Bästa vinteroverallen för barn 2022 – ett praktiskt plagg för utomhuslek

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för babyshop.se, babyland.se, jollyroom.se, reima.se, lekmer.se.*

Nu när vintern kommer är det dags att köpa en overall till barnen. Att löven färgas mörka och faller från träden är ett tydligt tecken på att vintern är på ingång. Och vi vet ju alla vad det innebär? Lägre temperaturer, frost, och i de flesta fall även snö. Inför vintern har vi därför testat olika vinteroveraller för bebis och barn.

Snö och kyla i all ära, men har du inte de rätta kläderna på dig kan det faktiskt vara en riktig pina att vistas utomhus. Trots det är inte barnen sena med att vilja leka och busa i friska luften, och då kan det vara nödvändigt att klä på dem en skön och varm overall.

Overaller är mycket praktiska utomhuskläder då de är väldigt smidiga att få på barnet, de sitter ordentligt, och de håller ute kyla och väta mycket bra.

Det bästa är att det finns många olika typer av overaller för barn, där du kan välja bland olika färger och designer, samt att du kan anpassa variant efter årstid, ålder, budget och vissa specifika funktioner.

Dock kan det generösa utbudet vara lite utav ett hinder när man ska köpa en overall, just med tanke på att det blir rätt svårt att veta vilken som kommer passa bäst för just sitt barn.

För att hjälpa er på traven så har vi satt ihop en köpguide, där vi kommer att recensera och jämföra ett 20-tal overaller för barn. Vi kommer även att välja ut våra tre overaller som är bäst i test i tre priskategorier; budget, mellan och premium. Hoppas ni med vår hjälp kan hitta en favoritoverall – varma barn är glada barn! 

Bäst i test vinteroverall för barn

Premium: Isbjörn of Sweden Penguin Vinteroverall
Hög vattentäthet och tejpade sömmar gör denna till en overall som klarar snö och väta bra.

Mellan: Kuling Verbier vinteroverall
Vattentålig och andas bra. Även en bra och behaglig vaddering för barnet så det slipper frysa. 

Budget: Lindberg overall vail
Vår billiga overall för de som vill ha en bra overall till ett billigt pris. 

Bästa vinteroverallen för barn

Vi har testat många vinteroveraller för bebis och barn. Det vi kikat på är hur de håller värmen, håller sig i tvätten, vattenpelare för att barnen inte ska bli blöta och mycket mer. Efter detta utsåg vi de som vi anser blev bäst i test bland vinteroverallerna. De är uppdelade i tre delar, premium, mellan och budget. Allt för att det ska passa alla plånböcker. 

Premium: Isbjörn of Sweden Penguin Vinteroverall

Prisklass: premium Vattentäthet: 15000mm Andningsförmåga: 15000g/m2/24h Impregnering: Ja, FFC-fri Tejpade sömmar: Ja Tål maskintvätt: Ja, 40°C Tillgängliga storlekar: stl 92, 116, 122, 128


Bäst i test overall barn

Här har vi en overall från det svenska märket Isbjörn of Sweden. Det vi gillar hos denna är att den har en mycket hög vattentäthet, vilket i samband med de tejpade sömmarna gör att den håller barnet torrt och varmt trots blöt snö och mark.

Vanligtvis utesluter en hög vattentäthet att plagget har en god andningsförmåga, men tvärtom gäller snarare för denna overall – vid aktivitet och varmare väder behöver du inte oroa dig för att barnet blir nerkylt på grund av fukt inuti. Impregneringen är även fri från FFC.

Skulle overallen helt plötsligt vara lite för liten behöver du inte köpa en ny i all hast, utan ta då istället nytta av de utdragbara armarna och få tillbaka passformen. Andra smarta detaljer är den avtagbara huvan, de rymliga framfickorna, midjans knytning och de avtagbara fothällorna.

För denna får du betala någon slant extra, men det tycker vi absolut att det är värt just för kvalitén och de genomtänkta funktionerna. Ett plus för de tydliga reflexerna och det praktiska snölåset!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Mellan: Kuling Verbier vinteroverall

Prisklass: mellan Vattentäthet: 15000mm Andningsförmåga: 8000g/m2/24h Impregnering: Ja, FC-fri Tejpade sömmar: Ja Tål maskintvätt: Ja, 40°C Tillgängliga storlekar: stl 92- 152


Bäst i test kuling vinteroverall

Med denna vinteroverall från Kuling kan både du och din lilla njuta av en dag fylld med lek och bus. Med denna behöver du inte oroa dig för att barnet fryser eller blir blött, så att leka i snö eller plaska i vatten är inte ett problem.

Dess vattentäthet är mycket hög med en vattenpelare på 15000mm, och dess andningsförmåga håller sig likaså på en hög nivå. Det ena utesluter inte det andra så att säga! Tack vare en behaglig vaddering finns det inget som heter frysa med denna.

