Roliga lekar i bilen för barn

Att åka på bilsemester med barnen kan vara en rolig och fantastisk upplevelse. Det kommer också med ett gäng utmaningar, som till exempel hur du roar barnen under en lång biltur. För att undvika bråk och tråkigheter i bilen har vi samlat tips på roliga billekar för barn under långa bilfärder.

8 roliga bilaktiviteter för barn under långa bilresor

Kommer du bila långt med barnen? Vill du roa dem med annat än paddan och film? Här är 6 roliga aktiviteter för att hålla barnen underhållna under de långa resorna.

Billek – utmaningsleken

Det här spelet är perfekt för långa bilresor eftersom allt du behöver är lite papper och en penna. Målet med spelet är att skriva ner så många ord som möjligt med hjälp av bokstäverna en bokstav någon av deltagarna bestämmer. Ni kan välja att skriva ner till exempel så många städer som möjligt som börjar på S och så vidare.  Spelaren som har flest ord i slutet av resan vinner!

Ljudbok – för lång bilsemester med barn

Att lyssna på ljudböcker är ett bra sätt att underhålla barnen under långa bilresor.  Du kan antingen välja att lyssna på berättelser som barnet känner till eller välja något nytt som ni kan utforska tillsammans.

Ska ni på bilresa till Italien kanske ni kan lyssna på en ljudbok för barn där handlingen utspelar sig i Italien för att sätta stämningen för resan. Eller bara en vanlig ljudbok.

Färgläggning – för långa bilresor

Minns du den tid då allt barnen gjorde på bilresor var målarböcker? Vissa saker förändras aldrig. Färgläggning är ett utmärkt sätt att underhålla barn under långa bilresor eftersom det är lite krävande och kan göras i alla typer av miljöer – även i rörliga fordon!

Frågesport för barn och vuxna

Frågesporter är alltid ett bra sätt att underhålla alla under långa bilresor. Du kan antingen hitta på egna frågesporter eller hitta sådana på nätet. Se bara till att alla frågor är lämpliga för passagerarnas åldersgrupp!

Gissa djuret

En person börjar och tänker på ett djur. De andra medpassagerarna får sen ställa frågor om djuret. Bestäm innan om det bara är ja och nej-frågor man får ställa eller frågor om till exempel “var lever djuret?, hur många ben har den?, Vad äter den osv. När någon tror att den listat ut vilket djur det är och det är den personens tur får den gissa. Är det rätt är det den personens tur att tänka på ett djur.

Bilbingo – ett roligt spel för barn i bilen

Detta är ett annat roligt spel för barn i bilen! Allt du behöver är ett bingokort, som du antingen kan göra själv eller hitta på nätet. Gör ett bingokort med saker ni kan se längs vägen. Måla eller ta bilder från nätet och sätt ihop. När någon ser något på deras bingoruta kryssar de den bilden. När de sedan fått en fullständig rad med saker de sett får de BINGO!

Ett enkelt och roligt spel för alla.

Berättelselek – bra billek för hela familjen

En bra billek som passar den pratglade familjen är berättelseleken. En person får välja ett ämne som man sedan utvecklar till en gemensam berättelse. Utifrån barnens ålder kan man sätta tidspress på varje deltagare i denna roliga billek. Spelet kan ta en oväntad vändning och nästa person kan ta över med en minut per deltagare. Det här spelet uppmuntrar barnens uppfinningsrikedom, samarbete och stresshantering. Det kommer att bli mycket fniss!

lärande appar för barn

App för barn i bil – bra appar för barn

Ja vi vet vad vi sa. Men ibland tröttnar även den bäste och då kan det vara en bra sak att ha en surfplatta med bra appar för både stora och små. Det kan vara tråkigt att låta dem sitta med surfplattan men det kan vara en bra aktivitet för barn under en lång bilresa.

Bra appar för små barn som vi gillar:

  • Mulle Mecks bilspel – för nyfikna ingenjörer. Barnen får mecka med bildelar och byggna egna bilar. Här får din lilla bilälskare verkligen vara kreativ och välja egna mönster och färger men också köra ut bilen på vägen. Appen är lämplig för barn från 4år.
  • Bolibompa – Lek med Bolibompadraken. Här får ditt barn ta del av olika pedagogiska småspel. Ditt barn får lära sig siffror, bokstäver och utföra andra roliga uppgifter.

Länk IOS: https://apps.apple.com/se/app/bolibompa/id985978277

Länk Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=se.svt.bolibompa&hl=en

  • Pekbok för små barn – barnspel. Precis som det låter, en pekbok i en app. Låt ditt barn peka och säga med de ord som sägs och de bilder som visas. Lärande och interaktivt spel lämpligt för 0-4 åringar.
  • Toca Life: Pets. Utforska fem världar tillsammans med olika djur. Lek och sköt om 120 olika djur och ha en rolig stund. Klä ut djuren eller tvätta dem rena. Lämplig för barn mindre barn.

https://apps.apple.com/se/app/id1290182026

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tocaboca.tocapets

  • Lek 123, Alfons Åberg. Låt barnen läsa sig uttal, grunderna i matematik och siffrornas namn. Lämplig för barn i förskoleålder.

Bra appar för stora barn:

  • HejAlbert Bra pedagogisk app för både små och stora barn. Här får de mindre barnen lära sig genom lek och interaktiva övningar och spel. Äldre barn kan öva inför prov för att lättare hänga med i skolan och höja sina betyg inom flera olika ämnen så som matematik, programmering, geografi och mer.
  • King of Math. För barn som vill ha en rolig matematikapp! Spelets mål är få din karaktär att gå upp i nivå genom att lösa matematiska problem och tjäna poäng. Den här matematikappen förbättrar barnens matematiska färdigheter samt deras stresstolerans, eftersom frågorna ställs i snabb takt. Det här är en app som är utformad för barn på högstadiet och gymnasiet.
  • 100 dörrar: Escape Room spel Den här barnappen går ut på att lösa olika klurigheter för att hitta vägen ut ur olika rum och låsa upp dörren. Här får de gå igenom 100 olika rum så det är en barnapp de kan sitta med många gånger. Här får barnen utveckla sin logik och öva på sin koncentrationsförmåga. Bra app för barn från 9-års ålder.
  • Hitta skillnader 750+ nivåer. En barnapp som även passar de vuxna. Med hjälp av sin observationsförmåga ska du försöka hitta skillnaden mellan bilderna.

Alla appar för små och stora barn kan du hitta i Google Play eller App Store.

Detta är våra tips. Hoppas du fått lite nya roliga billekar för barnen på nästa långa biltur. Har du några tips på roliga lekar för bilfärden så tipsa gärna i kommentarerna.

Lämna en kommentar