32 Bästa lekarna för en babyshower

Att planera en babyshower är en sak men att planera en babyshower med roliga aktiviteter och lekar är en annan. Vi har samlat alla möjliga idéer och lekar för att det ska bli en så rolig babyshower som möjligt. 

Du hittar lätta lekar för babyshower, lekar du kan göra utomhus och framförallt roliga lekar i vår lista på 32 lekar för din babyshower. 

Klassiska babyshower lekar

1. Gissa födelsedatumet

Troligtvis vet du när bebisen beräknas födas men det stämmer sällan. Är det första barnet är det väldigt troligt att det går över tiden. Nu är uppgiften för alla att gissa på ett datum när bebisen kommer födas. 

Vad du behöver: 

 • Papper och penna

Hur man spelar:

Varje gäst skriver ner datum för när de tror att bebisen kommer födas och sitt namn. Det samlas sen in av blivande föräldrarna eller den som anordnar babyshower. När barnet sedan föds är det den som är närmast som vinner. Här kan ni tävla om något pris eller bara om äran

2. Med andra ord

Många har spelat det klassiska spelet med andra ord. Du ska förklara något med andra ord utan att säga ordet du förklarar. 

Vad du behöver: 

 • Papper och penna
 • Skål

Hur man spelar:

Här kan ni dela in alla i lag eller köra alla mot alla. Alla deltagare skriver ner begrepp eller ord som kan kopplas till graviditet, bebisar eller barn. Lapparna läggs sen ner i en skål. Sen får en person åt gången dra en lapp och ska då förklara för alla vad det är på lappen, med andra ord. 

Kör gärna på tid så går det undan och blir lite roligare. 

3. Gissa längd, vikt, datum och födelsetid

Detta är precis vad det låter som. 

Vad du behöver:

 • Papper och penna

Hur man spelar:

Skriv ner gissningarna på de fyra olika delarna och skriv under med ditt namn. Det går också att ni gör det digitalt om ni så vill. Den som sen har flest rätt eller kommer närmast vinner. 

4. Gör bebisens första porträtt

Här har vi en rolig lek för din babyshower som kommer bjuda på skratt. 

Vad du behöver:

 • Papper och pennor, gärna med lite färgpennor.

Hur man spelar:

Varje person får ett papper och några pennor. De ska sedan rita hur bebisen kommer se ut. Låter det lätt? Ja, men du måste blunda när du ritar också. Sen kan ni rösta om vilken bild som är bäst eller låta den blivande föräldern bestämma. 

5. Ge bebisen nappen/Rita spermien på ägget

De flesta av oss har spelat sätt knorren på grisen eller svansen på åsnen. Detta är samma princip fast med en napp och en bebis istället eller ja spermien på ägget. 

Vad du behöver:

 • En bild på en bebis eller ett ägg
 • Pennor

Hur man spelar:

Deltagarna ska måla en napp så nära bebisens mun som möjligt. Eller, måla en spermie så nära som möjligt. Närmast munnen eller ägget vinner. 

6. Vad finns i blöjan?

Det här är en klassisk lek för din babyshower som många hört om. 

Vad du behöver:

 • Oanvända blöjor
 • Olika chokladsmaker

Hur man spelar:

Varje blöja får choklad utspritt i blöjan. En smak i varje blöja. Sen är det gästernas tur att smaka och lukta för att gissa vilken choklad som är i vilken blöja. 

7. En kärleksburk

Det är tufft att vara förälder ibland. Då är det bra med lite kärlek från ens närmaste vänner och släktingar. 

Vad du behöver:

 • Penna och papper
 • Burk

Hur man spelar:

Varje gäst får skriva något peppande, visdomsord eller ett fint minne ni har tillsammans. Det läggs sedan i en burk. När det sen är en jobbig dag för föräldern så kan den ta en lapp från burken och känna kärleken och glädjen från sina vänner och släktingar.

8. Gissa barnmaten

Det här är precis vad det låter som.

Vad du behöver:

 • Flera olika sorters barnmats

Hur man spelar: 

Alla gäster får en ögonbindel. Sen får de smaka och lukta på respektiva barnmatsburk. Den med flest rätt vinner. 