Förutom tåligheten och det ordentliga skyddet från slitsamma väder så har overallen en löstagbar huva med fuskpäls, dubbla dragkedjor, en reglerbar midja, elastiska muddar, reflexer och snölås vid bensluten. Vid hopp och lek kommer de förstärkta delar vid knä och rumpa väl till pass.

Är olyckan framme kan overallen tvättas i maskin, något som dock inte bör göras för ofta. En annan sak som vi gillar är att man kan välja mellan flera fina färger för en roligare känsla. 

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Budget: Lindberg Overall Vail

Prisklass: budget Vattentäthet: 10000mm Andningsförmåga: 5000g/m2/24h Impregnering: Ja Tejpade sömmar: Ja Tål maskintvätt: Ja, 40°C Tillgängliga storlekar: stl 80-120


Lindberg billig overall

Denna vinteroverall från Lindberg är ett utmärkt budgetalternativ för de som vill ha en kvalitativ men billigare overall. Den kan användas vid olika typer av utomhusaktiviteter, oavsett om det är i regn, slask eller snö.

Materialet är vattentätt och tål ett tryck på upp till 10000mm, det tack vare dess tejpade sömmar. Men, det innebär inte att den inte kan andas för det – dess andningsförmåga är bra.

Vi uppskattar dess funktion med justerbar midja och resår i både arm- och benslut, vilket innebär att man kan justera passformen och minska risken för läckage. Dessutom hålls vantarna bättre på plats med hjälp av dem!

Vid bensluten finns det också snölås om det skulle vara aktuellt att plöja sig genom djupsnö. För aktivitet i mörkret kan du känna dig trygg tack vare de praktiska reflexerna, och skulle något behövas ta med på promenaden finns det plats i de två bröstfickorna.

För det generösa priset tycker vi att denna levererar hög kvalité och komfort. Ett plus för en fin men stilren design. Vi är nöjda!


Testade overaller för barn

Förutom våra tre testvinnare bland overallerna har vi även testat ett stort gäng andra. Detta för att avgöra vilken overall som är bäst i test. Vissa av de testade är overaller vi valt bort och andra gillar vi men inte så mycket att de blivit testvinnare. 

Didriksons Björnen Overall

Prisklass: mellan Vattentäthet: 10000mm Andningsförmåga: 4000/g/m2/24h Impregnering: Ja, PFC-fri Tejpade sömmar: Ja Tål maskintvätt: Ja, 40°C Tillgängliga storlekar: stl 80-140  Storlek: lite större


Barnoverall

Denna overall från Didriksons var ett självklart val för detta test; den är slitstark, både vind- och vattentät, har god andningsförmåga och har flertalet synliga reflexer. Vi uppskattar även de praktiska detaljerna så som rymliga fickor, att impregneringen är PFC-fri och att huvan är avtagbar.

För er som gillar att klä barnen varmt och bekvämt så kommer ni verkligen tycka om denna, då den både är varm och tät men utan att riskera att barnet känner sig instängt. För extra kalla dagar kan du fälla upp den mysiga huvan med pälskrage och dra upp den höga kragen.

Det bästa med denna ”Björnen Overall” från Didriksons är att den har vad man kallar för ”extend size”, vilket innebär att både ben och armar kan göras längre i takt med att barnet växer. Köper du till exempel storlek 90 så kan den då förlängas så mycket som upp till storlek 100, alltså en hel storlek extra!

Om overallen istället sitter lite för löst så kan du enkelt justera midja, samt arm- och benslut för en bättre passform. Vi tycker att denna är väldigt prisvärd.

Didriksons Rasne Vinteroverall

Prisklass: budget Vattentäthet: 5000mm Andningsförmåga: 4000g/m2/24h Impregnering: Ja Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: stl 80-140 Storlek: lite större


Didrikson vinter

Didriksons Rasne Overall är ett väldigt bra alternativ vid lek och bus utomhus, även under de väldigt kalla dagarna. Den varma fodringen, de tejpade sömmarna och de förstärka knäna möjliggör för en behaglig utomhusvistelse oavsett vad dagen har att erbjuda!

Andningsförmågan är bra, vilket gör att plagget andas om barnet skulle bli varmt och svettigt. Man bör vara lite varsam med att tvätta denna overall då den redan efter 3 tvättar tappat mer än hälften av sin vattentäthet, något som drog ner på betyget en aning.

Däremot uppskattar vi den praktiska funktionen om att både midja, ben- och armslut kan justeras, samt att både ben och armar även kan förlängas i takt med att barnet växer. Vi gillar också att huvan kan tas av, att bensluten har inbyggd fotresår och att det finns flera tydliga reflexer.

