Hur ordnar man en namngivningsceremoni?

Väntar du eller någon du känner en liten bebis? Då kanske det är dags att börja planera för en namngivningsceremoni för att fira det nytillkomna livet. Oavsett om du planerar åt dig själv eller åt någon annan så är det alltid bra att läsa in sig på ämnet. Här kommer lite inspiration och tips för hur du lyckas med den perfekta ceremonin.

Hur går det till?

När det gäller en namngivningscermoni så finns det inga klara regler, det är din fantasi som sätter gränserna (och eventuellt även budgeten). Du kan välja att endast bjuda in den närmaste familjen och vännerna, eller bjuda på ett stort kalas med många gäster.

Det finns ingen direkt koppling till symboler eller liknande vid denna typ av ceremoni, däremot är det vissa personer som använder blomsterkransar, ljus eller planterar träd som växer i takt med barnens utveckling.

Ett tips kan vara att utforma ett program med sånghäfte för att gästerna ska hänga med i vad som sker. När du ska hitta sånger och dikter/texter finns det tusentals olika att välja mellan. Försök hitta något som du förknippar med ditt barn, en känsla eller något fint som du fastnar extra mycket för.

Steg för steg vid namngivelse

Här nedan kommer lite inspiration i form av en lista med steg på hur en namngivningsceremoni kan se ut. Detta är helt unikt och du kan såklart utforma din egen ceremoni som du vill.

  1. Välkomsttal
  2. En sång kan sedan sjungas, oftast en med speciell innebörd eller koppling till barnet.
  3. Berätta namnet och dess bakgrund och betydelse.
  4. Ni läser en fin dikt eller text.
  5. Ange faddrar som till exempel kan tända ljus eller sätta en blomsterkrans på barnet.
  6. Tal av fadder eller annan närstående.
  7. Ytterligare en fin sång.
  8. Avslutande ord.
  9. Påbörja festen.

Officiant

När det är dags för en namncermoni behövs en officiant, det vill säga en person som utför icke-religiösa riter. Det är den personen som håller i själva namngivningen och som därmed ger barnet namnet som valts ut av föräldrarna. Antingen kan detta vara föräldrarna själva, en anhörig som är van vid dessa typer av evenemang eller en personen från kommunen. Du kan alltid ta kontakt med din kommun för att få mer information om hur detta går till.

Men det finns inget krav på en officiant. Du som förälder kan själv namnge ditt barn och sedan skicka in papper på namnet till skatteverket.

Namngivningsfest

Efter själva ceremonin brukar värdarna hålla en fest, där det bjuds på mat och dricka. Även detta är upp till den som planerar festen, men att ha något form av mingel är ofta att föredra.

Om barnets namn har en specifik betydelse kan en rolig detalj vara att hålla festens tema utifrån det. Man kan exempelvis hålla dukning och andra dekorationer i kontext till en viss färg eller symbol. Även mat och musik går att hålla i ett visst tema. Eller så väljer ni bara era favoritlåtar och den mat som passar bäst, låt fantasin flöda.

Viktigt att tänka på

Det är mycket förberedelser som ligger bakom ett lyckat firande. Här nedan kommer några få exempel på saker som är bra att tänka på i god tid.

Namngivningskort

En viktig detalj i planeringen är att skicka ut inbjudningskort i god tid. Detta är en fördel både för dig som ska planera utifrån antalet gäster, men även för gästernas skull som ska planera kläder och presenter. Det finns flera olika sajter där du snabbt och enkelt kan beställa hem underbara namngivningskort för ett bra pris. På detta sätt kan du lättare göra en lista med gästernas namn och eventuella allergier och liknande.

Fadderskap

Att utse en fadder vid namngivning är vanligt, vilket innebär att den vuxna finns till som ett extra stöd vid behov. Dock kan denna överenskommelse bestämmas i varje enskilt fall mellan de berörda. Gestens innebörd kan också endast vara en fin gåva till den utsedde vännen eller släktingen.

I kyrkliga dop tillkommer ett fadderskapsbrev, men om du skulle vilja ha det även under din namngivning kan du enkelt köpa ett liknande från nätet. De(n) utsedda fadder/faddrarna uppskattar säkerligen detta intyg.

Föreviga minnen

För att kunna föreviga denna stund finns det vissa knep. Exempelvis kan du använda dig av en gästbok där samtliga gäster kan skriva sina namn och en kort hälsning till er eller barnet. Andra detaljer kan bestå av sångtexter, bilder, namnskyltar, fot- eller handavtryck från barnet och mycket, mycket mer.

Ta vara på alla minnen du kan under dagen för att sedan kunna sätta in dessa i en minnesbok. Tycker du om scrapbooking så är detta det perfekta tillfället att testa dina kunskaper.

Börja planera

Nu har du förhoppningsvis fått en del inspiration och idéer till din egen namngivningscermoni. Planeringar, bokningarna och beställningarna är många och därför är det viktigt att börja i tid. Var ute i god tid så att du slipper stressen av att göra allting i sista sekund.

Ta även hjälp av dina nära och kära, du behöver inte göra allting själv. Säkert finns det familj och vänner som är mer än villiga att hjälpa till att planera festen, baka tårtor, dekorera eller agera fotograf. Det här är en av de dagar under livets gångs som du kommer vilja minnas för evigt. Och med hjälp av dina närmaste kommer det bli en av de bästa dagarna i ditt liv.

Lämna en kommentar