Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Bästa växasängen, vilken är det? Och varför ska du köpa en? Vi på barnguiden har testat flera olika växasängar för att hitta den bästa.

Vad är en växasäng?

Det är en säng som är precis vad det låter. En säng som växer, tillsammans med ditt barn. Du kan få en växasäng som börjar som spjälsäng och håller upp till att ditt barn är 10-12 år. Eller en som du kan använda från att ditt barn är runt 2-3 år och uppåt. Det vill säga att du köper en enda säng och den kan du ha i många år framåt. Istället för att köpa en spjälsäng, byta ut den mot en liten barnsäng för att sedan kanske köpa en större juniorsäng och vuxensäng har du nu en växasäng. Visst låter det bra? Det är det också.  

Växasängar kostar oftast lite mer men det beror på att du också slipper köpa flera olika sängar utan kan ha en i många år. Vissa av modellerna kan göras om till soffor. Det gör att när ditt barn vuxit ur sängen och vill ha en annan går den fortfarande att använda som soffa. Det gör att du verkligen får valuta för pengarna.

Vi har tittat på några olika delar när vi kikat på vilken den bästa växasängen är. Den ska vara lätt att använda, ha bra sidoskydd så ditt barn sover tryggt i den och den får gärna kunna ha förvaring under. Eller möjlighet att köpa till. Om det är ditt första barn kommer du snart märka att barnet kommer ha många saker och det kräver förvaring.

Bästa växasängarna:

Premium: Sebra The Sebra Bed Junior & Grow

Mellan: Mavis växasäng vimmerby

Budget: Troll Baby- & Juniorsäng Victor

Prisklass: Premium Mått: L115-155 x B75,8 x H88 cm Bäddmått: L112,5 cm / 155 cm x B70 cm Material: Björk Antal lägen: 3 Maxvikt: 70 kg

Bästa växasängen i premiumklassen! Det här är en säng som du växer med ditt barn från bebis upp till juniorsäng. Det vill säga att det är en spjälsäng som första säng och sedan kan du dra ut den till en juniorsäng.

Sängkanten tycker vi är lite högt placerad och det gör det svårare för ditt barn att komma i och ur sin säng. Sängen har bra och naturliga sidoskydd för att barnet inte ska rulla ur sängen under natten vilket är bra. Det är däremot lätt att montera sängen och även att förlänga den.

På grund av att sängen inte har något standardmått när det gäller madrass är det nästan ett måste att köpa Sebras madrass till sängen. Du hittar madrassen till Sebra Baby och juniorsäng som är tvådelad här.

Växasängen från Sebra finns i många olika färger och har en snygg design tycker vi.

Mavis växasäng vimmerby – bästa växasängen i mellanklassen

Prisklass: Mellan Mått: L126-205 x B90 x H71 Bäddmått: L120+80 x B80 Material: MDF / massivträ

Bästa växasängen mellan

Växasängen från Mavis är väldigt fin och stilren och vi tycker faktiskt det är den bästa växasängen i mellanklassen. Det tar cirka 25 minuter att montera den, tack och lov. Det är alltid skönt när det är lätt att montera ihop möbler.

Precis som på majoriteten av växasängar så drar du ut sängen via fotgaveln. Då går den från 120 cm upp till en vuxensäng på 200 cm. Du har en stödbräda på övre delen av sängen, tyvärr bara en så den andra får du placera mot väggen. Alternativt att köpa en stödbräda på Ikea. Den ser inte exakt likadant ut men vill du placera sängen i mitten av rummet är det ett billigt alternativ.

Det är en stabil växasäng med bra kvalitet och vi är nöjda med design, funktion och hur lätt den är att montera och förlänga.

Du kan också köpa till en sänglåda så du får förvaring till din växasäng. Det gör att du snabbt och lätt får undan leksaker eller sängkläder till sängen.

Till sängen får du med ribbotten men inte madrass. Den kan du köpa till här. Den kan få tre olika längder, 80 cm, 120 cm och 200 cm. Den passar såklart även till andra sängar med innermått 80 cm. Är det så att du har sängen på 120 cm kan du lätt ta ut den delen som inte behövs för tillfället. Madrassen är tvådelad och väldigt bekväm. Runt 9 cm tjock madrass.

Passa på att köpa den bästa växasängen i mellanklassen. Du kommer inte ångra dig.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: Budget Mått: L110-200 x B83 x H89 cm Bäddmått: L105 cm / 140 cm / 160 cm /195 cm  x B70-74 cm Material: Björk / MDF Antal lägen: 4 Ålder: 3-12 år

Här är den bästa växasängen från Troll. Det är en fin växasäng som är snygg och stilren. Vi gillar denna växasäng för att den verkligen fyller sin funktion med flera bra längder på sängen.

Du får fyra olika längder på sängen, från 110 cm upp till 200 cm. Det gör att sängen med lätthet kan växa med ditt barn utan att den känns för stor. För att inte barnet ska ramla ner från sängen finns det självklart sidobrädor på långsidorna som gör att ditt barn ligger tryggt och säkert i sängen.

När du drar ut sängen så följer en del av långsidan med den utdragbara delen. Det gör att du har sidogaveln som täcker i topp och sidobrädan som täcker den nedre delen av sängen. Sidobrädan kan du ta bort när du känner att den inte behövs.

