- Vilken trimester är du i? Första trimestern
- Hur många månader har du varit gravid i vecka 8? 2 månader
- Hur många veckor är det kvar? 32 veckor
- Hur stort är fostret? Runt 15 millimeter från hjässa till stjärt
- Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett hallon
Gravid vecka 8 – fostrets utveckling
Fostret kan nu röra på sig och det rör sig hela tiden. Att fostret rör på sig är betydelsefullt för den framtida utvecklingen av leder och muskler.
Ditt foster växer konstant just nu med drygt en millimeter varje dag. Fostret har under vecka 8 nått en längd på cirka 1,5 centimeter vilket ungefär motsvarar storleken av ett hallon. Det lilla fostret har även uppnått en vikt på ungefär 2 gram vid det här laget.
Fostrets utveckling under vecka 8
Ditt foster utvecklas hela tiden och under den här perioden så ligger utvecklingens fokus på kroppens övre delar. Fostret har nu utvecklat armbågar på båda sina armar och man kan även börja se små fingrar och tår som börjar växa ut på händerna och fötterna. Mellan fingrarna och tårna utvecklas simhud.
Fostrets huvud är fortfarande relativt stort jämfört med resten av kroppen och ögonen sitter fortfarande relativt långt ut. Vid ögonen håller ögonlock på att utvecklas. I fostrets mun bildas under den här veckan både tungan och gommen. Även anlag för tänderna bildas.
Första mötet med en barnmorska
Under vecka 8 av graviditeten har många sitt första besök hos barnmorskan, ett så kallat inskrivningssamtal. Att gå hos en barnmorska under sin graviditet är frivilligt, men är något som kan rekommenderas eftersom du får möjlighet att bland annat veta hur barnet mår och utvecklas. Alla besök hos en barnmorska under din graviditet är dessutom kostnadsfria.
Vid ett inskrivningssamtal hos en barnmorska är det vanligt att ni går igenom om sådant som rör hälsa och livsstil. Ni kan till exempel gå igenom hur rökning påverkar fostret. Ibland erbjuds ett första ultraljud vid inskrivningssamtalet. Det kan vara svårt att se fostret men fosterhinnan kan ses och det är också vanligt att få höra fostrets hjärtslag som vid det här laget brukar ligga runt 150 slag per minut.
Gravid vecka 8 – din kropp
I takt med att ditt foster utvecklas och växer så kommer även din kropp och dina graviditetssymptom att förändras. Trots att fostret fortfarande är väldigt litet så kan du vid det här laget börja känna att dina byxor börjar sitta tajtare och det kan även vara dags att gå upp en storlek på din BH.
Att dina byxor kanske känns tajtare nu än tidigare beror på att din livmoder växer och vid gravid vecka 8 är din livmoder av samma storlek som en apelsin. Det är inte ovanligt att uppleva en molande värk som påminner om mensvärk när livmodern växer och börjar ta upp mer plats. När livmodern växer kan du börja känna dig kissnödig oftare vilket beror på att livmodern trycker på urinblåsan.
Symptom och mående
När du är gravid i vecka 8 är det absolut vanligaste symptomet illamående. Man brukar beräkna att ungefär tre fjärdedelar av alla gravida kvinnor upplever någon form av illamående. För de flesta brukar illamåendet avta runt gravid vecka 12-14, men ibland avtar det tidigare eller håller i längre.
Om du är mycket illamående och kräks så kan det vara bra att försöka äta lite men ofta. Att äta ofta men lite kan också hjälpa till att förhindra att du får halsbränna, som också är ett vanligt graviditetssymptom.
Under den första trimestern kan du uppleva en blödning och det behöver nödvändigtvis inte betyda att du fått ett missfall. Det är nämligen relativt vanligt att man har mindre blödningar under sin graviditet. Känner du dig orolig så tar du kontakt med din barnmorska.
Vanliga symptom i gravid vecka 8
- Illamående som kan leda till kräkningar. För att försöka dämpa illamåendet kan du testa att ha ingefära i din mat eller i ditt te. Ingefära har nämligen visats dämpa illamåendet hos gravida kvinnor.
- Cravings innebär att du får ett extra starkt sug efter till exempel en specifik produkt eller smak. Det här är något som är normalt under graviditeten, men det kan vara värt att ta upp med din barnmorska eftersom du kan lida av brist på till exempel järn.
- Magproblem innefattar bland annat gasighet, förstoppning och uppblåsthet. Om du upplever förstoppning kan du pröva att äta mer fiberrik kost och dricka mycket vatten.