Överlag är detta en mycket funktionell och smidig konstruktion, med många smarta funktioner. Hela stycket liknar ett tvådelat sett, så ett plus för den kreativiteten. Absolut prisvärd med en generös prislapp, med en önskan om bättre tålighet vid tvätt. Annars är vi nöjda!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Reima Stavanger Vinteroverall

Prisklass: mellan Vattentäthet: 10000mm Andningsförmåga: 7000g/m2/24h Impregnering: Ja Tejpade sömmar: Ja Tål maskintvätt: Ja, 40°C Tål torktumlare: Ja Tillgängliga storlekar: stl 92-140 Storlek: normal


Reima overall barn

Denna overall från Reimatec är lite av en favorit hos många, vilket inte är så konstigt. Materialet är mycket slitstarkt, vatten- och vindtätt, och andningsbart. Alltså kan denna vinteroverall användas i princip alla olika väder och vindar, även vid regn och vid temperaturer som rör sig neråt mot -20.

Tack vare de tejpade och vattentäta sömmarna behöver du inte oroa dig för något som helst vattenläckage! Även på- och av klädnad går väldigt smidigt och slipper du oroa dig för att overallen fastnar i något – fodret av polyester är slätt och behagligt.

Något vi uppskattar är att den modell finns i många olika färger för att barnet själv ska kunna vara med och välja sin favorit – det blir genast mycket roligare att ha på sig en overall då.

Är ni i behov av att justera passformen så kan du enkelt dra åt i midjan och justera bensluten för rätt längd. Huvan har en snygg krage i fuskpäls, men hela stycket kan tas av om så önskas. Praktiska fothällor vid bensluten. En vinteroverall värd priset!

Ticket to heaven Copra Baby Overall

Prisklass: budget Vattentäthet:  Andningsförmåga:  Impregnering: Ja Tejpade sömmar: Tål maskintvätt: Ja, 40°C


Babyoverall

Här har vi en overall som är tillägnad de allra minsta, därav namnet ”Copra baby”. Trots att den är gjord för bebisar som mest bara ligger still i vagnen så är materialet vattenavvisande och mycket slitstarkt – det tål mer än 20000 gnuggningar.

Det är även vadderat för att göra det extra varmt och mysigt, oavsett om det är i vagnen eller i en trygg famn. Om olyckan skulle vara framme kan denna overall tvättas i maskin utan problem, vilket vi ser som en mycket praktisk och genomtänkt egenskap.

Midjan är elastisk för att ge en bra passform, oavsett bebisens form och storlek. Det innebär också att den kan ärvas av syskon eller andra vänner i framtiden, utan att passformen någonsin blir ett bekymmer.

Som sista detalj har den synliga reflexdetaljer och uppvikbara muddar – något som stärker både tryggheten och funktionaliteten. Dessutom är materialet fritt från PFOA, FC och PVC! Ett generöst pris på en generös bebisoverall, helt enkelt.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Lindberg Davos Overall

Prisklass: mellan Vattentäthet: 10000mm Andningsförmåga: 5000g/m2/24h Impregnering: Ja Tejpade sömmar: Ja Tål maskintvätt: Ja, 40°C Storlek: 62-86

Lindberg vinteroverall

Med denna overall kan man inte klaga på att det finns några dåliga väder, för faktiskt finns det bara dåliga kläder! Lindberg Davos Overall är ett praktexempel på ett plagg som kan användas i alla väder, oavsett vind och väder.

Materialet kallar de för nylon taslan 320D, vilket innebär att det både är vatten- och vindtätt med tejpade sömmar. En mycket behaglig funktion är det mjuka fleecefodret i rygg och rumpa, vilket är bra om barnet sitter ner mycket eller om det blåser kraftiga vindar.

Trots att overallen klarar av ruskiga väder så andas materialet bra. Ett plus är att Lindberg som märke är mycket måna om  inte förstöra miljön vid produktionen av deras kläder – hållbarhetstänk kommer före allt!

Är du i behov av fler smarta detaljer har de även tänkt på det; avtagbar huva, vindslå över dragkedja, fothällor i benslut, rymliga fickor och extra förstärkning på knä och rumpa. Vi hade kunnat önska att den fanns i lite fler och roligare färger, men för de praktiska detaljerna och miljötänket gillar vi denna starkt.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Polarn O. Pyret Weather Pro Vadderad Vinteroverall

Prisklass: mellan Vattentäthet: 10000mm Andningsförmåga: 5000g/m2/24h Impregnering: Ja Tejpade sömmar: Ja Tål maskintvätt: Ja, 40°C Tål torktumlare: Ja, på låg värme Tillgängliga storlekar: stl 74- 92


Snygg overall barn

Denna vinteroverall från Polarn O. Pyret är vad man kan kalla för en riktig klassiker. Den är varm och gosig, har en snygg, enfärgad design i turkos, samt en krage med en mysig fuskpäls som kan tas av.

Och såklart så är den vind- och vattentät med tejpade sömmar och en god andningsförmåga. Materialet är slitstarkt och barnsäkert, och tack vare den mjuka vadderingen håller barnet sig varmt även under de kyligare dagarna. På sätet finns ett fleecefoder som skyddar om barnet sitter ner mycket.

