Innehåll

På våren och sommaren kan det vara väldigt skönt att ha en studsmatta i trädgården för barnen men också för vuxna. Det är också en av de vanligaste prylarna många familjer skaffat sig de senaste åren. Det är en väldigt populär men det är inte lätt alla gånger att hitta den modell som passar just dig med så många alternativ.

Att de flesta studsmattor ser likadana ut kan få en att tro att de är likadana – FEL! Det finns stora skillnader mellan studsmattorna så som kvalitet, säkerhet och hur hållbara de är. Vi har därför satt ihop en guide som visar vad som är viktigt att tänka på inför ditt köp av studsmatta så du får en studsmatta som håller länge och är säker för alla familjens medlemmar.

Här hittar du vårt stora test av studsmattor så du kan hoppa lugnt och säkert!

Välja rätt studsmatta

Vad gör att en studsmatta är av hög kvalitet?

Det är som med många andra produkter, ett högre pris hänger ofta ihop med bättre kvalitet, säkerhet, hållbarhet och längre användningsperiod.

Det finns tre saker som avgör hur bra studsmattans kvalitet är:

  • Ramen
  • Fjädrar och hoppduken
  • Kantskyddet

Ramen

En ram till studsmatta får gärna vara så tung som möjligt. Det är ett bra tecken på hög kvalitet eftersom metall är dyrt. Är det någonstans de billiga studsmattorna sparar in pengar på så är det metall. Ramen bör ha diameter på minst 38 mm och en godstjocklek på minst 1,5 mm. Tänk på att kolla så att ramen är galvaniserad på både insidan och utsidan så du slipper rost.

Fjädrar och hoppduk

Fjädrar och hoppduken är det som avgör studsen i studsmattan. En bra hoppduk med hög kvalitet är ofta ett slitstarkt tyg med ett bra UV-skydd. Kika efter många sömmar i tygets kanter. Det är ett bra tecken på en hög kvalitet. Fjädrarna till studsmattan ska vara galvaniserade så du slipper rost. De är också ofta gulaktiga så det är lätt för dig att se.

Kantskyddet

Denna skyddar den som hoppar att skada sig på fjädrar och ramen. Det är därför viktigt att kantskyddet täcker fjädrarna och ramen. Ett bra kantskydd är minst 20 mm tjock och sitter bra så det inte rör sig om det skulle blåsa mycket eller att det hoppas mycket. Det är ofta tillverkat i bra och slittåligt material. Billigare studsmattor sparar ofta in på kantskyddet och det innebär tyvärr en sämre säkerhet för den som hoppar.

Vilken form bör min studsmatta ha?

Vilken form på studsmattan

Det finns flera olika former på studsmattorna. Den vanligaste formen är rund men det finns rektangulära och ovala. Den runda studsmattan gör, till skillnad mot de ovala och rektangulära, att hopparen trycks in mot mitten av mattan. Det gör att det blir mer säkert eftersom risken för att ramla av minskar ju närmare mitten du kommer. Eftersom hopparen befinner sig mer i mitten gör det också att materialet slits mer jämnt. Fördelen med det är att studsmattan håller längre oavsett prisklass. Eftersom vikten fördelas jämnt över matten gör det även att den runda kan använda billigare material och ändå hålla länge. Det gör att du kan få en bra men billigare studsmatta.

De ovala och rektangulära fördelar inte vikten lika bra och det sliter därför annorlunda och mer på dem. Däremot om du ska göra trick så har de sina fördelar. Eftersom de är mer avlånga och hopparen inte trycks in mot mitten gör det du kan göra mer tricks. Har du en smal trädgård kan det också vara mer praktiskt att ha en av dessa studsmattor. Tänk bara på att en rund är mer säkrare och mer hållbar.

Vilken storlek ska jag ha på studsmattan?

Det är helt upp till dig hur stor studsmatta du vill ha och vad som får plats i din trädgård. Har du andra saker som sandlåda eller gungställning i trädgården är det såklart svårt med en större.  Generellt är det roligare med större studsmattor där hopparen kan röra sig mer fritt. Är ni flera som ska hoppa samtidigt är det viktigt att satsa på en större. 

Större studsmattor är generellt sett roligare eftersom det finns mer utrymme att röra sig på. Risken för att hoppa in i varandra minskar också om ni skulle vara flera som hoppar samtidigt med en större studsmatta.

Är det viktigt att ha skyddsnät på studsmattan?

Ja, det är viktigt. Nätet skyddar dig från att falla av studsmattan men också från att skada dig på studsmattans fjädrar. Faller du på dem kan du skada dig eller fastna mellan men nätet skyddar dig mot detta. Har du ett skyddsnät på studsmattan behöver du inte heller tänka på att ha studsmattan för långt från hårda ytor så som husväggar eller stenar. Använder du inte ett skyddsnät rekommenderar man att du har 3 meter fritt runt studsmattan. Det kan vara svårt, speciellt i en mindre trädgård.

