Gravid vecka 10
Nu har ungefär en fjärdedel av graviditeten gått och du börjar säkert känna av att du är gravid. Din kropp är i ständig förändring och barnet växer så det knakar. Här kan du läsa om vad som sker i barnets utveckling under vecka 10 och vad som händer i din egen kropp.
- Vilken trimester är du i? Första trimestern
- Hur många månader har du varit gravid i vecka 10? 2 månader och 2 veckor
- Hur många veckor är det kvar? 30 veckor
- Hur stort är fostret? 3-4 centimeter från huvud till stjärt och väger 4-5 gram
- Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en sviskon
Gravid vecka 10 – fostrets utveckling
Det händer mycket i barnets utveckling under vecka 10 och det är nu man börjar kalla barnet för foster, istället för embryo. De flesta av barnets organ har redan bildats och nervcellerna börjar nu utvecklas väldigt intensivt och snabbt. Huvudet är lika stort som kroppen och fostret är mellan tre och fyra centimeter långt och väger ungefär 5 gram. Storleksmässigt är barnet som ett katrinplommon eller en liten jordgubbe.
Ögon
Ögonen börjar också ta form under vecka 10. Det grundläggande optiska systemet är redan utvecklat och ögonlocken börjar sakta ta form och täcka ögonen. Under tidigare veckor har ögonen suttit på var sin sida av huvudet men börjar nu sakta men säkert komma på rätt plats.
Öron
Under vecka 10 börjar även öronen att ta form. Ytteröronen börjar bukta ut från huvudet, även om de i början sitter väldigt långt ner. För varje vecka som går flyttar sig sedan öronen mot rätt plats.
Tänder
Nu börjar även utvecklingen av anlag till barnets 20 första tänder. Även om tänderna inte kommer att börja komma fram fören barnet är runt ett halvår gammalt så börjar de redan att utvecklas i tandköttet under vecka 10.
Hjärnan
I vecka 10 av graviditeten håller barnets hjärna på att utvecklas otroligt snabbt. Mellan 200 000 till 250 000 nervceller bildas varje minut. Nervcellerna bildas genom att en nervstamcell delar på sig. Det här är något som kommer att pågå ungefär 10 veckor framöver, till vecka 20, då barnet kommer att ha över 100 miljarder nervceller.
Övriga kroppen
Barnets hjärta är faktiskt nästan redan fullt utvecklat i vecka 10, även om det såklart fortfarande är väldigt litet. Svansen är nu helt borta och simhuden mellan fingrar och tår har nästan försvunnit. Barnet har börjat producera magsaft och njurarna producerar nu mer urin än tidigare veckor. Det är även under vecka 10 som barnet börjar utveckla känsel och både ben och brosk börjar få form.
Flicka eller pojke
Är du gravid med en pojke så kommer han redan nu börja producera testosteron. Skulle det däremot vara en flicka så är det runt vecka 10 som miljoner ägganlag börjar bildas. Även om könet redan är bestämt måste du vänta några veckor innan du kan se det på ett ultraljud.
Risken för missbildningar minskar
Den period i början av graviditeten när svåra missbildningar kan uppstå håller nu äntligen på att ta slut. Det är för att barnets yttre kroppsstruktur är nästintill färdig. Du ska givetvis ändå vara försiktig med saker som kemikalier, smittämnen och starka läkemedel som kan påverka barnets utveckling negativt.
Gravid vecka 10 – din kropp
Det är vanligt att uppleva flera olika symptom och förändringar i din kropp under vecka 10. Ungefär runt den här veckan börjar ditt hjärta pumpa en större mängd blod vilket kan resultera i att du kan känna dig yr och matt. Det är även vanligt att ådrorna på kroppen blir större och börjar synas mer under den här perioden. Även livmodern har börjat växa ordentligt och upptar helt plötsligt mycket mer plats i bäckenet. Det är också vanligt att börja gå upp i vikt snabbt runt vecka 10 och att brösten börjar bli större och är ömma.
