Att köpa en bilstol till ditt barn är de viktigaste köpen du kommer göra. Att ditt barn sitter säkert i bilen är otroligt viktigt och inget du vill tumma på. Däremot kan det vara svårt att veta vilken bilbarnstol du ska välja, vilket babyskydd är bäst eller vilken bältesstol som passar större barn? Frågorna är många och vi har sammanställt informationen du behöver för att göra ett bättre och säkrare val i att köpa den bästa bilstolen för ditt barn.

Oavsett vilken typ av bilstol du ska köpa är det viktigt att du testar den i din bil tillsammans med ditt barn. Alla stolar tar upp olika stor plats, både på bredden och djupet. Ditt barn ska också sitta bekvämt då de kommer spendera tiden där när du kör.

Det finns tre olika kategorier av bilstolar och som är väldigt längd och åldersgrupperade. Första bilstolen du kommer köpa är förmodligen ett babyskydd. Det är en bilstol för bebisar och kan användas direkt från födseln. Nästa är en bilbarnstol som används från att barnet är cirka 6 månader upp till 4-6 år. Sist men inte minst är bältesstolen som används upp till att barnet är runt 10-12 år. Det beror helt på hur långt barnet är.

Tänk på det här när du ska köpa babyskydd:

Ska du montera babyskyddet i framsätet måste du se till att koppla ur airbagen. Annars är det inte tillåtet att ha babyskyddet monterat där.

 • Babyskyddet kan fästas med bälte eller en bas som är fastspänd med bilens bälte. Vi rekommenderar att använda en bas för att underlätta och för att ha en hög säkerhet.
 • Ett fempunktsbälte ger en högre säkerhet och stabilitet än ett trepunktsbälte. Extra viktigt för nyfödda att få den stabiliteten om ni är med om en krock, speciellt en sidokrock. Då hjälper fempunktsbältet till att minska rörelsen från sidokrocken.
 • Välj ett babyskydd där du enkelt kan justera bälteshöjden efter ditt barns längd.
 • Många babyskydd kan monteras på en barnvagn med en adapter. Vilka babyskydd som passar på vilken barnvagn står ofta hos tillverkaren. Fråga annars i butik.
 • Ett lätt babyskydd är skönare att bära runt på.
 • En sufflett som inte sitter fast i handtaget går oftast dra fram längre. Det ger ditt barn ett bättre skydd från sol och vind.
 • Babyskydd som heter något med i-size har genomgått sidokollisionstester och blivit godkända. Det gör att babyskyddet är säkrare.
 • Luta inte babyskydd mot instrumentbrädan eller mot ryggen på sätet framför, det ska stå stadigt på sätet.
 • Ska du köpa ett begagnat babyskydd tänk på att livslängden är mellan 5-7 år och att du känner till om den varit med i en krock eller ej. Har den varit det så köp den absolut inte då det kan finnas dolda sprickor i plasten. Då skyddar bilstolen sämre.

Här listar vi de bästa babyskydden vi testat.

Tänk på det här när du ska köpa bilbarnstol:

När ditt barn är runt 6 månader är de tillräckligt långa och stabila i sitt sittande att de kan byta över till en bilbarnstol. När ditt barn kan sitta utan stöd är det dags att byta från babyskydd till bilbarnstol. Ska du montera bilbarnstolen i framsätet tänk på att koppla ur airbagen. Tänk på att när barnets huvud sticker upp en tredjedel ovanför bilsolskanten är den urväxt. En bilbarnstol har en livsläng på max 10 år.  

 • Testa bilbarnstolen med ditt barn och gärna i din bil så den passar båda. Vissa bilbarnstolar är till exempel väldigt breda.
 • Välj en bilbarnstol med isofix för att minska risken för felmontering. Plus att det är väldigt enkelt att montera en stol med isofix. Glöm inte bort att kolla om din bil har isofixfästen innan du köper bilbarnstolen.
 • Välj en bilbarnstol där du kan ändra höjden på både bältet och huvudskyddet om det går. Viktigast är att bältet går att ändra för att kunna växa med ditt barn.
 • En bilbarnstol som är plustestgodkänd har klarat hårdare krocktester än vad som krävs för att bli godkända som en vanlig bilbarnstol. Det ger ditt barns stol en högre säkerhet.
 • Det är fem gånger så säkrare att ha en bakåtvänd bilbarnstol upp till minst 4 år än om barnet hade färdats framåtvänt.
 • Välj gärna en bilbarnstol med sidokollisionsskydd. Sidokollisioner är den näst vanligaste orsaken till allvarliga skador hos barn.
 • Kolla på maxvikten. En bilbarnstol med som tillåter en högre maxvikt kan användas längre.
 • Bilbarnstolar med namnet i-size är lättare att montera och anger också maxlängd istället för maxvikt. Det gör att om du har längre barn är det lättare att ha koll på om bilstolen passar eller inte.

Här listar vi de bästa bilbarnstolarna vi testat.

Tänk på det här när du ska köpa bältesstol:

Vänta så länge du kan innan du byter från en bakåtvänd stol till en framåtvänd. Ditt barn sitter mycket säkrare i en bakåtvänd bilstol. Är ditt barn minst 135 cm lång får det sitta utan bältesstol och bälteskudde. Det är däremot viktigt att inte sätta ett barn som är kortare än 140 cm på en plats med airbag.

 • En bältesstol är den som används absolut längst, ända upp tills barnet är runt 12 år. Det är först nu det är okej att ha en framåtvänd bilstol.
 • Välj en bältesstol med isofix för att minska risken för felmontering. Största problemet för säkerheten är oftast felmontering. Väljer du en bilstol med isofix går det inte att montera i framsätet.
 • Välj en bältesstol där du kan höja ryggstödet i många olika höjder. Detta för att det ska passa så bra som möjligt men också för att ge en bättre säkerhet.
 • Var noga med monteringen av bältet om bältesstolen har bälteshorn. Många har börjat ta bort dem då det är svårt att veta hur bältet ska sitta för att sitta säkert. I många fall kan du faktiskt öka risken för skador om du använder bälteshornen fel.
 • Testa bältesstolen med ditt barn i butik och även i bilen om det är möjligt. Då ser du bäst om den stolen passar eller inte.

Få bältesstolar har bra lutningslägen. Kolla därför innan du köper bilstolen att det finns bra lutningslägen. Gärna som är enkel att justera.

Här listar vi de 10 bästa bältesstolarna vi testat