Gravid vecka 11

Gravid vecka 11 – allt om mage, kropp, fostret, kost och utveckling

När du har nått vecka 11 kan det i många fall vara så att du har tagit dig igenom den besvärligaste perioden. Om du har mått illa under den tidiga delen av graviditeten kan det nämligen hända att detta har gett med sig vid det här laget.

Är det så att du fortfarande mår illa är det dock viktigt att komma ihåg att det är helt naturligt. Det finns många som får stå ut med detta ytterligare en tid.

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 11? 2 månader och 3 veckor
  • Hur många veckor är det kvar? 29 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 41 millimeter från huvud till stjärt och väger 7-8 gram
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en lime

Gravid vecka 11 – fostrets utveckling

I gravidvecka 11 är ditt barn ungefär 4 centimeter långt. Barnets vikt ligger på ungefär 8-12 gram. Det låter kanske inte så mycket, men faktum är att det har hänt mycket den senaste veckan.

Nu kan barnet öppna munnen, och inne i munnen finns en tunga som faktiskt är färdigutvecklad. Dessutom finns barnets äggstockar på plats om det är en flicka, och om det är en pojke finns testiklarna på plats.

Det lilla barnet har redan nu armar och ben, och i det lilla ansiktet täcks ögonen av ögonlock. Dessa är än så länge väldigt tunna.

Vad händer inne i den lilla kroppen

Det pågår en hel del inne i det lilla barnets kropp. Ditt barns lungor har börjat utvecklas, och de är för stunden fyllda med fostervatten.

Tarmarna, som tidigare har funnits i navelsträngen börjar förflyttas in i magen på den lilla, och där håller i vecka 11 även viktiga organ som lever och bukspottkörtel på att utvecklas och växa.

Barnets lever arbetar under graviditeten för fullt med att ta hand om olika typer av avfallsämnen som kommer i dess väg.

Proportionerna inte riktigt på plats

I den här veckan går det att se ansiktsdragen ganska bra, och det går också att konstatera på ultraljud att det lilla barnet ofta rör på sig och gör små kullerbyttor. Vad gäller proportionerna är de fortfarande inte helt på plats.

Huvudet är väldigt stort i förhållande till kroppen. Så kommer det att vara ytterligare en liten tid, men det kommer att jämna ut sig under graviditetens gång.

Hår börjar växa på ditt barns kropp

Vid den här tiden av graviditeten börjar barnets kropp täckas av lanugohår. Det finns en anledning till detta. Håret värmer nämligen barnet där det ligger i fostervattnet.

När du är gravid vecka 11 börjar barnet i magen få lite tjockare hud. Något som också händer är att det börjar växa ut små naglar på de små fingrarna och tårna.

Gravid vecka 11 – din kropp

Många känner sig trötta när de har kommit så här långt in i graviditeten. Även om du känner dig trött är det viktigt att du försöker hålla i gång och röra på dig. Det behöver inte handla om någon hård träning, men det är en fördel om du åtminstone tar regelbundna promenader.

Kost och motion i vecka 11

Du bör naturligtvis alltid tänka på att äta en varierad och hälsosam kost, men just nu har det blivit ännu viktigare. När du är gravid i vecka 11 har du nått en punkt där du behöver få i dig rejält med järn. Du kommer att få möjlighet att träffa en barnmorska regelbundet under din graviditet. Kanske har du redan varit på inskrivningsbesök.

På vissa av dessa besök kommer du att få lämna blodprover. Proverna kommer att ge svar på om du har ett blodvärde som är för lågt, och om dina järndepåer behöver fyllas på. Det finns också goda möjligheter att få tips från din barnmorska om vilka livsmedel som innehåller stora mängder järn.

Att röra på dig är både nyttigt och viktigt, såväl under vecka 11 som senare under graviditeten. Du bör dock vara noga med att fundera över vilken motionsform som är mest lämplig. Extremsporter är kanske inte de sporter du behöver satsa på just nu. Du kanske heller inte ska ge dig ut på ett maratonlopp.

Däremot finns det gott om mjukare och mer skonsamma motionsformer som hjälper dig att hålla dig i god form. Om du känner dig osäker på vad och hur mycket du bör träna, kan din barnmorska förmodligen komma med goda råd och tips.

Kaloriförbränningen i vecka 11

Att vara gravid vecka 11 betyder att du förbränner fler kalorier än du gjorde i början av graviditeten. Det betyder att det kan vara dags att få i dig lite extra näring. Du behöver inte försöka få i dig några enorma mängder mat.

Däremot kan du behöva få i dig en extra frukt på dagen, eller en smörgås på kvällen. Något som bidrar med lite mer näring än du vanligtvis får i dig.

Gravid vecka 11 – drick mer än vanligt

I den här graviditetsveckan behöver du börja tänka på vätskemängden du får i dig. Om du inte redan har börjat dricka mer vatten än vanligt, är det dags att börja nu. Din kropp ska klara att producera mer blod än vanligt, och då behöver den få i sig mer vatten.

Du kanske vet att blod inte är det enda din kropp behöver klara av att producera. Kroppen behöver även hjälpa till att bilda fostervatten, så att den lilla i magen kan växa och utvecklas i en trygg miljö.

Hur stor är gravidmagen i vecka 11

När du är gravid i vecka 11 syns det förmodligen inte ännu. Om du har fött barn tidigare är det vanligt att graviditeten börjar synas tidigare. Kanske anar du som omföderska en liten mage redan nu. Oavsett om det syns utåt eller inte, känner du troligtvis en hel del symtom.

Det är till exempel vanligt att livmodern börjar trycka på urinblåsan. Kanske börjar du känna dig kissnödig väldigt ofta. Det beror i så fall just på livmodern som tar plats och trycket. Det är viktigt att du är medveten om att det är helt normalt.

Symptom i vecka 11

Vanliga symptom i vecka 11 är svullen mage, ömma bröst, huvudvärk och trötthet. Under den här veckan av graviditeten är det vanligt att humöret pendlar upp och ned vilket till en viss del beror på hormonerna.

Lämna en kommentar