Ska du ha ett bra skyddsnät ska du ha ett där ingången stänger sig automatiskt och får gärna vara överlappande. Har du en ingång med dragkedja är det lätt att man glömmer av att stänga och då skyddar den inte så bra om hopparen kan trilla ur.

Du kan också köpa till ett skyddsnät för undersidan av din studsmatta. Det stoppar barn från att krypa under studsmattan där de kan riskera att bli hoppade på 

Det finns även nät att köpa till undersidan av studsmattan vilka hindrar barn och djur från att krypa under studsmattan och därmed ta skada vid hoppning.

Går det ställa en studsmatta på en gräsmatta som lutar?

Ja, det går bra om studsmattan står rakt. Det betyder att du behöver gräva där studsmattan är som högst så att studsmattan står så plant som möjligt. Skiljer det mindre än 20 cm går det bra att bara gräva hål för benen som står högst i backen. Är det högre än 20 cm skillnad så måste du också gräva ett hål under själva studsmattan så att den som hoppar inte ska slå i marken.

Det går att ställa studsmattan på plankor för att få det plant men det är inget vi rekommenderar. Du måste verkligen se till att studsmattan inte kan åka av träplanken för att ställa studsmattan på det viset.

Hur tar man hand om studsmattan så den kan användas länge?

En studsmatta klarar att användas länga men du kan förlänga livslängden genom att:

  • Hoppa utan skor
  • Fäst den ordentligt i marken så den inte riskerar att blåsa bort eller slå i saker eller personer. En studsmatta som vinden tagit tag i kan vara väldigt farlig.
  • Köp ett överdragsskydd som skyddar den mot väder och vind samt fågelbajs. Den skyddar också mot grenar och liknande som kan trilla ner från träden.
  • Har du möjligt så ta in studsmattan under vintern. Många ramar klarar av att stå ute under vintern men du förlänger livslängden om du kan ta in den. Ta alltid av skyddsnät, kantskydd, mattan och fjädrar oavsett. Det är inte bra att låta det vara ute under vintern.

Vad är skillnaden mellan en hård och en mjuk studsmatta?

En mjuk studsmatta är bra om det är flera olika personer som ska hoppa på den. Speciellt om det är en familj i flera olika viktklasser. En mjuk studsmatta passar bra för små barn eller vuxna med rygg- och knäproblem. De är skonsammare mot kroppen.

Ska du ha studsmattan till lek är en mjuk studsmatta också att föredra.

Vill du ha en studsmatta för trick så är det bättre att köpa en hård studsmatta. Tänk också på att det inte är bra för personer med rygg- och knäproblem. En hård studsmatta passar oftast äldre barn.

En studsmatta av hög kvalitet håller i många år. Hur kan du då köpa en studsmatta och använda den för alla behov? Har du små barn kan du köpa en hård studsmatta och använda dig av något som heter fjäderförlängare. Då blir studsmattan mjukare då fjädrarna förlängs. En studsmattas hårdhet beror mycket på hur långa fjädrarna är på studsmattan.

Är det farligt att hoppa studsmatta?

Nej, allt beror på hur du hoppar och vad det är för säkerhetstänk. Använder du skyddsnät och tänker på andra säkerhetstips vi ger i denna guide minskar du risken för skador.

Struntar du i skyddsnät och är många som hoppar samtidigt är det klart att risken för skador ökar markant. Hoppa gärna inte en vuxen och ett barn samtidigt då det är som att be om skador.

När ditt barn är större kommer de vilja hoppa mer själva och då är det viktigt att ha lärt barnen hur de hoppar på ett säkert sätt. Bland annat att de inte ska hoppa mer än två personer samtidigt.

Studsmatta marken

Vad är bra och dåligt med att gräva ner en studsmatta?

Det går att gräva ner alla typer av studsmattor men det finns de som är gjorda för att grävas ner. Det gör att den inte ser ut att ta lika stor plats i trädgården och eftersom den är i marknivå skulle ett eventuellt fall inte alls bli lika högt. Vi rekommenderar ändå ett skyddsnät för olyckor händer oavsett höjd och hopparen kan skada sig på fjädrar eller ram också.

När studsmattan grävs ner och någon hoppar på den trycks luften ner. Men då det inte finns plats för luften att gå ut på sidorna gör det att studsen kan bli sämre.

En annan nackdel med att gräva ner studsmattan är att du måste gräva ett hål. Det tar både tid och ork istället för att bara montera ihop en på marken.