9. Spotta nappen längst

Det här är inte en så komplicerad lek för babyshower men rolig. 

Vad du behöver:

 • Nappar

Hur man spelar:

En startmarkering sätt upp. Den får inte korsas. Sen får varje deltagare en napp som de sen ska spotta iväg så långt som möjligt. Den som spottar iväg nappen längst vinner. 

Lättast är att anordna denna lek utomhus för babyshower så ni får utrymme. Napparna går sen att sterilisera och ge till blivande föräldern.

10. Dricka ur nappflaskan

Nu gäller det att vara snabb och ha bra sugförmåga.

Vad du behöver: 

 • Nappflaskor

Hur man spelar:

Den här aktiviteten går ut på att nappflaskorna fylls upp med något gott. När startsignalen går ska man sen dricka upp så snabbt som möjligt. 

Det är svårare än det ser ut och är en rolig lek som kommer bjuda på mycket skratt. 

11. Quiz om graviditet

Vad du behöver:

 • Papper och penna

Hur man spelar:

Det här är en enkel och klassisk babyshower lek. Skriv ihop frågor kring graviditet och bebisar. Den med flest rätt vinner.

Icebreaker Babyshower Spel

Om din gästlista innehåller personer som inte känner varandra väl, är isbrytare några av de bästa spelen att spela på en babyshower. Men även om gästerna känner varandra, ibland kan en snabb isbrytare sätta stämningen och få igång det roliga! Följande babyshower-spel kan hjälpa din grupp att bli bekant och ha kul under processen.

12. Gissa vem?

Det här är en bra akvititet som isbrytare men också ett roligt gissningsspel för en babyshower som gästerna kommer att älska.

Vad du behöver:

 • Ett babyfoto av varje gäst, numrerad.
 • Tomma numrerade listor, en till varje gäst
 • Pennor

Hur man spelar:

När du planerar en babyshower och skickar inbjudan till alla gäster så ber du alla om att ta med ett babyfoto till festen. När gästerna kommer samlar du in alla bilder och sätter sedan upp det på en tavla med ett nummer fäst vid varje. 

Sen delar du ut de tomma numrerade listorna och sen kan alla gäster gissa vem som hör ihop med vilken bild. Är det så att inte alla känner varandra kan du skriva in namnen på listorna och sen kan gästerna istället sätta numret för bilden på personens namn. 

13. Fiska nappar

Som barn lekte du säkert med att fiska upp äpplen med munnen från en hink/skål fylld med vatten. Det här är precis som den leken fast med nappar. Detta är en aktivitet för babyshower du kan ha utomhus eller inomhus. 

Vad du behöver:

 • Små plastskålar (en för varje deltagare)
 • 3-5 nappar per skål

Hur man spelar:

Varje skål fylls med vatten och sen ställs de på rad. Lägg i napparna och sen ska varje deltagare ställa sig upp med händerna bakom ryggen. Sen kan du antingen ropa ut eller använda en skallra för att ge startsignalen. Sen gäller det för varje deltagare att få ur alla sina nappar så snabbt som möjligt. Snabbast vinner!

Napparna kan sen kokas/steriliseras och ges till de blivande föräldrarna. Det här är en aktivitet som får fram tävlingsinstinkten och bjuder på roliga skratt. 

14. Hitta gästen!

Känner inte gästerna varandra på babyshowern och du vill att de ska lära länna varandra bättre kan ni leka “Hitta gästen”. I denna leken kommer de ha roligt samtidigt som de lär känna varandra bättre.

Vad du behöver:

 • Penna och papper för varje gäst
 • Dator och skrivare, eller kopiator

Hur man spelar:

Om du känner alla som kommer på babyshower kan du skriva in lite roliga fakta om varje person. Om du inte känner alla så väl kan du be dem skicka någon rolig fakta om sig själva.

Skriv sedan ihop en lista med den roliga faktan för varje person. Sen ska gästerna mingla för att ta reda på vem som passar med vilken rolig fakta. Det går att sätta en tid eller så låter du leken pågå under hela babyshowern. Sen går du igenom alla rätta svar när leken är klar.

