Gravid vecka 1

Början på din graviditet börjar här. Vi på Barnguiden har satt ihop en guide där du kan se graviditeten vecka för vecka och vi hoppas att den kommer hjälpa dig under just din graviditet.

Vi hoppas du får en fin graviditet och verkligen får njuta av denna fina tid.

Gravid vecka 1:

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern
  • Hur många veckor är det kvar? 39 veckor

Allt du behöver veta om att vara gravid i vecka 1

I vecka 1 är du egentligen inte gravid. Låt oss förklara. Det går inte alltid säga precis när befruktningen skedde. Därför räknas graviditetens start från den senaste mensens första dag.

Tar du ett graviditetstest i graviditetsvecka 1 och det visar positivt är du längre gången än vad du tror. Du kanske blev gravid redan vid din förra menstrationscykel.

Gravid vecka 1 – du är inte gravid – än

Gravid vecka 1? Ja, det är svårt att veta när en graviditet börjar då det inte alltid går att säga att befruktningen skedde just den här dagen. Därför räknas graviditeten från den senaste mensens första dag trots att graviditeten inte har börjat då. Den är cirka två veckor före själva befruktningen.

Det är viktigt att planera för en graviditet om du har för avsikt att få en graviditet. Om du inte redan har bör du börja ta vitamintillskott för blivande mammor eller åtminstone tillskott av folsyra.

Gravid vecka 1 – din kropp

Under den första veckan av graviditeten har ingenting förändrats i din kropp. Det du kan känna av är egentligen symptom som beror på din mens.

Du kan därför vara trött, irriterad, ha huvudvärk, känna dig svullen och ha ömmande bröst. Det är däremot inget klart tecken på att du är gravid utan kan egentligen bara innebära att din mens är på väg.

Förbered din kropp på en graviditet

Planerar du att bli gravid kan det redan nu vara värt att se över dina vanor. Det kan vara bra att sluta röka, snusa och att sluta dricka alkohol. Eftersom det kan dröja några veckor innan du ens märker att du är gravid kan det vara värt att avstå alkohol tidigare för att inte råka riskera att skada embryot på något sätt.

Om du tar en multivitamin, se till att den innehåller folsyra. Detta vitamin är viktigt för en korrekt celldelning under graviditeten och efter att barnet har fötts. Det minskar även risken för missbildningar på barnets ryggmärg.

Kan du känna symptom när du är gravid i vecka 1?

Eftersom det är tidigt och symptomen på graviditet kan vara subtila, inser de flesta inte att de är gravida förrän några veckor senare.

För vissa kvinnor är den första indikationen en utebliven menstruation, medan andra kan uppleva illamående, aptitlöshet, ömhet i brösten eller trötthet men som vi skrev tidigare kan detta också vara ett tecken på att mensen kommer.

Det vanligaste tecknet för en graviditet är en utebliven menstration.

Lämna en kommentar