Som förälder vill du inget annat än att ditt barn ska må bra och att de ska vara lyckliga. Barn, oavsett ålder, uppskattar att få vara ute och leka oavsett vilket väder som står på schemat. Som förälder är det inte riktigt lika uppskattat när barnen varit ute i spöregn och drar in en hög av vatten och lera i hallen.

Som tur är finns det kläder efter väder! Att kunna klä sina barn efter väder tillhör en viktig del av föräldraskapet då det har en stor påverkan på hur barnen trivs, oavsett väder.

Men trots att det finns en mängd barnkläder anpassade efter en viss typ av väder kan det vara svårt att veta vad som ska användas när, och vad som ger bäst skydd. Just det ska vi hjälpa er med! Här kommer vi att tipsa om vad man som förälder ska tänka på när det gäller att klä barnen efter väder, så häng med!

Såhär ska du tänka vid sommar och sol

När solen och värmen kommer  är det sällan man vill stanna inomhus. Lekparken, stranden eller semester i solen är mer lockande! Kom ihåg att barnens hud är extra känslig mot solens UV-strålar, och därför är det viktigt att de skyddas mot just det.

Ju mindre barnet är desto känsligare är det, men oavsett ålder är det inte en god idé att utsätta barnets hud för direkt solljus. I början av sommaren är solens strålar som allra starkast, så tänk på det!

För att minska risken för negativa reaktioner mot solen och värmen ska man med fördel vänja barnet pö om pö. Däremot bör man undvika solen under den tiden på dagen när den är som starkast, och det gäller oavsett hur pass mycket barnet tidigare utsatts för sol. Dessa tider är mellan 12 och 15.

Skydda huvudet i värmen

Gällande solskydd är det extra viktigt att man skyddar huvud och ögon genom att klä på barnet med en tunn keps eller mössa anpassad för varmare väder. Spädbarn bör hållas i skuggan och kan med fördel kläs på med tunnare UV-kläder. Tänk på att hålla koll så att barnet inte blir alldeles för varmt i värmen. Svett och fukt i nacken är ett tecken på för mycket kläder.

För att skydda ögonen är solglasögon mycket viktigt. Detta gäller framförallt för personer under 25 år då det inte är förrän dess som våra ögon utvecklas fullt och klarar av att agera solskydd.

Vi rekommenderar inte att ta av barnets skor om ni ska vistas på en plats där terrängen är okänd. Sanden kan vara varm, underlaget kan vara kladdigt, det kan finnas krossat glad och andra vassa föremål som ligger och gömmer sig.

Det kryper också en hel del insekter och kryp på marken som kan sticka eller bränna barnet om skorna inte sitter på plats. Så ha skorna på om du är osäker. Och tänk på att ta med vatten eller andra former av vätska för att undvika värmeslag och uttorkning, både för dig själv och barnen!

Hur ska jag tänka i parken eller på landet?

Om ni är i en park eller på landet, där solen verkligen gassar och värmen känns kokande är det extra viktigt med att inte klä barnen i för tjocka eller tighta kläder. Välj hellre lite för stora eller löst sittande kläder som andas samtidigt som de skyddar mot solen.

Välj shorts eller kjol framför jeans eller långa byxor, och kortärmade tröjor är att föredra framför långa när det är som varmast. Bomull är ett bra material som både skyddar och andas! När kvällen kommer kan det passa bra med en tunnare jacka eller en lätt långarmad tröja, som även skyddar mot kyla och insektsbett.

Vilka kläder ska barn ha på stranden?

Spädbarn under 1 år bör skyddas med UV-kläder och inte solkräm. Lite större barn som gärna plaskar i vattnet och springer på sanden bör smörjas in med vattentät solkräm, och i väldigt stark sol kan både kropp och huvud även skyddas med tunnare kläder. Det finns även UV-kläder för de större barnen.

I lite kallare men soligt väder kan det vara smart att torka barnet ordentligt efter att det badat. Tänk på att solens strålar alltid lyser med ultraviolett ljus även om det inte är så varmt i luften, så att ha löst sittande kläder eller solkräm är alltid bra!

Detta bör du tänka på under semester i solen

Att skydda barnen mot solen är alltid viktigt, men att klä på barnet en massa kläder under de allra varmaste dagarna kan kännas lite motstridigt. Då är kläder som är märkta ”sunproof” ett mycket bra alternativ; de håller barnet svalt samtidigt som de är försedda med solskyddsfaktor 50. Sådana kläder skyddar i upp till 8 timmar och funkar oavsett om barnet är vått eller torrt!

barn uv-kläder

Hur ska jag klä barnet i kallt väder?

När vädret slår om från varma till kyligare temperaturer är det viktigt att hänga med i svängarna, för inte vill man att barnet ska frysa! Hur barnet ska kläs beror dels på aktivitet och om det ska röra sig mycket, men också hur gammalt barnet är.