Vill du kan du ordna en present till den som lyckats få flest rätt. 

15. Vad är jag?

En rolig och enkel lek för babyshower är “Vad är jag?”. Här får du gästerna att mingla men också att testa deras kunskap om babyprylar/plagg. 

Vad du behöver:

 • Vanliga anteckningskort
 • En penna
 • Säkerhetsnålar för varje gäst

Hur man spelar:

Varje gäst får ett kort fastsatt på ryggen där det står en babypryl. Det kan vara napp, kräktröja, blöja eller andra saker för bebisar. 

Gästen vet inte vad det står på kortet som de har på ryggen så de måste fråga andra “Ja” och “Nej” frågor för att ta reda på vad som står på deras kort. När de gissar rätt får de ta av kortet eller fästa det på bröstet istället. 

16. Säg inte bebis

En enkel och billig lek för babyshower och som inte tar lång tid att förbereda är “säg inte bebis”. Aktiviteten kan starta när gästerna anländer fram till slutet av festen. 

Vad du behöver:

 • Fem klädnypor per gäst

Hur man spelar:

När gästen kommer får de fem klädnypor fästa på sina kläder. De har därefter bara en regel: Säg inte “bebis” under hela babyshowern. Så tiden de är på babyshowern och någon säger “bebis” blir de av med en klädnypa. Gästen med flest klädnypor kvar i slutet av babyshowern vinner. 

När dina gäster anländer, fäst fem klädnypor på sina kläder och ge en enda instruktion: Säg inte “baby”. Under hela festen, när dina gäster chattar, bör de hålla öronen öppna. 

Om de hör någon säga ordet “bebis” får de ta bort en av den personens klädnypor. Gästen med flest klädnypor i slutet av babyshowern (eller tilldelad tid) är vinnaren.

Roliga Babyshower lekar

En babyshower ska vara rolig och då måste också lekarna vara roliga. Vi har samlat några roliga lekar för din babyshower som får igång smilbanden och skratten. 

17. Tappa inte (ägget) bebisen

Denna roliga lek får gästerna att skratta av flera anledningar. 

 • De ska dekorera ett ägg så det ser ut som en bebis
 • De ska sedan bära sin “bebis” i en sked och ta sig från punkt a till punkt b. 

Det här är en en bra aktivitet för dig som har en babyshower utomhus men den funkar också fint inomhus men kan behöva lite utrymme. 

Vad du behöver:

 • Ett ägg för varje gäst
 • Färger, matfärger, markörer, etc.
 • Stor träslev eller sked för varje gäst

Hur man spelar:

Alla ska dekorera ett ägg var för att den ska bli så lik en bebis som möjligt. Till sin hjälp har de färger, pennor och andra dekorationer. Här sätter du och din fantasi gränsen. 

När de är klara ska de springa ett klassiskt ägg i sked lopp. Du väljer själv om de ska hålla skeden i handen och springa eller om de ska ha skeden mellan tänderna. Roligast är om det är någon form av sväng så deltagarna får kämpa lite med ägget. 

Detta är som sagt en perfekt utomhusaktivitet för babyshower. Vill ni undvika kladd så kör ni med hårdkokta ägg. 

18. Playdough bebisar

Målet är att göra en bebis i playdough på tid. Stressen gör att bebisarna, ja, de kanske inte ser ut som bebisar. 

Vad du behöver:

 • Lekdeg/playdough (köpt eller hemmagjord) i olika färger
 • Lägg till pennor, knivar eller annat som kan hjälpa dem skapa den bästa bebisen

Hur man spelar:

Alla får lite playdough i olika färger. De får sedan 15 minuter (eller den tiden du bestämmer) för att göra en så realistisk bebis som möjligast. 

Låt sedan den blivande mamman och/eller pappan utse vinnaren. 

19. Skaffa barn!

Det här är en lek för babyshower som kan spelas både inomhus och utomhus. Det är också en lek som kommer bjuda på en del skratt.  