- Huvudvärk. Att som gravid uppleva huvudvärk är väldigt vanligt. Din kropp går igenom extremt mycket under en graviditet och i kombination med ökade hormoner kan det leda till att du får huvudvärk. Försök se till att du tillåter din kropp att vila och ta det lugnt för att försöka minska på huvudvärken. Se också till att dricka mycket vatten.
- Flytningar. Kvinnor har i vanliga fall flytningar, men dessa ökar under graviditeten. När du är gravid uppstår en ny vaginal vätska som kallas för leukorrhea och är en tunn mjölkaktig flytning som ska se till att din förlossningskanal inte drabbas av en infektion.
- Förhöjt luktsinne. Att få ett förhöjt luktsinne när du är gravid är väldigt vanligt, men kan vara extremt jobbigt och speciellt i samband med illamående. Försök få andra att laga maten så behöver du inte stå i matoset när maten tillagas. Du kan också testa att öppna ett fönster.
- Yrsel. Om du känner dig tom i huvudet och yr är detta inte alls någonting konstigt. Under en graviditet hinner nämligen inte din kropp att producera blod tillräckligt snabbt eftersom kroppen behöver mer blod för att kunna genomföra graviditeten. Det är därför inte heller ovanligt att gravida drabbas av järnbrist.
Vanligt att få lämna urin- och blodprover
För dig som väljer att gå hos en barnmorska är det inte ovanligt att du flera gånger under din graviditet kommer att få lämna både urin- och blodprover. Det finns olika anledningar till varför du får lämna ett prov, men en vanlig orsak är för att kontrollera om du har antikroppar eller inte för vissa sjukdomar som kan leda till komplikationer för ditt foster eller för dig själv. Dessutom får du redan på din blodgrupp.
I ett urinprov kan man läsa ut ditt sockervärde, om det innehåller några bakterier eller äggviteämnen. Anledningen till att man kollar upp dessa värden är för att man kan utveckla olika sjukdomar eller tillstånd under graviditeten som inte är önskvärda. Sådana sjukdomar och tillstånd är till exempel olika typer av infektioner, graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning eller preeklampsi.
Gravid vecka 8 – Kosten
Som gravid kan det vara lite extra viktigt med vad du stoppar i dig. Dels för att din kropp går igenom stora förändringar och dels för att du behöver få i dig tillräckligt med näring. Även om du under den första trimestern inte nödvändigtvis behöver äta mer så behöver du få i dig mer vitaminer, mineraler och protein för att bygga upp din kropp. Om du är osäker på vad du behöver för att din kropp ska må allra bäst kan du alltid prata med din barnmorska. Ibland kan man även få kosttillskott som ett komplement.
Frukt är något som alltid är bra att äta, men under din graviditet så är det extra viktigt. Det beror på att frukt innehåller en mängd olika vitaminer och andra ämnen som är bra både för dig och ditt barn. Är du förstoppad kan frukt också hjälpa till med det. För att få riktig fart på magen kan du äta till exempel plommon. Se bara till att du sköljer frukten noga.
För att se till att du inte får i dig några bakterier eller smittor är det viktigt att hålla köket rent och fint. Annars riskerar du att få i dig något som inte är bra för dig eller ditt barn.
Gravid vecka 8 – din partner
Även för din partner är en graviditet en stor omställning och det är inte alltid lätt att stå vid sidan av och inte veta vad man ska göra eller säga. Det viktigaste som du som partner kan göra är att försöka underlätta för din gravida partner på olika sätt.
För en gravid kvinna är det väldigt vanligt att må illa under delar eller under hela graviditeten. Det kan vara jobbigt att se sin partner må dåligt och kräkas, men det är absolut ingenting som är farligt varken för barnet eller kvinnan. Du kan försöka se till att din partner får i sig tillräckligt med näring och vätska så att hon inte blir uttorkad.
En kvinna som är gravid kan också ha humörsvängningar och det är inte alltid lätt för en partner att hänga med i svängarna. Försök bara finnas där och var beredd på att humöret snabbt kan förändras.
Under den första trimestern är det inte alls ovanligt att ni båda känner en oro. Det är fortfarande tidigt i graviditeten och det finns saker som tyvärr kan gå fel. Att känna en känsla av oro är helt normalt så försök att finnas där för varandra. Prata med varandra om de känslor ni har.
En annan sak som ni kanske börjar fundera över är när det är dags att berätta för exempelvis familj och vänner att ni väntar barn. Vissa berättar för sina närmaste på en gång, medan andra väntar. Fram till vecka 13 är risken för missfall hög. Därför väljer många med att berätta om sin graviditet tills dess. Hur ni väljer att göra är upp till er, det finns inga rätt eller fel.