Men hur vet man om barnet fryser eller inte? När det gäller spädbarn är temperaturen i nacken en bra riktlinje; känns det kallt i nacken kan det vara bra att klä på några extra lager. Lite äldre barn ger ofta tecken på nerkylning genom att huttra eller att de gärna står stilla för att centrera värmen. Andra ytliga tecken är att huden blir blek, läpparna får en blåaktig ton eller att nästippen blir kall.

Barns händer och fötter har inte heller särskilt bra blodcirkulation, så det är lätt hänt att de snabbt blir mycket nerkylda. För att hålla värmen under de kallare månaderna är det viktigt att klä barnet i flera lager, helst med ordentliga mellanlager och skyddande skor, samt vantar och mössa.

För att isolera ordentligt mot kylan är det dock viktigt med luft mellan kläderna, då tighta kläder gör motsatsen. Ska barnet använda vantar bör de få plats med ett extra par under, och det samma gäller med skor och strumpor.

Tänk dock på att fuktiga kläder kyler ner. Har barnet varit aktivt eller svettats och sen sitter still ute i kylan är det viktigt att byta de fuktiga kläderna mot torra! Trots att det är kallt och man vill skydda barnet för kyla är det viktigt med andningsbara och ventilerande kläder. Ull och fleece är bra sådana material, inte bomull.

Du bör också tänka på att mycket små barn är extra känsliga för kyla, så ju mindre barnet är desto tjockare ska kläderna vara. Ett bra tips är att ta med en tjockare filt eller sovsäck som håller värme extra bra! Spädbarn bör däremot inte vistas utomhus om det är alldeles för kallt eller blåsigt.

Om barnet, oavsett ålder, vistas utomhus vid mycket låga temperaturer eller hård blåst är det viktigt att hålla koll så att barnet inte får köldskador. Extra utsatta områden är ansikte, så som kinder och näsa, samt fötter och händer. Köldskador visar sig först som vita små fläckar.

Hur ska jag klä barnet vid nollgradigt?

Hur ska du tänka om temperaturerna ligger runt noll grader? För att barnet ska trivas i de kyligare graderna ska kläderna vara varma men ändå andas. Ett bra material för växlande temperaturer är ull.

Om barnet kommer aktiveras och röra mycket på sig är det inte nödvändigt att ha alldeles för varma kläder, utan fokusera på de delar av kroppen som lätt blir nerkylda; huvud, händer och fötter. Det är också väldigt viktigt att använda kläder som andas och inte låter svetten stanna, då blir barnet nerkylt. Om barnet däremot ska vara ute länge men inte kommer röra sig så mycket är det bra att använda vadderade plagg som ger extra skydd när temperaturerna sjunker under 5+.

Använd er utav trelagers-principen; underställ, mellanlager och ytterplagg. Det innebär att man klär barnet i flera tunna lager, hellre än ett fåtal tjockare för att lättare kunna ta av eller sätta på om det blir för varmt eller kallt. Satsa på ett bra underställ för barn, samt mellanlager som ger plats för luft. Mössor, vantar och strumpor ska inte sitta för tight!

Hur ska jag klä mitt barn i minusgrader?

När temperaturerna sjunker under nollan är det extra viktigt att kläderna stänger ute kylan, vilket innebär att vadderade plagg är det bästa alternativet. Sådana ger också möjlighet för luft att cirkulera innanför plaggen.

Ska barnet röra på sig vill du inte riskera att fukten stängs inne. I sådana fall räcker det med ett värmande men ventilerande underställ under en täckjacka och täckbyxor. Är barnet mer stillasittande ska man satsa på mellanlager som håller kroppen varm. Då är det också extra viktigt med skydd om huvud och händer.  

Hur ska jag tänka i arktiska förhållanden?

Ska barnet vistas i extremt kyliga och blåsiga miljöer ska man se till att täcka så mycket av kroppen som möjligt med plagg som är ihärdiga och vindtåliga. För att minimera risken för köldskador i ansiktet är ett bra tips att trä på en så kallad väpnarluva under den vindtäta mössan. Det är också viktigt att jackan har en bra huva, gärna med pälskrage och åtdragbart snöre.

För spädbarn eller barn i vagn rekommenderas vindtäta och vadderade overaller. För större barn kan det vara lämpligt med ytterplagg av dun om klimatet är mycket krävande. Gardera insidan med ordentliga underställ och flera mellanlager i antingen ull eller fleece. Tänk på att barnet ska kunna röra sig i kläderna.

Vantarna bör vara vindtäta och vadderade med foder i fleece eller ull, och under dessa kan man ha ett par tunnare handskar i ylle. Med kardborreknäppning sitter de extra bra runt handlederna.