Passformen kan enkelt regleras i både midja och arm- och benslut, vilket är väldigt praktiskt om overallen ska gå i arv.

På insidan av dragkedjan finns ett hakskydd för att den inte ska skava, och vid kraftiga vindar eller piskande regn kan man snabbt och enkelt fälla upp det skyddande vindslåt över dragkedjan.

Och som om det inte vore nog så har den fodrade fickor, elastiska fothällor med anti-slip funktion och tydliga reflexer. Helt klart en prisvärd overall, där värme och komfort står i fokus! Lite tråkigt med en färg, men annars mycket bra.


Klicka här för bästa pris

EnFant Horizon Overall

Prisklass: mellan Vattentäthet: 10000mm Andningsförmåga: 8000g/m2/24h Impregnering: Ja Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: stl 80- 98


Babyoverall

Här har vi en overall från det danska märket EnFant, som är mycket behaglig att ha på sig under de kyligare dagarna. Den är vattentät, har tejpade sömmar och en god andningsförmåga på 8000g/ m2/ 24h.

När temperaturerna börjar trappa nedåt kommer den mysiga vadderingen väl till hands. Dock kan det vara bra att veta om att den inte är vadderad i armarna, något vi gärna ser en utveckling på!

Men för att inte tala om hur söt den är! Med sina fina volanger och den härliga färgen livet den upp den allra gråaste höstdagen, och man kan ju inte annat än att vilja gå runt i denna oavsett dag.

Vi uppskattar att impregneringen är av en ekologisk variant, då vi är mot onödig miljöpåverkan. Praktiska detaljer så som justerbara muddar och fothällor, en avtagbar huva samt relflexdetaljer.

10/10 för design och funktionalitet, 8/10 för detaljer och värmehållande egenskaper.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Reima Pare Vinteroverall

Prisklass: mellan Vattentäthet: minst 10000mm Andningsförmåga: minst 7000g/m2/24h Impregnering: Ja Tejpade sömmar: Ja Tål maskintvätt: Ja, 40°C Tål torktumlare: Ja Tillgängliga storlekar: strlk 92-140


Färgglada vinterkläder barn

Reimatecs Pare Vinteroverall är en variant som praktiskt taget är gjord för påfrestande väder och slitande aktiviteter. Materialet är helt vattentätt, mycket slitstarkt och vatten- och smutsavvisande. Med andra ord behöver det inte bli överdrivet krångligt att få bort fläckar och kladd.

Låt barnet leka och ha kul utomhus oavsett vilket väder som råder, vi kan nästan garantera att denna hårding klarar det. De tejpade sömmarna och den rejäla impregneringen adderar därtill, och man kan känna hur det lite hårdare materialet står på sig. 

Fodret är varmt och slätt för smidig påklädnad. Om det behövs kan passformen regleras en aning i midja och benslut, där det också sitter fothällor. Perfekt för flexibel användning.

Praktiska detaljer som avtagbar huva samt fickor både innanför och utanpå. Vi ger ett plus för den färgglada men subtila designen, samt dess tålighet och styrka.


Klicka här för bästa pris

Lindberg Rocky Overall – även som babyoverall

Prisklass: mellan Vattentäthet: 15000 mm Andningsförmåga: 7000g/m2/24h Impregnering: Ja, FC-fri Tejpade sömmar: Ja Tål maskintvätt: Ja, 40°C Tillgängliga storlekar: stl 56-98


Babyoverall Lindberg

Märks det att vi gillar Lindberg? Det gör vi verkligen, och deras overaller förtjänar mycket uppskattning och kärlek – precis som denna Rocky overall för bebisar. Låt oss börja med att slå ett slag för hur mysig denna ser ut, det kommer inte vara svårt för varken föräldern eller barnet att vilja använda denna varje dag.

Denna variant har en vattentäthet på upp till 15000 mm, vilket innebär att den klarar ett rätt högt tryck innan den viker sig. Med de tejpade sömmarna och en ordentlig ytbehandling krävs det rätt mycket för att overallen ska släppa igenom väta, vilket passar mycket bra under framförallt de svenska höst- och vintermånaderna.

Även andningsförmågan är god, vilket gör att den lille inte behöver svettas eller kylas ner i onödan. Huvan har en mysig krage i fuskpäls, som vid behov kan tas av. Detta adderar extra till dess mysfaktor.

Arm- och benslut kan vikas om de är i vägen. Vid en olycka kan overallen tvättas i maskin. Färgutbudet är väl kanske lite tråkigt, men annars tycker vi att denna både är snygg, praktisk och gosig.

Didriksons Cornelius fodrad overall

Prisklass: mellan Vattentäthet: 10000mm Andningsförmåga: 4000g/m2/24h Impregnering: Ja, PFC-fri Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: stl 80-120


Fodrad overall

Denna Didriksons overall är en fodrad variant för extra komfort vid alla olika typer av utomhusvistelser. Vind- och vattentät, tejpade sömmar och andningsbart material – 3/3 nödvändiga egenskaper som gör stor skillnad för barnet behag och komfort.