Detta är en stabil säng som går hela vägen upp till en stor juniorsäng och en säng ditt barn kommer trivas med. Du kan köpa den tredelade madrassen som är gjord för denna växasäng här eller välja att köpa två olika madrasser i måtten 70 x 140 cm + 70 x 50 cm.

Du hittar priset för den bästa växasängen i budgetklassen nedan.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Andra testade växasängar

Förutom de bästa växasängarna här ovan har vi även testat några andra växasängar. Det testat kan ni ta del av nedan. Hoppas du hittar sängen för ditt barn antingen bland våra favoriter eller övriga sängar här nedan. 

Prisklass: Mellan Mått: L126 – 205 x B89 x H75 cm Bäddmått: L120 – 200 cm x B80 cm Material: Björk / MDF

En fin klassisk säng som finns i två olika modeller. Du kan välja mellan att ha en ribbad gavel eller en med slät gavel. Vi gillar den släta då det inte finns någon risk att någon arm eller ben åker mellan ribborna under sömnen. Men det är en smaksak förstås.

När du monterat ihop sängen ser det ut som en mindre barnsäng men genom att dra ut fotgaveln kan du anpassa längden efter ditt barn ända upp till en vuxensäng. Du har sidoskydd som vid huvudänden så ditt barn inte ramlar ur. Dessa kan du ta bort när barnet blir större om du och barnet vill det.

Växasängen är snygg i vilket barnrum som helst och gör att den känns lite mer stort barn om du förstår vad vi menar. Du kan även lägga in förvaring till växasängen som är  90 cm bred och 90 cm djup och med en höjd av 17 cm. Det är alltså ordentligt med utrymme för barnets leksaker. Här hittar du till exempel Palermo sänglåda som passar sängen.

Ribbotten ingår men tyvärr inte madrass.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: Premium Mått: L110-200 x 74 cm Bäddmått: spjälsäng L120 x B67 Juniorsäng L166 x B74 cm Material: Bok Ålder: 0-10 år Maxvikt: 100 kg

En växasäng från att barnet är nyfött till cirka 10 års ålder gör att den här sängen kan hänga med länge. Ska du göra om den till en juniorsäng vid cirka 3 års ålder så glöm inte att köpa ombyggnadskitet som säljs separat.

Den här sängen är oval, vilket är rätt ovanligt för en säng. Eftersom den kan användas från födseln får du, när barnet är runt 1,5 år, skruva bort en av långsidorna för att använda den som en mindre barnsäng. Det följer med en madrass för spjälsängen men ska du ha en madrass till juniorsängen behöver du en större madrass och den hittar du här.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: Premium Mått: L120-150 x B70 x H54,4 – 94 Bäddmått: juniorsäng L116 x B66 cm Material: Bok Maxvikt: 100 kg

Här är en säng som samtidigt som den tar hand om ditt barn och dess sömn även ser till att det trät som används inte är mer än vad skogen själv kan återproducera. Så du investerar både i miljön och ditt barn.

Sängen är svart och levereras tillsammans med madrass och kan användas från det att ditt barn är nyfödd till cirka 7 års ålder.

Den är både spjälsäng och växer sedan till att bli en juniorsäng för ditt barn. Då tar du bara av den övre kanten på gavlarna och sidorna så får du en bra säng för ditt barn. Utbyggnaden för att skapa juniorsängen följer med och inget du behöver köpa till sen.

Vi hade gärna sett att det fanns en lite längre kant på sidorna för att skapa en större säkerhet så inte barnet rullar ur sängen. Förutom det tycker vi det är en snygg och välgjord växasäng.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Frågor och svar om växasängar:

Hur gammal ska barnet vara för att sova i en växasäng?

Det beror på sängen. Många modeller säger att barnet ska vara runt 2-3 år innan de ska börja med växasäng. Andra växasängar börjar som spjälsäng och då kan den användas från att barnet är nyfödd.

När du köper en växasäng så titta gärna på att de har sidobrädor som skydd så ditt barn inte rullar ur sängen så lätt. Saknas det kan du oftast köpa till det från till exempel Ikea men det är givetvis snyggare om det finns medföljande med sängen.

Är växasängar säkra för barn?

Ja, det är helt säkert. Sängen är anpassad för att hålla väldigt länge och är faktiskt utav väldigt bra kvalité och de har verkligen tänkt till när de gjort växasängarna. Eftersom de ska hålla länge brukar de ha bra och tåligt material i trä.

Det går inte heller att bara kunna dra ur sängen så den delar sig i två utan att första öppna någon form av säkerhetsspärr. Det gör att även om barnen leker med sängen och drar i den så sitter delarna ihop.

Vilken madrass till växasäng?

Olika, det beror helt på vilken växasäng du har. Här finns det oftast inte samma standard som på vanliga juniorsängar. Men köper du madrassen som passar till din växasäng så är det bästa alternativet. De är särskilt anpassade för just den sängen och växer tillsammans med din säng genom att du kopplar på fler madrassdelar. Oftast är det 2-3 delar som sätts ihop.

Växasäng eller juniorsäng?

Det beror på dina behov. Vill du ha en säng som håller länge, är mer anpassad och växer tillsammans med ditt barn ska du satsa på en växasäng. Det är också en fördel om du har trångt om utrymme då den inte är så stor i början.
Vill du ha en säng som bara har en storlek, har plats till det och är nöjd med det ska du ha en juniorsäng.