På fötterna bör du klä barnet med ett par rejäla kängor. Dessa ska med fördel vara rymliga så att både tunnare och tjockare yllesockor får plats, och kanske även ett extra foder eller sulor.

bästa vinteroverallen barn

Såhär ska du klä ditt barn vid vind och regn

Vad gäller när vädret slår om till regn och rusk? Vi vuxna behöver ofta inte bry oss så mycket om det då vi gärna håller oss inomhus. Men barnen tänker oftast inte på samma sätt, och för dem finns det inget så kallat ”innesittar-väder”. För barnen bör man då istället satsa på vind- och vattentäta ytterkläder, samt andningsbara mellanlager om det också är kyligt ute.

Läs vårt test om skalkläder 

Om det både regnar och blåser ute är det viktigt att ytterlagren är vatten- och vindtäta, men man vill samtidigt inte att materialen ska vara av den form som begränsar barnets rörelseförmåga vid lek och aktivitet.

Om temperaturerna växlar och barnet ska röra på sig mycket är det också viktigt att kläderna andas för att ventilera fukt och värme. Vid sådana situationer är kläder av gore-tex att föredra; de skyddar mot regn och blåst samtidigt som de släpper ut fukt. Tänk också på att vantar och skor ska klara av det ruskiga vädret, och se till att hålla huvudet skyddat!

Vid mer stillasittande och lugna aktiviteter i regn kan man med fördel använda plagg i galon eller gummi; de är extremt vattentåliga och släpper inte in en endaste droppe. Däremot stänger de inne värmen och är lite stelare att röra sig i, och passar därför bäst om barnet inte ska röra sig så mycket.

För att slippa fundera över om eller när ytterplaggen kommer till hands är det bäst att investera i sådana som både är vind- och vattentäta, som är funktionella och andas, samt att de är flexibla för lek och aktivitet. Vid varierande temperaturer kan man då istället satsa på bra baslager som andas eller håller värmen.

Se även till att ha ordentliga handskar och praktiska skor som går att anpassa efter graderna. Vattentäta skor har en tendens att stänga inne fukt, så glöm inte de fiberrika syntetstrumporna under! Och tänk på att solens strålar inte alltid värmer, så höll huvud och öron varma. 

Vad ska barn ha på sig när det regnar?

Hur barnet ska klä sig om det regnar beror på hur länge det ska vistas utomhus, och om barnet ska sitta still eller aktivera sig. Däremot är det alltid viktigt att kläderna är vattentäta så att vattnet inte läcker in.

Olika material har olika nivå på vattentäthet, något som mäts i vattenpelare. Om regnkläderna ska användas under en kortare stund och inte i alldeles för svettiga aktiviteter brukar en vattenpelare på minst 2000mm vara ett bra mått.

regnkläder för barn

Tänk också på andningsförmågan i plaggen, det gäller även skorna! Om skorna ska promeneras i under en längre stund i våta marker bör de vara ordentligt vattentäta och ha en god andningsförmåga för att barnet inte ska bli nerkylt varken utifrån eller inifrån. Valet av strumpor är också viktigt.

Läs vårt test om regnkläder.

Hur ska man tänka om det ösregnar?

När det ösregnar bör man använda kläder som har en vattenpelare på minst 6000mm, men ju högre desto bättre! Vid ösregn ska regnkläderna tåla ett högt vattentryck, samtidigt som de ska vara smidiga att röra sig i och inte kyla ner barnet inifrån.

Med andra ord ska materialet vara tåligt, slitstarkt och andas! Galon är ett ypperligt alternativ. Ytterjackan kan med fördel ha en luva, och byxorna får gärna ha hängslen och fothällor. Tänk på att regnkläderna inte ska sitta för tight för att få plats med mellanlager eller varmare kläder under ytterplaggen.

Viktigt är också att huvud, händer och fötter hålls torra. Satsa på en ordentlig regnmössa som ger ett bra skydd, vattentäta vantar och rejäla gummistövlar. Se till så att barnet håller sig torrt, och glöm inte att byta under- och mellanplaggen om fukten stannar kvar för att inte riskera nerkylning inifrån.

Om barnet ska leka i vattenpölar?

Är barnet ett riktigt stort fan av lek i vatten är det inte ovanligt att det bokstavligt talat kommer sätta sig i vattenpölarna. Vid sådana lägen är det ofta nederdelen av kroppen som är mest utsatt, och då bör man satsa på riktigt vattentäta regnbyxor samt vattenavvisande stövlar.

Läs vårt test om gummistövlar.

För att inte riskera att vatten börjar läcka in efter ett tag bör kläderna ha en mycket hög vattenpelare, alltså ett minimum på 10000mm. Detta krävs då kläderna kommer ha konstant kontakt med vattnet. Galon eller gummi är både väldigt vattentäta och lätta att göra rent! Tänk också på att händerna ska vara skyddade, så satsa på ett par rejäla regnvantar.