Gravid vecka 6

Gravid vecka 6

Nu är du är i graviditetsvecka 6 och hormonerna i din kropp löper amok. Du kan börja känna dig illamående, framför allt på morgonen. Det kan vara vissa dofter som triggar igång illamåendet och kaffe på morgonen smakar kanske inte alls längre. Å andra sidan ska du också dra ner på koffein under graviditeten, så spara i så fall den där koppen till ett tillfälle då du verkligen längtar efter kaffe.

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 7? 1 månad och 2 veckor
  • Hur många veckor är det kvar av graviditeten? 34 veckor
  • Hur stort är fostret? 4-7 millimeter från huvud till stjärt
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett ärta

Gravid vecka 6 – din kropp

Känslomässiga toppar och dalar

När du är gravid vecka 6 är förmodligen du och din partner ensamma om nyheten att ni väntar barn. De flesta blivande föräldrar vill vänta med att den fantastiska nyheten om ett litet barn på väg, tills vecka 12 är passerad. Många graviditeter avslutas med tidigt missfall och risken är störst under de 12 första graviditetsveckorna. Trots allt går de flesta graviditeter bra och många kvinnor mår dessutom väldigt bra under sin graviditet.

Strålande ögon och glänsande hår

Även om du är gravid vecka 6, kan omgivningen kommentera att du ser strålande vacker ut. Ögonen lyser mer och håret blir glansigare. Redan när du är gravid vecka 6 ökar blodvolymen och blodcirkulationen i kroppen. Både hy, ögon och håret påverkas positivt av den ökade cirkulationen. Fysiologiskt så stämmer det också att hårkvaliteten förändras. Du kommer inte att tappa lika många hårstrån som du gör normalt och håret blir ofta tjockare när du väntar barn.

Syns graviditeten nu

Embryot är fortfarande så litet att livmodern inte förstorats speciellt mycket. Trots att livmoderns storlek inte gör magen större kan du känna dig uppblåst i magen som då kan se lite större ut. Hur stor din mage blir under graviditeten beror på många olika faktorer. Magen växer oftast till mest under sista trimestern och din barnmorska kommer att följa detta mycket noga under hela graviditeten.

Gravid vecka 6 – fostrets utveckling

Graviditeten räknas fortfarande som ett embryo till vecka 10. Även om det är ett embryo så händer mycket i utvecklingen. I början av vecka 6 anläggs först armarna och sedan benen.

Hjärtslagen kan börja redan under vecka 6, då blodomloppet börjar fungera hos embryot. Det är också normalt att hjärta och blodomloppet hos embryo utvecklas under vecka 7 eller vecka 8. Även om det är möjligt att genom ultraljud bedöma embryots hjärtslag med ultraljud, gör man sällan det så tidigt i en graviditet.

Redan under gravid vecka 6 kommer nervsystemet med hjärna att börja utvecklas. Tandanlagen bildas under gravid vecka 6, 10 tänder i både överkäken och underkäken, det som ska bli de 20 mjölktänderna. Det är tidigt i graviditeten men otroligt mycket händer i utvecklingen av det som ska bli ett litet barn. Naturens under!

Fosterhinnor och navelsträng

I gravid vecka 6 finns det fosterhinnor men i princip inget fostervatten. Hur mycket fostervatten som omger barnet i hinnsäcken varierar under graviditeten. Som mest fostervatten finns det i graviditetsveckorna 38 – 39. Då ska det finnas ungefär 1000 ml fostervatten. De sista veckorna kommer fostervattnet att minska, fram till förlossningen. Fostret kommer att svälja vattnet som tas upp av mag- tarmkanalen.

Gravidsymptom vecka 6

De symtom som kan uppstå under den tidiga fasen av din graviditet kan variera. Många kvinnor känner av en viss trötthet, andra får en känsla av ökad energi. En graviditet är en stor händelse och känslorna kan åka berg- och dalbana. Det är helt normalt och om du har frågor eller oro kring graviditeten, tveka inte söka stöd och råd. Du kanske har någon vän som redan har barn och som du kan anförtro dig åt.

Ömma bröst redan nu

Dina bröst har redan nu blivit större och är mer ömma. Bröstkörtlarna växer och dina bröst förbereder sig för att ge mjölk åt ditt barn. Ännu ett livets under!

Lämna en kommentar