Något vi gillar hos denna är att impregneringen är PFC- fri, vilket innebär att det är fritt från gifter. Med andra ord behöver du inte vara orolig för att barnet råkar få i sig några otrevliga ämnen eller farliga kemikalier. Ett annat stort plus är att det finns tydliga reflexer runt hela overallen, alltså med en 360 graders synlighet!

Vid lek och bus kommer de förstärka partierna runt knä och rumpa väl till hands, utan att man riskerar nedkylning eller blåmärken. Vindslå och hög krage ökar skyddet mot både kyla och vind.

I takt med att barnet växer kan denna overall justeras i storlek – man kan förlänga både ben och armar så pass mycket som en hel storlek större. Detta är mycket praktiskt om ett syskon ska ärva overallen sen. Även midja och ben- och armslut kan regleras. Vi tycker att designen är fin med de tvådelade färgkombinationerna.

Lindberg Trysil Overall

Prisklass: mellan Vattentäthet: 15000 mm Andningsförmåga: 6000g/m2/24h Impregnering: Ja Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: stl 90-120


Vinterkläder

Ytterligare en overall från Lindberg, men denna med namnet trysil. Passande nog är den här modellen slitstark, vinterstoppad och fodrad med fleece för att klara av långa dagar i skidbacken eller lekandes i snön.

Vid ruskigare väder behöver du inte oroa dig för att den varken blir blöt eller att det läcker in vatten – den har en hög vattentäthet med en vattenpelare på 15000mm, och tejpade sömmar är en självklarhet här. På knä och rumpa har den extra tyg för att klara påfrestande slitage, också för att barnet inte ska bli blött eller nerkylt när det sitter ner.

Ärmsluten kan justeras och dras åt ordentligt, huvan kan justeras och tas av, och reflexerna syns tydligt i mörkret. Kort och gott en tålig, rejäl och funktionell overall med praktiska och fina detaljer.

Det skulle dock inte vara fel om denna fanns i lite fler eller roligare färger, trots att de som finns nu ändå är rätt så härliga. Men vi tycker absolut att denna är prisvärd ändå!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Wheat Nickie Vinteroverall

Prisklass: mellan Vattentäthet: 10000mm Andningsförmåga: 8000g/m2/24h Impregnering: Ja, FFC-fri Tejpade sömmar: Nej Tål maskintvätt: Ja, 30°C Tillgängliga storlekar: stl 74- 98


Fina vinterkläder barn

Här har vi en otroligt fin och söt overall från märket det danska märket Wheat, och vi kunde bara inte hålla oss ifrån att ta med denna i testet när vi fick syn på den. Jag menar en rosa barnoverall med söta mönster kan ju sällan gå fel, eller varför inte en snyggt khakigrön sådan?

Och för att inte tala om dess kvalité; mycket slitstark och tålig, hög vattentäthet, mycket god andningsförmåga, kraftiga förstärkta sömmar, samt ett innerfoder i mjuk fleece. Vad mer kan man begära? Ja, kanske att sömmarna skulle vara tejpade och inte ”bara” förstärkta, men annars finns det inte så mycket att klaga på.

Dessutom är materialet smuts- och vattenavvisande, det är Oeke-tex certifierat, och impregneringen är fri från FFC. Vid på- och avklädnad slipper du oroa dig för krångliga och tidskrävande hinder tack vare den heldragna dubbeldragkedjan och de elastiska muddarna.

Andra praktiska detaljer är den löstagbara huvan, som för övrigt är utrustad med en mycket mysig fuskpälskrage, tumhål, generösa framfickor, löstagbara fothällor, och ett kardborreband utanpå dragkedjan. Reflexer och möjlighet för maskintvätt är såklart inkluderat. Vi kan inte annat än att vara så nöjda!

Lindberg Colden Babyoverall Gul

Prisklass: mellan Vattentäthet: 15000mm Andningsförmåga: 6000g/m2/24h Impregnering: Ja, FC-fri Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: stl 62-98


Bebisoverall

Lindbergs Colden Babyoverall är, precis som namnet lyder, en overall anpassad för de allra minsta. Som med alla deras plagg är denna utvecklad för att tåla alla väder och vindar, utan att påverka miljön onödigt mycket vid tillverkning.

Så förutom att denna redan ligger på plus just för det så är vi även väldigt nöjda med att dess vattenpelare ligger så högt som 15000mm, samtidigt som andningsförmågan når hela 6000g/m2/24h. Inte illa!

Såklart är den även vindtät, och de tejpade sömmarna möjliggör för extra skydd i såväl regn och rusk som snö och slask. Alla väder är tillåtna helt enkelt, och det finns inget som hindrar er från att tillsammans utforska det fantastiskt härliga utomhuslivet – liggandes i vagnen eller sittandes i knät.