Moderkakan
Runt vecka 10 börjar moderkakan att fungera och producera eget progesteron, vilket är ett hormon som också finns i gulkroppen. Den här processen är sedan klar runt vecka 14.
Symptom du kan uppleva som gravid i vecka 10
Alla graviditeter är unika och det finns kvinnor som upplever många symptom under vecka 10 och de som knappt känner av att de är gravida. Om du har väldigt starka symtom eller känner dig orolig kan du prata med din barnmorska. Här kan du läsa om några av de vanligaste symtomen kvinnor upplever i vecka 10.
Humörsvängningar
Det är inte ovanligt att uppleva att du känner dig extra känslig under den här perioden. Du kanske märker att du känner dig irriterad eller blir upprörd över saker som du i vanliga fall inte skulle bry dig så mycket om. Det är på grund av den obalans som kan uppstå av dina graviditetshormoner.
Trötthet
Det är även vanligt att du fortfarande känner dig väldigt trött och orkeslös, precis som under tidigare veckor.
Halsbränna
Både halsbränna och sura uppstötningar är vanligt under den här delen av graviditeten. Det finns en del livsmedel du kan försöka undvika, just för att de kan förvärra halsbrännan. Starka kryddor, tomat, vinäger, sura drycker och kaffe är några exempel. Du kan även använda en extra kudde när du sover för att ha huvudet i en högre position.
Flytningar
Det är även vanligt att du får tunna, rinniga flytningar under den här perioden. Du behöver inte oroa dig, det är helt normalt och kommer för att mer blod börjar pumpas runt i bäckenområdet.
Illamående
Att må illa och behöva kräkas är ett vanligt symtom under en graviditet och inget du behöver oroa dig för. Många upplever att illamåendet är som värst på morgonen men de finns personer som bara känner av det på kvällen. Du kan testa att äta små portioner flera gånger under dagen om det är jobbigt att äta en hel måltid.
Uppsvälld, gasig och förstoppad mage
Det är inte ovanligt att få problem med magen under graviditeten. Den kan bli uppsvälld och gasig eller förstoppad. Det bästa du kan göra för att lindra symtomen är att tänka på vad du äter.
Smärta
Att känna att det drar eller sticker till i underlivet är vanligt när du är i graviditetsvecka 10. Det är även vanligt att känna ett dovt tryck. De här symtomen kommer oftast av att livmoderligamenten och bäckenet håller på att tänjas ut eftersom livmodern växer snabbt. När ligamenten helt plötsligt måste klara att bära upp mer tyngd kan det resultera i smärtor. Det finns kvinnor som får väldigt starka smärtor och de som bara känner av det vid hostningar och nysningar exempelvis.
Huden förändras
Eftersom du har mycket hormoner i kroppen kan det även påverka din hy. En del upplever det som positivt då de får det där fina gravid-glowet som gör att huden strålar. Andra kan få problem med finnar och utslag. Det är absolut inget farligt men många kan uppleva det som tråkigt att helt plötsligt få acne-utbrott som en tonåring. Om du börjar använda nya produkter för att motverka finnarna och/eller acnen är det viktigt att du kollar på produkter som går att använda under graviditeten.
Blödande tandkött och näsblod
Eftersom kroppen börjar pumpa runt mer blod i vecka 10 och för att progesteronet är på sin topp är det inte ovanligt att du kan blöda från tandköttet när du borstar tänderna. Det är inte heller ovanligt att du kan få näsblod, även om du inte brukar ha det i vanliga fall. Även ditt saliv blir förändrat när du är gravid, vilket tyvärr leder till att kariesbakterier lättare kan få fäste i dina tänder. Upplever du starka besvär bör du kontakta din tandläkare. Det är dock inte farligt att blöda lite från tandköttet även om det kan uppfattas som obehagligt. Sköter du din munhygien ordentligt behöver du inte heller oroa dig för kariesangrepp.
