEN WOOD

Prisklass: Budget Mått: H150 x B89 / 99 x L209 cm Passar ålder: 6+ år Bäddmått: B80 / 90 x L200 cm

Det här är nog den enklaste och billigaste våningssängen som testas. Du får en enkel klassisk våningssäng som kan delas i två. Det är den bästa funktionen på denna våningssäng.

Det är en svensk säng tillverkad av fint svenskt trä som tar hänsyn till miljön genom sin FSC-märkning. Märkningen innebär i korthet att det är ansvarsfulla skogsbruk som är miljöanpassat och tänker på att ha ett livskraftigt bruk av världens skogar.

Vi tycker inte den är så snygg men det går alltid måla om du så önskar.

Frigg Våningssäng Manis-h

Prisklass: Premium Mått: H159 x B104 x L170 cm Passar ålder: 6-9 år Material: Bok och MDF Maxvikt: 120 kg per säng Bäddmått: B140 x L200 cm

Våningssängen Frigg är designad och producerad i Danmark. Den håller en hög kvalité och den upplevs som en stabil säng.

Frigg kan göras om på många olika sätt så som dagbädd, soffa, loftsäng, våningssäng och så vidare. Du väljer själv hur du vill använda sängen helt enkelt men möjligheterna är många. Skulle barnen bli större så kan våningssängen delas.

I den övre slafen rekommenderar tillverkaren att barnet är 6+ år även fast sängen har höga skyddskanter åt alla håll. Stegen upp till den övre sängen går rakt upp men är stabil. Den kan placeras på båda sidor av sängen.

Ibland kan det vara svårt att få tag i reservdelar till sina sängar om de slutar produceras men Manis-h har en garantid på minst 5 år efter köpdatum där de säger att du ska kunna få tag i delar för att bygga om sängen.

Du kan också köpa till förvaringslåda att ha under. Perfekt för barnrummet.

Våningssäng Robin

Prisklass: Premium Mått: H174 x B97 x L210 cm Passar ålder: 6-9 år Material: MDF Maxvikt: 75 kg per säng Bäddmått: B90 x L200 cm

Våningssäng med tre sängar

Snyggaste våningssängen i vårt test av våningssängar. Designen är mycket snyggare än den klassiska med ribbor. Här får du en säng som är lika snyggt som resten av rummet och lyser upp.

Våningssängen är perfekt för barnen eller om du bara vill ha den som gästsäng. Det går också att lägga till en säng som går att dra ut. Det betyder att du får möjligheten att få en våningssäng med tre sängar istället för två. Perfekt om kompisar ska sova över eller om du har många gäster. Extrasängen följer inte med utan får köpas till separat.

Den enda nackdelen med den här sängen är att den har en maxvikt på 75 kg per säng. Alldeles för lågt om du vill ha den som gästsäng för vuxna. Perfekt för barnen!

Tänk på att du inte kan använda en madrass som är tjockare än 20 cm till överslafen då den går för högt över kanten och kan bli för tung.

Fööniks trevåningssäng - gott om sovplats till alla

Prisklass: Premium Mått: H195 x B107 x L211 cm Passar ålder: 5+ år Material: Furu Maxvikt: 120 kg per säng Bäddmått: B90 x L200 cm

Våningssäng med tre sängar

Här har vi den bästa våningssängen som erbjuder väldigt mycket.

Med denna våningssäng får du inte bara en våningssäng med två sängar utan tre sängar. Det gör att det blir väldigt enkelt för dig att få sovplatser på barnens rum. Har du mindre barn och en tredje på väg kan de enkelt sova i nedersta och mellersta sängen. När nykomlingen sen är tillräckligt stor för att sova i vanlig säng är förmodligen storasyskonen stora nog att flytta upp ett hack i sängen också. 

Våningssängen är ganska hög men det beror på att den har just tre sängar. Du får två stegar, en på vardera sida. En som går till mittensängen och en som går till översta sängen. Det gör att det är smidigt och säkert att klättra in i mittensängen då stegen är anpassad för att krypa in just där. 

Med denna våningssäng får du en våningssäng som är bäst i test. Vi älskar den tack vare att den har tre sängar och är en dröm för de som bor trångt med flera barn. Den har bra rundade kanter och är faktiskt en väldigt fin våningssäng. 

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Våningssäng Seaside lodrät stege, Oliver Furniture

Prisklass: Premium Mått: H176 x B97 x L207 cm Passar ålder: 6+ år Bäddmått: B90 x L200 cm

Våningssäng design

Detta är den klart dyraste våningssängen i vårt test och vi tycker inte att den är värd priset. Den är fin och från det fina märket Oliver furniture men vi tycker det finns bättre alternativ därute.