Innerfodret i torso-fleece är behagligt mjukt och gör att barnet håller värmen. Dess släta textur i kombination med den dubbla dragkedjan möjliggör smidig påklädning. Såklart finns reflexer och huva, som kan tas av om så behövs!

Reima Reimatec Copenhagen

Prisklass: mellan Vattentäthet: 15000 mm Andningsförmåga: 7000g/m2/24h Impregnering: Ja, FC-fri Tejpade sömmar: Ja Tål maskintvätt: Ja, 40°C


recensioner overall barn

Denna overall som passar barn redan från storlek 74 från det finska märket Reima är en multifunktionell och praktisk overall, som kan användas i alla väder. Med denna hindras inget barn från att göra det som är allra roligast – att leka oavbrutet!

Här har man kombinerat en hög vattenpelare och en god andningsförmåga för att ge optimal komfort under såväl lek som mer ansträngande aktiviteter. Tack vare de tejpade sömmarna och den rejäla ytbehandlingen, som även är fri från FC, finns det ingen risk för läckage.

Inte heller behöver du oroa dig för att ditt barn blir nerkylt eller blött – denna är inbyggd med ett skönt mellanfoder för att ge en mysig känsla. Över rumpan är den extra isolerad.

Med denna blir det även en smidig och enkel påklädning då det finns två långa dragkedjor samt ett slätt innerfodret. Komfort och smidighet är A och O för en funktionell overall. Vi tackar för den löstagbara huvan, fothällorna och resåren.

Didriksons Ale Kids Overall

Prisklass: mellan Vattentäthet: 10000mm Andningsförmåga: god  Impregnering: Ja, PFC-fri Tejpade sömmar: Ja Tål maskintvätt: Ja, 40°C Tillgängliga storlekar: stl 110-140 Storlek: normal


test av vinteroverall

Denna overall är en slitstark modell från Didriksons, en egenskap som är vanlig hos dem. Materialet är andningsbart och vindtätt för att ge en optimal multifunktionell möjlighet, samtidigt som den är utrustad med extra väv på de områden som ofta slits ut extra mycket.

Vid piskande regn, pinande vindar och minusgrader kan dragkedjan täckas över med en vindslå, vilket i kombination med den högre knäppbara kragen ger mycket bra skydd. Sömmarna är tejpade för att garantera vattentäthet, så att plaska i vatten är absolut inte heller ett problem.

En av de mest uppskattade egenskaperna är enligt oss funktionen att kunna förlänga både armar och ben, något som de kallar för ”extend size”. Det betyder att du kan göra overallen upp till en storlek större!

Vid behov kan man även justera midja och arm- och benslut för bättre passform. Det finns tre rymliga förvaringsfickor och en avtagbar huva om den skulle vara i vägen. Som pricken över i:et finns det gott om reflexer, och så är materialet fritt från gifter. Denna snygga men praktiska overall får mer än godkänt!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Reima Reimatec Gotland

Prisklass: mellan Vattentäthet: 15000mm Andningsförmåga: 7000g/m2/24h Impregnering: Ja Tejpade sömmar: Ja Tål maskintvätt: Ja, 40°C Tål torktumlare: Ja, på låg värme Tillgängliga storlekar: stl 74- 92


Fina vinteroveraller

Reimatecs Gotland Vinteroverall är ett praktiskt och funktionellt plagg som kan användas vid både fartfyllda och mer lugna aktiviteter utomhus. Faktum är att denna är mycket slitstark och tål både kraftiga vindar, piskande regn och minusgrader som sjunker ner mot -20.

Baktill är den isolerad för att ge extra skydd. Dess vattentäthet är mycket hög med en vattenpelare på hela 15000mm och tejpade sömmar, utan att dess goda andningsförmåga exkluderas.

Denna overall är även vindtät, och materialet är vatten- och smutsavvisande för att underlätta användningen. En detalj som vi uppskattar är den släta insidan, vilket underlättar väldigt vid på- och avklädning. Låt ditt barn vara med när ni ska välja färg – det finns många fina varianter att plocka av!

Andra praktiska detaljer är den avtagbara huvan, som även har en fin fuskpälskrage, den smidiga dragkedja, och elasticiteten i midja och arm- och benslut. Ficka och reflexer ingår såklart. Prisvärd, fin, komfortabel och tålig. 

Color Kids Rimah Overall

Prisklass: budget Vattentäthet: 10000mm Andningsförmåga:  Impregnering: Ja Tejpade sömmar: Ja Tål maskintvätt: Ja, 40°C Tål torktumlare: Nej Tål torkskåp: Nej Tillgängliga storlekar: stl 68-98


Mönster overall

Här har vi en budgetvariant för er som är i behov av en funktionell men billig overall. Men låt oss inte underskatta den för det generösa priset, för faktum är att denna är både vind- och vattentät, har tejpade sömmar, och är tillverkat i ett andningsbart material med en bra yta.

