Gravid vecka 4 – känsliga fasen

Nu är du gravid i vecka 4. Vad händer egentligen med fostret/barnet när du är gravid i vecka 4? Vi har försökt samla all information du kan behöva veta om kring symptom, trötthet, blödningar och missfall när du är gravid i vecka 4.

Vi berättar mer om varför du ska ta hand om dig och din kropp extra noga just nu.

Gravid vecka 4 fakta:

 • Vilken trimester är du i? Första trimestern
 • Hur många månader har du varit gravid i vecka 4? 1 månad
 • Hur många veckor är det kvar? 36 veckor
 • Hur stort är barnet i vecka 4? Cirka 1 millimeter. Fostret är nu stort som ett vallmofrö.

Allt du behöver veta om att vara gravid i vecka 4

Din bebis är nu otroligt liten. Inte större än ett vallmofrö och fostret är i storleken som ett vallmofrö. Trots att du är gravid i vecka 4 så är barnet faktiskt bara runt två veckor gammal. Det beror som sagt på när din senaste mens var innan befruktningen.

Detta är en känslig fas även om det känns som vanligt. Var noga med sömnen, hygienen och undvik onödig stress. Skapa de bästa förutsättningarna för ditt barn redan nu.

I vecka 4 är det fortfarande tidigt i graviditeten och risken för missfall är fortfarande hög. De flesta som drabbas av ett tidigt missfall gör det innan vecka 13 även om risken minskar redan efter vecka 9. Missfall sker av olika anledningar så som att ägget inte fäster ordentligt i livmoderväggen, att ägget inte delar sig ordentligt eller ett kromosonfel. Det beror därför inte på stress och liknande.

Gravid vecka 4 – din kropp och foster

Nu börjar din kropp utsöndra graviditetshormenet hCG. Det utsöndras via urinen och det är tack vare det som graviditetstest kan se om du är gravid eller inte. Det är nu din resa som gravid börjar på riktigt.

Moderkakan börjar nu bildas runt embryot och det är nu kroppen kommer börja förändras framåt.

Det är inte säkert att du ens känner av att du är gravid än och det kanske inte ens visas på ett graviditetstest.

Vanliga symptom när du är gravid i vecka 4

Har du inte fått din mens än kan det vara bra att ta ett graviditetstest för att se om du är gravid. Det är inte alltid säkert att graviditetstestet visar om du är gravid i denna veckan eller inte. Det beror på hur mycket av gravidhormonet hCG som utsöndrats i urinen. Det börjar produceras runt vecka 4-6.

För bästa resultat på ditt gravidtest så testa dig direkt när du går upp på morgonen.

Tecken på att du är gravid i vecka 4

 • Metallsmak i munnen
 • Ömmande bröst
 • Väldigt känsliga bröstvårtor
 • Trötthet
 • Behov av att kissa ofta
 • Känslig för lukter
 • Illamående

Bara för att du har eller inte har dessa graviditetssymptom behöver det inte betyda att du är gravid. Det kan finnas många anledningar till att du har just dessa symptom. MEN har du dessa är det troligare att du är gravid och det kan vara bra att ta ett graviditetstest.

Dags att sluta röka och dricka alkohol när du är gravid

Att dricka eller röka när man är gravid är skadligt för fostret. Om du har svårt att sluta röka, kan du överväga att minska så mycket som möjligt. Kontakta en barnmorskemottagning för att tala med en barnmorska och utarbeta en strategi för att sluta röka.

Lämna en kommentar