Vad du behöver:

 • Ballonger

Hur man spelar:

Gästerna delas in i lag om fyra och fyra eller fem och fem. Det beror helt på hur många gäster det är. Varje deltagare får en ballong. När startsignalen går ska en person åt gången blåsa upp ballongen och knyta den. Sen sätta den innanför tröjan. Sen ska nästa person göra samma sak tills alla i laget har en uppblåst ballong under tröjan.

Sen ska ballongerna sprängas. Då får de hjälpa varandra genom att försöka smälla ballongerna mot varandra under tröjorna. Här kommer det att skrattas när de stöter ballong mot ballong för att försöka smälla dem. 

Aktiva babyshower lekar

Det finns flera roliga aktiva babyshower idéer som du kan leka. Vill du ha lekar där deltagarna är lite mer aktiva och har lite mer energi och tävlan i sig hittar du aktiviteterna här. 

20. Stafettlopp för blöjbyte

Det här är en riktigt rolig aktivitetet och speciellt om män är med. Alla kommer ha roligt men orutinerade män som försöker byta blöja snabbt kan bli en rolig syn.

Vad du behöver:

 • Ett paket blöjor för nyfödda
 • En balja med babyservetter
 • Body för bebis
 • Plyschdjur eller babydockor

Hur man spelar:

Dela upp gästerna i lag så det blir jämnt fördelat. Varje lag ställer sig sen på rad. När tävlingen börjar ska första personen klä av bebisen, ta av blöja, torka och sätta på blöjan igen. Sen ska bebisen kläs med sin body igen. Sen gör nästa lagkamrat samma sak tills alla har gjort aktiviteten. Första laget där alla bytt blöja vinner.

Du kan också låta dem köra en enklare variant där de bara ska byta blöja så snabbt som möjligt utan kläderna. 

Detta är en klassisk lek för en babyshower som bjuder på många skratt när någon orutinerad kommer fram. 

Skrivande babyshowerspel

21. Önskningar för bebisen

En enkel men rolig och sentimental lek. 

Vad du behöver:

 • Skriv ut olika frågor på ett papper där deltagarna ska fylla i tomrummen och skriv ut. 
 • Pennor

Hur man spelar:

Varje gäst får frågepappret och en penna. Sen får de fylla i tomrummen med förutsägelser eller önskningar om barnets framtid. 

Exempel på frågor kan vara:

Dina föräldrar kommer att vara stolta över dig eftersom ______________

Dina föräldrar är __________ och därför kommer du ________________

Jag hoppas du kommer älska___________

Jag hoppas du kommer bli _____________

Jag hoppas du kommer få _____________

Jag hoppas du kommer lära dig att ____________

Jag hoppas du skrattar ________________

Jag hoppas att du alltid________________

Jag hoppas att du aldrig glömmer _________________

Avsluta sedan med att varje person får skriva under med sitt namn. 

När alla är klara kan de läsa upp svaret på sina frågor och sen kan ni rösta på de bästa svaren. Den med flest röster vinner.

Dessa papper kan föräldrarna sen spara som ett roligt minne från sin babyshower. 

22. Vad kostar det?

Hur bra koll har du på vad barnsaker kostar? Nu har du chansen att briljera. Det här är ett gissningsspel där man får gissa priset på olika barnsaker. 

Vad du behöver:

 • Bilder på babyprylar klippta från en katalog eller utskrivna 
 • Penna och papper för gästerna

Hur man spelar:

Lägg ut bilderna på barnsakerna och sen ska varje person skriva ner barnsaken och vad de tror den kostar. 

Om du vill kan du ge en beskrivning av produkterna så blir det lite lättare för de som kanske inte själva har barn. Närmast rätt pris vinner. 

Snygga babyshowerlekar

Att skapa något är en perfekt aktivitet för en babyshower. Det gör att förutom en rolig lek så blir det också en present till bebisen. 

23. Dekorera T-shirten

Få en personlig och unik garderob genom att få designade kläder av nära och kära. 

Vad du behöver:

 • Enkla T-shirts i babystorlek eller babybody för varje gäst
 • Tygmarkörer eller giftfria tygfärger

Hur man spelar:

Varje gäst har varsin body eller t-shirt. De målar och designar sitt plagg som de vill. När de är klara kan ni sprida ut dem för att mamman eller föräldrarna får se alla plagg. Den blivande föräldern kan också få gissa vem som gjort vilken outfit. Det kräver dock att mamman eller pappan lämnade rummet under denna lek. 