Och för att inte tala om hur fint mönstret är! Det är lekfullt, färgglatt och stilrent på samma gång, och det tilltalar både vuxna och barn i smak och funktion. Huvan är smidig att ta av om så behövs, och midjan är elastisk för att kunna passa flera storlekar och former.

Vi uppskattar att denna overall kan tvättas i maskin utan att slitas sönder de första gångerna. Se till att inte tumla eller torka denna i torkskåp – häng den på en torr och skuggig plats för optimal miljö.

Vi ger ett plus för de snygga reflexerna och den långa dragkedjan. Vid hakan finns ett hakskydd för att undvika skav och obehag. För ett väldigt generöst pris är vi mer än nöjda, och med denna vet du att både plånboken och barnet mår bra!

Name It Vinteroverall Sky Captain

Prisklass: budget Vattentäthet: 10000mm Andningsförmåga: 4000g/m2/24h Impregnering: Ja Tejpade sömmar: Ja Tål maskintvätt: Ja, 40°C


Barnoverall

Här har vi en billig overall från det danska märket Name It, som på senare tid fått mycket uppskattning för sina fina och funktionella plagg för barn. Just denna overall är mycket bra att använda för de dagar då aktivitet och lek väntar utanför dörren.

Oavsett väder och vind kommer denna hålla ditt barn torrt och varmt, och dess fodring med fleece gör att ni undviker obehag som kan förstöra dagen. Med en hög vattenpelare, tejpade sömmar och en god andningsförmåga är denna overall mycket säker. Den ordentliga ytbehandlingen ser till att både regn och vind stannar på utsidan.

Huvan går att ta av, det finns två bröstfickor framtill, både armar och ben har resår, bensluten har fästa fothällor och dragkedjan går att täcka över med kardborre – alla praktiska detaljer på en gång. Och sist men inte minst; tydliga reflexer och möjlighet för maskintvätt.

Vi tycker dock att designen skulle kunna vara något roligare, för trots att de mer stilrena och subtila designerna är praktiska på sitt sätt så tycker barn ofta att det är roligare med lite färg och mönster. Men, för det billiga priset är vi ändå imponerade!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Vanliga frågor om vinteroveraller för barn

Hur impregnerar man en overall?

Att impregnera overallen gör du enklast genom att köpa en gore-tex impregnering. Sådana finns att hitta i fritids- och sportaffärer. På den står det oftast hur man går tillväga för att återimpregnera overallen, något som kan behövas om du tvättat den för mycket, i för höga temperaturer eller med för mycket tvätt- eller sköljmedel.

Vid vilken ålder börjar barn använda overall?

Detta får ni som förälder avgöra. Däremot kan du börja använda overall precis efter att barnet fötts, om du skulle vilja det såklart. Med andra ord finns det overaller i väldigt små storlekar, och när barnet är precis nyfött är det den minsta storleken som gäller (storlek 50).

Hur länge använder man overall?

Här beror det på vad barnet föredrar. De kan använda overall från att barnet är nyfödd tills att de kommer upp i tonåren om de så skulle vilja, idag finns det snygga och praktiska ”vuxenmodeller”. Vanligast är nog att barn använder overall och att du sen går över till byxa och jacka.

Vad kostar en overall?

Det finns overaller som kostar några hundrakronor, och så finns det varianter som kostar ett par tusen. Priset varierar beroende på märke, storlek, modell, kvalité, design och funktioner. Vill du ha en rejäl overall som håller bra och länge, samt har alla praktiska funktioner så bör du lägga dig runt 1000-2000 kr.

Går det att laga en overall?

Absolut! Idag finns det många olika ting som man kan använda för att laga overaller, så som olika former av laglappar, tyglappar och gummilappar som man bara behöver stryka fast. Sådana går att köpa i de flesta tygaffärer, och även i vissa pysselaffärer. Det är idag väldigt ovanligt att inte kunna laga sina overaller hemma!

Tjock eller tunn overall?

Detta är lite av en smaksak, och beroende på hur och när overallen ska användas. Tunnare overaller är ofta bäst under vår och tidig höst då det är lite varmare, medan en tjockare vinteroverall passar bäst under de kallare vintermånaderna.

Tunnare varianter kräver dock ofta fler underlager, medan den tjockare är svår att reglera i temperatur.

Är dyrare overaller bättre än billiga?

Faktiskt så är de dyraste varianterna sällan de bästa, framförallt i fråga om prisvärdighet. Däremot brukar inte heller de billigare varianterna prestera särskilt bra.

Det bästa är att lägga sig på ett mellanting och investera i en overall som både är bekväm, funktionell, praktisk och hållbar. En overall som kostar lite mer är oftast en ekonomisk investering!

Overall eller tvådelat?

Detta är en smaksak. Om kläderna ofta ska dras på och av kan det underlätta med tvådelat, men vill du ha ett smidigt plagg som inte glider av är overall bättre. Med tvådelat kan du välja att bara använda en del åt gången, medan overall innebär att man slipper snö i kläderna.

Vad är skillnaden mellan overall och skalkläder?

