Gravid vecka 9

Gravid vecka 9

Nu börjar graviditeten bli en verklighet för dig och din partner och känslorna åker berg- och dalbana. Hormonerna fortsätter att storma i din kropp och påverkar inte minst ditt humör. Tvära känslokast från sorg till glädje är vanligt i denna fasen av graviditeten.

Många kvinnor och deras partner fokuserar på att passera graviditetsvecka 12, när risken för missfall är störst. När du är gravid vecka 9 räknas din graviditet fortfarande som ett embryo. Det är först i vecka 10 som embryot övergår till ett foster.

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 9? 2 månader och 1 vecka
  • Hur många veckor är det kvar? 31 veckor
  • Hur stort är fostret? 22-30 millimeter från hjässa till stjärt
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en oliv

Gravid vecka 9 – din kropp

Kroppens förändring gravid vecka 9

Redan tidigt i graviditeten har du kanske känt av att brösten börjar bli större och tyngre. I graviditet vecka 9 har du förmodligen också en känsla av att brösten är mer känsliga. Nu börjar din kropp och dina bröst att på allvar förändras för att kunna producera bröstmjölk till barnet. Brösten är känsligare och detta är också en förberedelse inför amningen. Brösten kommer att reagera mer och mer ju närmre du är förlossningen. Det finns något som kallas Montgomerys körtlar, som producerar olja som håller bröstvårtorna smidiga när du ammar ditt barn.

Gravidbesvär vecka 9

I gravid vecka 9 har din blodvolym ökat markant. Slemhinnorna får en ökad genomblödning och därför kan du uppleva en känsla av nästäppa och att du också blöder från tandkött eller får näsblod lättare. Det är helt normalt och inget du behöver oroa dig för. Du kan vara noga med att använda ett nässpray som smörjer nässlemhinnan för att undvika näsblod. Tänderna är extra utsatta under graviditet, så det är en god idé att boka in tid hos din tandläkare eller tandhygienist.

Detta händer med utseendet gravid vecka 9

Den ökade blodgenomströmningen gör att din hud blir rosigare och dina ögon klarare och glansigare. Ditt hår blir också mer välmående och tjockare och glansigare an annars. Nu böjar snart eventuellt illamående att försvinna och en harmonisk period startar. Du närmar dig tredje trimestern och den delen av graviditeten som de flesta kvinnor njuter mest av.

Många kvinnor upplever en ökad sexlust under denna delen av graviditeten, när illamående och trötthet börjar minska eller försvinna. Den ökade blodgenomströmningen i underlivet och i slemhinnorna påverkar också sexlusten.

Problem som kan komma gravid vecka 9

En del kvinnor upplever en period av acne vid denna tiden i graviditeten. Det är påverkan av hormonerna och inte så mycket att göra åt. Det finns många bra produkter att använda vid acne, men du bör tänka på att inte använda för starka preparat. När barnet är fött brukar huden återhämta sig snabbt, när hormonerna är i balans igen.

Tröttheten kan vara besvärande och det är viktigt att hålla koll på blodvärdet. Vet du att du normalt har ett lite lågt blodvärde behöver du vara ännu mer noggrann när det gäller kosten.

Vad du kan göra för att ta hand om din kropp gravid vecka 9

Redan under gravid vecka 9 ska du tänka på att ta hand om din kropp extra väl. Du har säkert taget del av de kostråd som ges ut till gravida kvinnor från livsmedelsverket, för att du ska ha optimala chanser till både en bra graviditet och att föda ett friskt barn.

Du kan fortsätta att motionera och träna som du gjort tidigare innan du blev gravid. De flesta kvinnor känner inte av smärtor från bäcken eller rygg i gravid vecka 9. Om du känner av problem från ryggen är simning eller vattengympa en utmärkt träningsform. I slutet av graviditeten när de flesta blivande mammor känner sig tunga och klumpiga, är vattnet avlastande och skönt att röra sig i.

Gravid vecka 9 – Fostrets utveckling

Barnets utveckling av de inre könsorgan gravid vecka 9

Nu sker utvecklingen av din blivande bebis i raketfart. De inte könsorganen är anlagda även om de yttre könsorganen fortfarande inte kan identifieras. I gravid vecka 9 kan inte barnets kön ännu identifieras, Om det blir en pojke eller flicka får du vänta med att eventuellt ta reda på, ännu ett tag.

Armar och ben

Armarna och benen som började utvecklas redan i vecka 6 gör nu en riktig tillväxtspurt. Musklerna har börjat utvecklas och fostret kan böja på armarna och benen. Nu kan du till och med se början till händer med små fingrar och en tumme. Tårna börjar också ta form under denna tiden.

Inre organ och fosterutveckling

Under gravid vecka 9 blir njurar, lever, gallblåsa, mjälte och binjurar anlagda. De inre organen börjar fungera och fostervattnets sväljs och passerar de inre organen. Det som snart inte längre är ett embryo utan ett foster är mer och mer rörligt. Det är för tidigt för att du ska kunna känna några rörelser från magen, det blir oftast fram i vecka 18 – 20.

Intensiv utveckling

Även om du och din partner ännu inte berättat att ni ska bli föräldrar för omgivningen, finns det situationer att undvika. Ert blivande barn är inne i en fas du väldigt många organ anläggs och det är känsligt för påverkan. Vissa saker kan vi absolut påverka själva. Rökning, tobak, alkohol, vissa läkemedel är något som du behöver undvika. Om du använder läkemedel bör du helst innan du planerar bli gravid, ta reda på vad som gäller under graviditet.

I dag vet vi att fostret kan ta skada av rökning. Det är bland annat moderkakans funktion som kan försämras avsevärt av rökning och barnet får inte det syre och den näring det behöver. Om du har svårt att sluta röka på egen hand finns det hjälp att få. Både psykologiskt stöd och ersättningsmedel som kan hjälpa dig över den värsta abstinensen. Om du vill sluta röka eller använda tobak är det bästa tillfälle du kan få under livet. Ta den!

Njut av din graviditet

Nu närmar sig den period av graviditet som bjuder på mest njutning för gravida kvinnor. Njut av din kropp och allt den klarar av. Läs på och förbered dig för vad som ska hända. Är det din första graviditet är du säkert jättenyfiken på vad som kommer att hända.

Lyssna på lugn musik. Ditt barn kommer att känna igen den musik du lyssnat på under graviditeten. Koppla av och försök att undvika för mycket stress i vardagen.

Lämna en kommentar