24. Gör ett babytäcke

Att få vänner och familj att skapa en babyfilt/babytäcke är en fantastisk minnessak. 

Vad du behöver:

 • Förskurna rutor av ljust tyg
 • Tygmarkörer eller giftfria tygfärger

Hur man spelar:

Varje gäst får en ruta tyg att designa för den nya bebisen. Gästerna kan dekorera rutorna på festen, eller så kan de få dem skickade till sig i förväg. De kan då antingen ha gjort sin ruta och skicka tillbaka den eller ta med den till festen. Sen får en person, som kan sy, sätta ihop filten. Tar tid men är otroligt uppskattat. 

25. Blöjanteckningar

Baby shower-aktiviteter med blöjtema är alltid en stor hit, och den här är ganska kul för dina gäster.

Vad du behöver:

 • En stor låda nyföddsblöjor, 
 • Olika färgade pennor

Hur man spelar:

Varje gäst får en blöja och en penna. De ska sedan skriva uppmuntrande ord, skämt, något citat eller bara något speciellt på baksidan av blöjan. Detta ges sedan till föräldrarna så de kan användas och ja ha lite roligare under blöjbytet.

Roliga ordspel för babyshower

Roliga ordspel är en humörhöjare för alla fester och så även för en babyshower. Alla får tänka till och gissningarna kan locka till en del skratt. 

26.  Baby Unscramble

Baby unscramble är en aktivitet där bokstäverna kastats om. I denna version är det givetvis bebisrelaterade ord. 

Vad du behöver:

 • Förvrängda ordlistor (en för varje gäst)
 • Pennor
 • Tidtagning/timer

Hur man spelar:

Sätt ihop mellan 10 och 20 vanliga ord förknippade med spädbarn. Exempelvis – barnvagn, spjälsäng, nappflaska och så vidare. Dessa ord slänger du sen om bokstäverna i så det blir:

 • Ngrnbava
 • Jängspäls
 • Pakaflapsn

Alla deltagare får sen varsin lista och sen ska de lista ut vilka ord de har så snabbt som möjligt. Sätt en timer på runt tre till fem minuter. Den som sen löst flest ord under den agngivna tiden vinner. 

27. Namnförslag

Istället för att gästerna ska få gissa på kommande barnets namn så vänd på leken och inspirera föräldrarna. Alla kan istället ge namnförslag till de föräldrar som kanske inte bestämt sig än men med en liten twist. 

Vad du behöver:

 • Pennor och papper för varje gäst
 • Timer

Hur man spelar:

Skriv ner namnen på de blivande föräldrarna, både för- och efternamn på ett papper. Dela sen ut det till varje gäst. En timer sätts på cirka fem minuter. Sen ska gästerna skapa namn utifrån bokstäverna i blivande föräldrarnas namn. Här kan det bli väldigt unika och roliga namnförslag. 

Babyshower Triviafrågor

Precis som gissningsspel är babyshower-triviafrågor en stor hit! Och dessa frågor kan kretsa kring föräldra- eller babytema, så det är ett fantastiskt spel som kan tilltala alla på en babyshower.

28. Allt om mamma eller pappa

Förvandla typiska triviafrågor till ett babyshowerspel för blivande mamman eller pappan – eller båda!

Vad du behöver:

 • Förberedd lista med triviafrågor om föräldern/föräldrarna
 • Anteckningsblock och penna för att skriva ner svar och resultat

Hur man spelar:

Förbered en lista med frågor om föräldern/föräldrarna före babyshowern, med deras hjälp förstås. Om de vet om att de ska ha en babyshower, annars går det sätta ihop frågor med hjälp av gästerna. Mixa frågorna från olika delar av föräldrarnas liv så alla får en sportslig chans. 

Exempel på babyshowerfrågor för mamma och pappa trivia:

 • Vilken tid på dygnet föddes de?
 • Vad heter deras favoritbarndomsdjur?
 • Vad hette deras grundskola?
 • Var träffades de blivande föräldrarna?
 • Vad är deras favoritmat, film, musik, etc.?