Overaller är gjorda för att klara av ett flertal grader under nollan, medan skalkläder främst är gjorda för att klara av regn och rusk. Är du ute efter tjocka och varma kläder är en overall ett mycket bra alternativ, medan skalkläder kan kräva några underlager om det är kallt.

Hur tvättar man en overall?

Oftast står det på den specifika overallen hur den ska tvättas. De allra flesta overaller för barn går att tvättas utan problem, men det är alltid bäst att läsa tvättråden. Dock ska man vara sparsam med antalet tvättar – en overall slits lätt ut.

Bra att tänka på innan du köper overall

Innan man köper en overall så kan det vara bra att tänka igenom vissa saker, så som när, hur och av vem den ska användas, budget, och om ni vill ni ha några specifika egenskaper.

Vattentålighet

Man kan säga att vattenpelare är en indikation på hur pass vattentätt ett plagg är, alltså hur högt tryck det klarar av innan vattnet sipprar igenom. En vattenpelare på 15000 mm är alltså mer vattentätt än en med 8000 mm.

Man brukar säga att ytterplagg, däribland overallen, bör ha en vattenpelare på minst 10000 mm för att klara av kraftigt spöregn, samt att sömmarna bör vara tejpade för att vatten inte ska läcka in. Eller så ska det i alla fall vara. 

Dessvärre kan man inte alltid lite på dessa mått, och det finns ingen garanti för att en overall med höga teoretiska kvalitéer är bättre än en med lite lägre. Detta gäller inte bara måttet om vattenpelare, så utgå inte bara ifrån de hypotetiska egenskaperna.

Andningsförmåga

Andningsförmågan är en egenskap som indikerar på hur pass bra plagget andas. Detta mått visar hur många gram vatten materialet kan släppa ut per dygn, alltså hur pass bra det transporterar fukt från kroppen.

Ska overallen användas vid lite mer livliga aktiviteter, eller under en årstid där temperaturen växlar är det nödvändigt med god andningsförmåga. Tänk på att ett material som andas bra ofta inte är så bra i fråga om vattentäthet, och tvärtom.

Innerfoder

I denna fråga kommer även innerfodret in som en viktig aspekt; ett varmt foder är nödvändigt vid kallare temperaturer, men då måste man också tänka på att det inte andas så bra.

Dyrast är inte alltid bäst

Idag finns det många olika overaller i olika prisklasser, och kvalitén blir till det bättre för varje år som går – även för de som ingår i budgetklassen. Många av dem kan nästintill mätas med de dyrare varianterna, så att anpassa köp efter budget är ingen nackdel.

Slitstyrka och hållbarhet

Det innebär alltså att du inte behöver utesluta de lite billigare varianterna för att hitta en slitstark och hållbar variant, vilket du bör leta efter. Däremot kan det vara värt att lägga till ett par extra hundra kronor om möjligheten finns och få en overall som håller i flera generationer. Trots allt så är priset inte helt obetydlig för kvalitén.

Hur pass slitstark och hållbar overallen är kan verkligen vara avgörande för hur den känns, och om barnet faktiskt trivs i den. Ska den tåla en del slitage kan det vara bra om de mest utsatta områdena är förstärkta, så som på knän, armbågar och över rumpan.

Tål den inte de temperaturerna som årstiden tillåter, eller om den inte klarar av det slit och släng som barnet ofta utsätter plaggen för så försvinner ju funktionen lite. Anpassa material och andra funktioner utefter hur, när och av vem overallen ska användas!

Små detaljer

Andra detaljer du bör fundera på är om den ska ha huva, om du vill ha dragkedja eller knappar, bör fodret vara avtagbart, ska den ha fällor eller inte, är materialet fritt från gifter, går den att växa i, och så vidare. Men viktigast av allt – finns det reflexer? Och syns dem tydligt?

Köp begagnat

Ett sista tips är att kolla runt på olika sidor där man kan hitta begagnade kläder, så som blocket och tradera, eller i olika facebook-grupper. Där kan man ofta hitta välbehållna overaller för en betydligt billigare slant än nya sådana, vilket kan vara en investering för både plånboken och miljön.

Guide: Så köper du rätt overall till barn

Mät ditt barn

Innan du köper en overall måste du mäta ditt barn. Det avgör vilken storlek du ska köpa.

Välj rätt storlek på overallen

Många märken har olika stora overaller trots att det står samma storlek på lappen. Du ska köpa den storleken på overallen som är närmast ditt barns längd. Vill du ha lite att växa i kan du gå upp en storlek. Men gör inte det i onödan då det blir svårare för barnet att röra sig om overallen är för stor.

Välj färg på overallen

Det finns många olika sorters modeller av overaller för bebis och barn. Då är det såklart roligt med lite färg. När barnen sen blir lite större och går och springer i overallen själva är det viktigt att ha bra reflexer på overallen.

Låt barnet välja den färg på overallen den gillar bäst!

Lämna en kommentar