Fördelen med denna säng är att du kan köpa till en utdragssäng så du får en våningssäng med tre sängar. Det är det inte alla våningssängar som kan. Vill du inte ha en utdragssäng kan du välja att köpa till en bred förvaringslåda som nästan går från kant till kant på sängen.

Våningssängen är snygg och kan delas så det blir två enkelsängar eller dagbäddar om du så vill.

Fööniks – bästa låga Våningssäng

Prisklass: Premium Mått: H115 x B101 x L211 cm Passar ålder: 6+ år Material: Furu Maxvikt: 120 kg översta säng Bäddmått: B90 x L200 cm

Låg våningssäng för barn

Här har du en väldigt låg våningssäng från Fööniks från Tyskland. Där den lägsta sängen ligger på en låg ribbotten precis över golvet. Det gör att den övre sängen inte blir alls hög. Den kommer med skyddskanterna bara upp till 115 cm.

Tack vare dess låga höjd är detta den bästa våningssäng för små barn då det mindre barnet kan ligga därnere och det äldre däruppe. Eftersom den är lägre behöver du oftast inte vara 6+ år som många andra rekommenderar.

Vill du kan du också göra om sängen till en loftsäng eller en hög loftsäng och använda ytan under till lekyta eller för att ha ett skrivbord. Det brukar vara mysigt och uppskattat av barnen. Påbyggnadsdelar går att köpa till för att bygga om möbeln.

Sängarna är båda 90 cm breda och lagom störa för alla barn. Madrasserna får ha en maximal tjocklek på 15 cm.

Madrass ingår tyvärr inte.

Frågor och svar om våningssängar

När kan man börja med våningssäng?

Den vanligaste åldern är 6+ för att sova i överslafen. Det finns också lägre våningssängar för små barn. Kolla på respektive våningssäng vilken ålder tillverkaren rekommenderar.

Den lägre sängen är som en vanlig säng och går att använda när du känner att ditt barn är redo för något annat än spjälsängen.

Hur länge kan man använda våningssäng?

Hur länge du vill. Men förr eller senare kommer barnen förmodligen klaga på att de inte får ha andra sängar. Köp då en våningssäng som går att dela så förlänger du det lite.

Du kan alltid använda dem som gästsängar i gästrummet eller i sommarstugan.

Är det säkert att använda en våningssäng?

Ja, alla våningssängar har bra och höga skyddskanter för att ditt barn inte ska kunna rulla ner för sängen och även för att de inte helt lätt ska klättra över kanterna. Många tillverkare rekommenderar att ditt barn är minst 6 år för att sova i överslafen. Det kan du kika på varje våningssängs produktsida.

Sen är det klart att barn faktiskt kan ramla och slå sig från våningssängar när de klättrar över sidorna eller går ner för stegen. Är det så att din våningssäng har ribbor kan det barn testa att få in huvudet där och det vill du absolut inte. Det är livsfarligt.

Köp därför alltid den rekommenderade storleken på madrass så den inte är för liten så ditt barn kommer mellan och kan klämma sig. Eller att madrassen är för tjock så de kan klämma sig mellan madrass och skyddskant.

Hur bygger jag en egen våningssäng?

Det finns många olika ritningar för att bygga en våningssäng. Vi har bland annat hittat flera olika modeller med ritningar här.

Genom att bygga din egna våningssäng kan du få den precis i de mått du själv vill ha och även i din egna stil. Du kan också spara pengar på att bygga din egna våningssäng.

Vet du med dig att du faktiskt kan bygga en bra och stabil säng så gör gärna det. Men är du det minsta osäker så gör det helst inte. Dina barn kommer sova i sängarna och då är det viktigt att de sover tryggt och säkert i sina sängar. Det blir väldigt tråkigt om barnen råkar skada sig för att du ville spara lite pengar.

Tänk först, välj våningssäng sen.

Att tänka på när du ska köpa våningssäng:

  • Barn under 6 år ska inte sova i den övre sängen.
  • Övre sängen ska ha skyddkanter på alla sidor och inte ha några hål eller glipor där barnet kan fastna, ramla ur sängen eller glida ut.
  • Det ska finnas minst 16 cm upp till skyddsbrädan när madrassen ligger i.
  • Det får finnas en öppning på sängen och det är där stegen är placerad på långsidan.
  • Inga uppstickande stolpar där kläderna kan fastna. Det riskerar att strypa ditt barn.
  • Sängen ska uppfylla standarden EN 747- 1:2012+A1:2015
  • Madrassen ska täcka hela sängbotten och vara fast.