På babyshower, läs triviafrågorna högt (eller be de blivande föräldrarna att läsa dem) och låt gästerna ropa ut svaren. Utse en person som ska vara ansvarig för att notera vem som gissar rätt. Gästen med flest korrekta svar vinner.

29. Barnvisor

Åk tillbaka till barndomen och sätt ihop olika barnvisor med tomma utrymmen eller lämna vissa delar. 

Vad du behöver:

 • Papper
 • Pennor
 • Dator och skrivare

Hur man spelar:

Skriv ut stycken från välkända barnvisor eller vaggvisor men lämna delar av texten tom eller ta bort slutet. Sen ska gästerna fylla i de tomma delarna. Ge dem runt fem minuer för att fylla i visorna. Den som får flest rätt vinner. 

30. Namnge babylåten

Byt barnvisor mot babysånger i det här spelet. Detta är också ett enkelt, enkelt och billigt babyshowerspel, eftersom det kräver väldigt lite förberedande arbete. 

Vad du behöver:

 • En spellista med babylåtar

Hur man spelar:

Skapa en spellista med babylåtar (eller hitta en färdiggjord på youtube eller spotify) och tryck på play när alla är redo. Gästerna får sen ropa ut namnet på låten när de vet svaret. Skriv ner vem som är snabbast. Den som gissar rätt flest gånger vinner. 

Tidspress babyshowerlekar

Om du har varit på en dusch förut, har du förmodligen spelat några roliga babyshower-spel som bara går att vinna! De är så roliga och fungerar bra för alla typer av gästlistor, speciellt om du behöver energiska och konkurrenskraftiga idéer för babyshower för vuxna. Som en bonus är dessa vanligtvis superenkla att installera och kräver inte mycket förberedande arbete.

För varje spel nedan har dina gäster en minut på sig att slutföra uppgiften. Klara färdiga gå!

31. Mata barnet

Som ett av de mest lustiga och roligaste babyshower-spelen med minuter  för att vinna, kommer dina gäster inte kunna sluta skratta, speciellt när timern går ut!

Vad du behöver:

 • Två burkar barnmat och två babyskedar för varje par spelare
 • Tyg eller halsdukar att använda som ögonbindel
 • Någon form av haklapp (förkläde) för att skydda kläderna

Hur man spelar:

Dina gäster måste välja en partner – det här är en väldigt rolig lek för babyshower. Båda deltagarna har en ögonbindel och sen får de en minut att mata varandra. De par som äter mest mest från burkarna vinner. 

32. Pottpengar

Kanske fick matningsutmaningen skratten, men det här är också en av de roligaste babyshowerslekarna. Det här är en lek du kan göra både utomhus och inomhus.

Vad du behöver:

 • En babypotta i plast
 • Mynt
 • Tidtagare

Hur man spelar:

Gästerna delas upp i lag två eller tre lag beroende på hur många ni är. Pottan placeras sedan en bit från lagen. När timern startas ska myntet placeras mellan benen, alltså hållas fast mellan låren. Sen ska personen så snabbt som möjligt, utan att använda händerna, få i myntet i pottan.

När första personen släppt sitt mynt är det nästa persons tur och så vidare. Det lag som får i flest mynt vinner, om det är lika många mynt är det tiden som avgör. 

Pottan kan sen de blivande föräldrarna få som en present.

Viktigt att komma ihåg när du planerar lekar för en babyshower

Om du är värd för en babyshower vill du förmodligen göra den rolig och minnesvärd för dina gäster och blivande föräldrar. De roliga babyshowerlekarna på vår lista fungerar för många olika gäster. Stora som små grupper kommer skratta gott tillsammans. 

När du planerar babyshowern så kom ihåg att ha kul. Planera den gärna tillsammans med någon annan gäst och kom ihåg att du och vänner och familj gör det för de blivande förälrarnas skull. De kommer bli glada av att få en så rolig babyshower med många aktiviteter och lekar som de alltid kommer minnas. 

Lämna en kommentar