Gravid vecka 7

Gravid vecka 7

När du kommer till vecka sju är du i din första trimester av din graviditet och här börjar du ofta förstå att du är gravid.

 • Vilken trimester är du i? Första trimestern
 • Hur många månader har du varit gravid i vecka 7? 1 månad och 3 veckor
 • Hur många veckor är det kvar? 33 veckor
 • Hur stort är fostret? 7-13 millimeter från hjässa till stjärt
 • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett blåbär

Gravid vecka 7 – fostrets utveckling

I veckan sju är fostret mellan sju och tretton millimeter långt vilket är ungefär lika stort som ett blåbär. Det växer cirka en millimeter per dygn. Det lilla fostret har även en liten svans där bak som sedan försvinner.

Hjärnan börjar att bildas

I vecka sju börjar de grundläggande delarna av hjärnan att bildas. Under veckan delas hjärnan allteftersom in i de tre olika delarna; framhjärnan, mitthjärnan och bakhjärnan. De olika delarna behövs för olika saker.

Framhjärnan ansvarar för minnesfunktioner, problemlösning och slutledningsförmåga, mitthjärnan skickar elektriska signaler och bakhjärnan ansvarar för hjärtats slag, muskelrörelser och andning.

Övriga organ

Ben och armar har börjat växa och det som senare ska bli ögon är nu små fördjupningar i huvudet. Även delar som örat och näsan börjar ta form. Fostrets blodbildning har även startat, vilket betyder att fostret pumpar ut blod i kärlen.

Hjärtat slår vi den här tiden omkring 150 stag per minut och det är ungefär dubbelt så mycket som hos en vuxen person.

Nu kan fostret röra armar, ben och fingrar reflexmässigt och små “paddlar” som sedan kommer att bli tår växer fram. Gör du ett vaginalt ultraljud i vecka sju kan du se att fostret rör sig med små, små rörelser.

Gravid vecka 7 – din kropp

Viktigt att undvika saker som kan skada utvecklingen

Eftersom många av de viktiga inre organen börjar att utvecklas under vecka sju är det extra viktigt att inte utsätta fostret för något som kan skada utvecklingen. Vid den här tiden är lungor, inälvor, njurar, lever och de inre könsorgan nästan färdigutvecklade.

Du bör därför undvika alkohol, droger, nikotin och en del typer av mediciner. Om du är osäker ska du alltid rådfråga din läkare eller din barnmorska.

Ät inte rött kött

Det finns en infektion som heter toxoplasmos, vilken är skadlig för fostret men inte för dig. Du kan redan ha haft infektionen utan att veta om det och i så fall är du immun mot den.

Toxoplasmo sprids via rått kött och via kattspillning, vilket betyder att du ska äta genomstekt kött och inte tömma kattlådan.

Att träna tidigt i graviditeten

Tänk på att det är bra att träna för att förbereda kroppen på de ansträngningar som väntar i och med graviditeten. Det är dock viktigt att du hela tiden lyssnar på din kropp och inte gör övningar som känns obehagliga.

Många gym erbjuder rådgivning för gravida, vilket kan vara en bra idé. Du kan även prata med din barnmorska.

Ta hand om dig själv

Tänk på att det är viktigt att äta bra och att dricka tillräckligt med vatten under hela din graviditet. Mår du illa är det extra viktigt att äter och dricker när du kan för att få i dig tillräckligt med näring.

Just vätskan är extra viktigt eftersom det annars är lätt att bli förstoppad. Försök även att röra på dig.

Tränar du inte på gym eller liknande kan det vara bra att planera i en promenad varje dag för att hålla igång. Det är dock även viktigt att lyssna på kroppen och vila om du känner dig trött.

Symptom du kan känna av

Nu kan du känna av flera av de typiska graviditetssymptomen. Det här varierar dock från kvinna till kvinna så var inte orolig om du inte känner av dem, symptomen beror nämligen på hur nivån av graviditetshormoner i kroppen.

Du kan även känna av följande symtom:

Illamående

En del börjar känna av illamåendet redan nu och det kan därför vara bra att veta vad du kan göra för att motverka det.

Vad hjälper mot illamående?

 • Håll blodsockret stabilt genom att äta många, små kolhydratrika måltider. Tips är riskakor, skorpor och fullkornsbröd.
 • Ät lite innan du går upp på morgonen.
 • Testa akupressurband på handleden.
 • Prova ingefära, men var försiktig med doseringen. Prata först med en läkare.
 • Ät vitamin B6, men prata även här med din läkare först.
 • Undvik starkt kryddad och fet mat.
 • Promenera i friska luften.
 • Drick mycket – det hjälper även för din blodcirkulation.
 • Stressa inte, försök återhämta dig och sov mycket.

Kissnödig

En del blir kissnödiga i vecka sju. Det beror på att när hormonerna blir mer aktiva och blodflödet i underlivet ökar, producerar kroppen även mer vätska. Den vätskan måste kroppen sedan göra sig av med och det blir då i form av urin.

Flytningar

Du kan även uppleva tunna och mjölkvita flytningar som är luktfria. Flytningarna är viktiga eftersom de är ett tecken på att kroppen börjar bilda slemproppar.

En slempropp är precis vad det låter som, nämligen en slemmig klump som sitter i livmoderhalsen. Den fungerar som ett skydd för bakterier så att de inte ska komma in till fostret.

Problem med magen

Din mage kan kännas uppblåst eftersom dina tarmar jobbar långsammare. Du kan därför lättare bli förstoppad. Händer det dig kan du testa att äta katrinplommon för att få igång magen igen.

Det är även viktigt att dricka mycket vatten eftersom det även minskar risken att bli förstoppad.

Halsbränna

Att känna av halsbränna är vanligt under senare delen av graviditeten, men en del kan känna av det redan så tidigt som i vecka sju.

Större bröst och vårtgårdar

Du kan märka att dina bröst börjar bli större. Även vårtgårdarna kan bli mer framträdande och mörkna något i färgen.

Det “lyser om” dig

Det syns såklart inte på dig att du r gravid redan i veck sju, men ibland det finns ett talesätt som säger att det “lyser om” gravida kvinnor. Även det här beror på att blodflödet ökar, vilket i sin tur gör att din hy blir mer lysande. Du kan också märka att dina kinder blir svagt rosa.

Lämna en kommentar