Skriva in dig på mödravårdscentralen
Om du inte redan gjort det så börjar det bli dags att skriva din dig på din mödravårdscentral. Vid inskrivningen kommer du att få ge ett blodprov, vilket bara är ett stick i armvecket, och du kommer att få lämna ett urinprov. Urinprovet är till för att kolla om det finns protein i urinen, vilket kan vara ett tecken på att du har en urinvägsinfektion eller att du har nedsatt funktion i njurarna. I några få fall kan det även vara tecken på havandeskapsförgiftning.
Din livsstil
Barnmorskan kommer även ställa frågor som handlar om din livsstil. Det kan vara frågor om huruvida du röker eller dricker alkohol, om du motionerar och vad du äter. Inga svar är rätt eller fel, det viktiga är att vara ärlig mot din barnmorska så att ni kan skapa de bästa förutsättningarna för både dig och barnet. Du kommer även få svara på om du har några sjukdomar och om du tar några mediciner.
Känslor och funderingar
Det är vanligt att du börjar uppleva din graviditet som “verkligare” i samband med alla hormoner och förändringar som sker i kroppen. Först var det bara två blåa streck på graviditetstestet och nu känner du helt plötsligt av graviditeten fysiskt i kroppen. Det är inte heller ovanligt att börja oroa sig för graviditeten och framtiden. Prata med din barnmorska och din partner om dina känslor så att du kan få det stöd och den vägledning du behöver.
Tidigt ultraljud
En del gravida väljer att göra ett tidigt ultraljud runt vecka 10. Det är fortfarande för tidigt för att kunna se vilket kön barnet har. Däremot går det att se barnets armar och ben, men fötter och händer är fortfarande för små för att synas. Det går även att se barnets näsa och läppar. Du kan även höra barnets hjärtslag redan i tionde graviditetsveckan. Hjärtslagen är väldigt snabba, vilket är helt normalt, och det beror på att blodet pumpas runt med högre hastighet.
KUB-test
Det är även runt vecka 10 du kan bli erbjuden att göra ett KUB-test. När du gör ultraljudsundersökningen kan barnmorskan bedöma om det finns någon risk att barnet har någon form av kromosomavvikelse. Bedömningen görs genom att mäta vätskespalten i barnets nackgrop. Om KUB-testet visar att det finns en högre sannolikhet för någon kromosomavvikelse kan du bli erbjuden att göra ett fostervattenprov eller moderkaksprov. Ett moderkaksprov kan bli gjort från och med vecka 11 medan ett fostervattenprov vanligen inte är aktuellt innan vecka 15.
Spökveckor
Eftersom HCG-nivåerna i blodet är på sin topp runt graviditetsvecka 10-12 är det inte ovanligt att du nu kanske börjar uppleva det som en del kallar för spökvecka. Namnet kan vara något missvisande då det inte är någon fara för vare sig dig eller barnet.
Vad är en spökvecka?
En spökvecka, eller spökperiod, är när dina symtom helt plötsligt försvinner. Det kan exempelvis vara så att din trötthet och ömheten du känt i brösten försvinner från en dag till en annan. Det är normalt och ingenting att oroa dig för. Spökveckor uppstår inte för att något är fel med barnet, de uppstår bland annat för att dina hormoner har stabiliserat sig och inte längre är i samma obalans som under graviditetens första veckor.
Gravid vecka 10 – Berätta för andra eller vänta?
Det kan vara svårt att dölja graviditeten för omgivningen när du befinner dig i vecka 10. Inte för att det syns så mycket på magen ännu utan mer för de andra symtomen som kan uppstå. Kollegorna kanske undrar varför du har slutat med kaffe eller varför du helt plötsligt har börjat må illa och ändrat matvanor. Du väljer givetvis själv när du är redo att berätta för andra om din graviditet.
Risken för missfall minskar
Nu börjar även risken för missfall minska markant. Nästan alla missfall sker innan vecka 12 och majoriteten av dem sker innan vecka 7. Det är dock viktigt att komma ihåg att den här statistiken enbart gäller för graviditeter som kvinnorna kände till. Många tidiga missfall kan ske utan att kvinnan ens visste att hon var gravid, vilket gör att statistiken inte är 100 % korrekt.