Det nordiska klimatet är inte att leka med och nu för tiden får vi även dras med fler hastiga omställningar vad det gäller väder och vind, i takt med att klimatet förändras. Tack vare detta måste man se till att barnen har det de behöver inför vintersäsongen och de olika typer av väderlekar som kan förekomma den här tiden på året. 

På dagis / förskolan är det vissa regler som gäller och där är det viktigt att man har koll på vad som krävs när det gäller barnens vinterkläder. Du vill inte att ditt barn ska frysa eller bli blöt under dagens aktiviteter. 

För att göra klädinköpen inför vintersäsongen något lättare har vi här satt ihop en enkel guide där du får en bra översikt över vad som behöver inhandlas, till vad och varför. 

Vinterkläder för barn - snabbguide till vad du behöver

Här kommer en kort checklista över de kläder och skor man ska se till finnas i barnens garderob under vinterhalvåret. Vissa plagg kan användas säsong efter säsong, medan andra kan vara bäst att uppdatera eftersom barnet vuxit ur storleken eller slitaget blivit för stort så att plagget/skon inte håller måttet en säsong till. 

 • Vinterjacka med varmt foder
 • Vinteroverall med varmt foder
 • Ullsockar flera par
 • Tumvantar
 • Handskar
 • Underställ i merinoull, två stycken
 • Tunnare vinterjacka
 • Tunn ullmössa
 • Tjock och varm vintermössa
 • Fingervantar i ull
 • Halskrage/tubhalsduk
 • Vinterkängor
 • Lättare vinterkängor

Underställ och sockar

Underställ är ett set med byxa och långärmad tröja som man har under overallen eller ytterkläderna för att hålla sig varm. Det är nämligen viktigt att använda sig av flera lager när man ska klä sig varmt och även att använda rätt material. 

Ett underställ i merionull kliar inte och känns mjukt mot huden, samtidigt som man hålls varm och torr, vilket är ullens unika egenskaper. Även ullsockar är viktigt att investera i av samma anledning. Man kan aldrig ha för mycket av ullsockar där hemma under vintertid.

Underställ behöver man två av för att bytas av med när det andra setet tvättas eller blir sunkigt. Det finns många underställ för barn i merinoull att beställa hem snabbt och enkelt online. Kolla in vårt bäst i test av underställ för barn här!

Vinterkläder för barn

Vantar/handskar/mössor/halsduk

Ditt barn behöver flera uppsättningar handskar/vantar och mössor under vintern. Både tumvantar för att hålla värmen bra och handskar för lekar som kräver lite mer fingerfärdighet ute i snön eller naturen. Ett par fingervantar i merinoull är också viktigt att investera i. Dessa kan man ha under handskarna till exempel, men också för lite varmare dagar när de tjockare handskarna inte är nödvändiga. 

På möss-fronten behövs det en tunnare mössa för varmare dagar och en tjockare riktig vintermössa för de riktigt kalla dagarna. Mössor kan också vara trevligt att ha några stycken av när någon av dem blir svettig och lite omysig eller rent av skadlig att ha på sig eftersom huvet kyls ner.

Sist men inte minst behöver man tänka på att köpa hem en eller flera halskragar eller tubhalsdukar som skyddar halsen och bröstet mot kyla som tränger in genom overallen eller jackan. Dessa kan du bara trä över huvudet och är ingen fladdrig halsduk som inte sitter där den ska.

Vinteroverall

En bra vinteroverall måste alla barn ha som går på förskolan eller lågstadiet. Den är väldigt praktiskt på så sätt att barnet bara kan kliva i den och stänga. Sedan finns det inga öppningar där kyla, snö eller väta kan komma in. Sömmarna på en vinteroverall är tejpade så att ingen väta kan ta sig in vi dem heller. 

De flesta vinteroveraller har en avtagbar luva som värmer mot kyla och alla vinteroveraller för barn är vattentäta tack vare impregnering och de tejpade sömmarna. Idag finns det också många moderiktiga modeller som faktiskt är riktigt snygga.

De flesta overaller har även resårband som man trär under foten för att hålla benen på overallen på plats. Många går också att tvätta i tvättmaskin.

Om du vill ha tips på bra och varma vinteroveraller kan du ta en titt på vårt bäst i test av vinteroveraller för barn. Där går vi igenom massor av olika modeller och vad vi gillar och inte gillar med dem.

Vinteroverall för barn

Vinterjacka & tunnare jacka

Utöver overallen är det bra att ha en varm vinterjacka till sitt barn, som kan användas kortare perioder när man bara ska transportera sig mellan olika hus till exempel. Eller tillsammans med overallen under riktigt kalla dagar. Se till att jackan är vindtät och vattenavvisande.

Som komplement till den varma vinterjackan behövs även en tunnare vinterjacka som barnet är mer rörlig i. Den kan användas under varmare vinterdagar och bör också vara vattentät. 

Vinterkängor

Något som är av absoluta vikt när det kommer till vinterkläder för barn är ett par riktigt bra vinterkängor som håller fötterna torra, varma och ventilerade. Det är också viktigt att yttersulan har ett bra grepp så att man undviker halk-olyckor.

Det finns mängder med modeller på vinterskor för barn och det kan vara bra att investera i två olika par. Ett par snöstövlar med högt skaft och ett par vinterkängor som är lättare att promenera i. 

Om du behöver tips på bra vinterkängor för barn kan du kolla in vårt eget test av bästa vinterskorna för barn här för att få lite bra tips!

Bästa vinterskorna för barn