Recension Woom Barncykel

Inlägget innehåller annonslänkar

Storlek: 24″ Vikt: 5,4 kg Växlar: 8

Woom är en lätt barncykel som gör det enkelt för ditt barn att cykla. En barncykel brukar vara rätt tung men inte Woom. Den väger endast 5,4 kg vilket är klart lättare än konkurrenterna. Det här är en lättkörd, smidig och lätt cykel för alla barn. Cykeln är lättmanövrerad och tar sig lätt fram både i stan och i skog och grusvägar. Vi rekommenderar denna cykel. 

Woom har cyklar för barn mellan 18 månader och upp till 10+ med sin 26″ cykel.

Vi ska vara ärliga och säga att vi fått en provcykel från Woom och information om cykeln. Det har inte påverkat vår bedömning utan vår bedömning och recension baseras på barnfamiljernas åsikter och vårt eget test.

Vilka är Woom

Woom är ett cykelmärke från Österrike. De finns i drygt 30 länder och nu även i Sverige. 

De är ett framgångsrikt cykelmärke och som är marknadsledande i Tyskland, Österrike och Schweiz men även i stora i USA. 

Fördelar:

  • Riktigt lätt cykel
  • Lättkörd
  • Bra kvalitet

Nackdel: 

  • Priset men värt det

Hur lätt är det att cykla med Woom?

Att cykla med Woom upplevs som smidigt och enkelt enligt barnen som testat den. Särskilt vid start då det är lätt att trycka ifrån tack vare bra rull men framför allt för att den är så lätt. Det gör det enklare att komma igång.

Den lätta konstruktionen gör att det inte spelar så stor roll vilken typ av underlag man cyklar på. Woom tar sig lätt fram oavsett om det är på stadsgator eller grusvägar. Säkert med reflexränder på sidorna av däcken också så barnet syns bättre under mörkare tider.

Växlar och broms

Woom har åtta växlar som är lätta för barn att använda och växla mellan. Även barn som tidigare haft svårigheter med att växla har klarat det bra med en Woom-cykel.

Handbromsarna på Woom är designade för att vara lätta för barn att greppa och använda för att bromsa. Till skillnad från vissa andra cyklar där bromsarna kan vara svåra att nå eller för hårda är Wooms bromsar lättanvända.

Vikt

Woom-cykeln är verkligen en lätt cykel för barn. Den är så lätt att du enkelt kan lyfta den med en hand utan problem, vilket naturligtvis gör det mycket enklare för barn att cykla med den.

Om vi jämför med de tre mest populära 16-tums barncyklarna på pricerunner, så väger de mellan 7 och 11 kg. Woom 16-tums cykeln väger endast 5,4 kg och hamnar på en andra plats på listan över populära cyklar (när detta test skrivs). Det är alltså en stor skillnad jämfört med konkurrenterna.

Vi har också testat en Woom 24-tums cykel för barn från 7 år och uppåt. Den väger 8,7 kg och även här är den lättare än de mest populära konkurrenterna. Närmaste konkurrenten väger 10 kg och de andra två väger 11,5 kg och 12 kg.

När det kommer till vikt är Woom-cykeln svårslagen.

Design och byggkvalitet 

Förutom att vara snygg med flera färger att välja på är Woom-cykeln designad med barnets behov i fokus. Cykeln är lätt att hantera både på gator och i skogen. Pedalerna har en kortare vev som passar barnens benlängd, vilket är något vi också upplever när barn har testcyklat den.

Du kan enkelt justera styret på höjden och längden. Det gör att cykeln växer tillsammans med ditt barn. Självklart kan också sadeln höjas och sänkas, här med en snabbkoppling. Cykelstödet vi har med går också att förlänga. Det känns genomtänkt allting.

“Jag kommer framåt lättare än med min andra cykel och jag kan växla.”

Barn 9 år

Ramen är lågt placerad vilket gör det enkelt för barnet att stå med cykeln när de stannar vid rödljus eller bara för att vänta in sina långsamma föräldrar.

Både barn och föräldrar uppskattar designen som underlättar cykling utan att kompromissa med utseendet. Woom har lyckats skapa en lätt barncykel som ändå är robust och stabil för barnets cykling. Det finns inget som känns löst eller att man tagit några genvägar med design och kvalitet. Vi upplever att det är en produkt av hög kvalitet.

Ergonomi

Vi upplever att barnen sitter bra på cykeln och de själva trivs med hur den är byggd. Det är lätt för barnen att både styra och trampa på cykeln tack vare ett smalt pedalavstånd som är mer anpassat för barnen.

Woom själva säger bland annat det är en åldersanpassad konstruktion vilket gör den lättmanövrerad, anpassningsbart styre som gör att ditt barn sitter bra under hela användningsperioden, vev (tramporna) har litet pedalavstånd anpassat för barnets kropp och en ergonomiskt formad sadel för att de ska sitta bra upprätt. 

Montering

Monteringen av cykeln är väldigt enkel och smidig. Däck, pedaler, sadel och styre behöver monteras på, men det är inte krångligt alls. Däcket har ett snabbkopplingssystem och även sadeln är utrustad med en snabbkoppling för enkel justering. Att skruva fast styret och pedaler gick väldigt smidigt och snabbt.

Totalt tog monteringen ungefär 20-30 minuter, vilket var mycket okomplicerat. En guide medföljer också om det behövs för extra hjälp.

Utöver det fick vi med ett stöd som ett extra tillbehör. Den monteras även den väldigt lätt. Så det verkar vara ledordet med Woom – Lätt.  

Sammanfattning

Denna barncykel erbjuder en hel del och förväntas hålla över lång tid. Vi älskar hur lätt och användarvänlig den är för barnen. Designen är snygg och passar de flesta. Woom-cykeln är definitivt något vi skulle ha valt tidigare om vi hade känt till den. Vi rekommenderar den varmt till andra föräldrar och barn.

Lämna en kommentar