Med kallare och regnigare väder är läge att plocka fram regnkläder till barnen. För att barnen ska kunna vara ute och leka oavsett väder behöver du praktiska, funktionella och bekväma plagg som står emot väta, vind och kyla.

Beroende på vad kläderna ska användas till krävs det att plaggen tål olika mycket, men oavsett aktivitet vill du såklart att barnen ska hållas torra, varma och bekväma i rusket. Däremot finns det olika typer av regnkläder, så som skalplagg eller regnkläder av galon.

Är man inte väldigt påläst kan det vara svårt att veta vad som egentligen är skillnaden mellan de olika typerna, så hur vet man vilken som passar bäst? Och vad ska man välja? För att hjälpa er på traven till rätt val har vi satt ihop en stor guide om skalplagg och regnkläder. Nedan listar vi de olika, förklarar vad de passar bäst för, hur ni kan tänka i valet av kläder, och mycket mer!

Regnkläder i galon

Låt oss börja med att förklara lite mer om just regnkläder, närmare bestämt regnkläder i galon! Kortfattat är galonplagg det bästa valet om ytterkläderna ska användas i ösregn eller andra situationer där det krävs att de tål en del vatten. 

De är helt vattentäta och står emot ett stort tryck från vatten. Perfekt om barnet ofta sitter på våta ytor, eller om det bokstavligt talat sitter ner i vattenpölarna. Nedan får ni en mer konkret lista om galonkläder:

 • Olika prisklasser och utseenden

Det finns många olika regnkläder av galon, allt från billiga till dyrare varianter. Ofta är det bättre att lägga en liten extra slant för att få högre kvalité. Oavsett prisklass finns det i flera olika färger och ibland med fina mönster.

 • Vattentäta

Som sagt så är galonkläder otroligt bra på att stänga ute vatten, både små och stora mängder. Detta för att ytan är plastbelagd vilket gör att vatten, och också smuts, rinner av lätt.

Det innebär att klädernas vattenpelare är höga, alltså sällan under 6000mm. Optimalt för att sitta i sandlådan i ösregn eller för att plaska i vattenpölar!

 • Slitstarkt material

Galon är också ett väldigt slitstarkt material. Med andra ord tål de en hel del slit och släng och häftiga väder. Man behöver inte heller vara orolig för att de ska gå sönder om man drar på dem utanpå andra kläder!

 • Begränsad rörlighet

Eftersom materialet är så slitstarkt och tåligt känns det ofta rätt styvt, vilket gör att rörligheten begränsas en aning. Ju högre kvalité ett galonplagg har desto mjukare och smidigare är materialet, så kräver ni att plagget klarar av en hel del rörliga aktiviteter är det sådant ni ska leta efter!

 • Dålig andningsförmåga

Galonets vattentäta förmåga gör dessvärre att kläderna inte andas särskilt bra. Eftersom galonplagg inte ska riskera att släppa in någon som helst väta utifrån finns det inte heller någon möjlighet för att väta som bildas inifrån släpps ut.  Detta är viktigt att komma ihåg om plaggen används vid mycket lek och aktivitet där barnet lätt blir varmt inifrån.

Om kroppen blir varm bildas det svett och fukt, och om plagget inte andas ventileras inte fukten vilket blöter ner kläderna. Med andra ord blir barnet då blött inifrån, och i sin tur nerkylt. För att undvika detta kan man klä barnet i ventilerande underlager.

Vill du veta mer om bra regnkläder kan du läsa vårt test och läsa mer om vilka regnkläder för barn som är bäst i test.

Andra regnkläder

Såklart finns det regnkläder av andra material än galon. Dessa har däremot ofta lite lägre vattenpelare och är inte lika tåliga mot vatten som galon. De är ofta lite billigare just av den anledningen. Är du inte i behov av kläder som tål direkt kontakt med ett högt tryck vatten kan du välja regnkläder av andra material, så som polyester.

Skalkläder

Skalkläder är en annan variant av regnkläder. En liten sammanfattning är att skalkläder är det bästa valet av ytterkläder om de ska användas i väder som kräver en hel del tålighet, men att man samtidigt vill att plaggen ska andas om barnet aktiverar sig.

Oftast menar man skalkläder som ytterplagg som ska fungera som ett skyddande skal utan isolering, men i vissa fall kallar man även underställ och mellanlager som skalplagg då de verkar tillsammans. Nedan får ni en mer konkret lista om skalkläder:

 • Olika prisklasser och utseenden

Precis som med galonkläder finns det skalkläder i alla olika priskategorier, oavsett om du är i behov av lite billigare varianter eller känner att du vill satsa lite högre. Generellt är de dyrare modellerna tåligare mot både vind och vatten då materialet i dem är bättre. Skalkläder finns i olika utseenden och färger oavsett prisklass.

 • Vattentåliga men god andningsförmåga

Skalkläder har ofta rätt höga vattenpelare för att ge ett bra skydd mot både vind och vatten. En vattenpelare på minst 10000mm och tejpade sömmar är att rekommendera för garanterad vattentäthet och hög kvalité!

Samtidigt som de tål ruskigt väder är skalkläder mycket bra på att andas tack vare små porer i tyget, som då släpper ut värme och fukt som bildas om barnet svettas. Då riskerar du inte att kläderna blir blöta eller att barnet kyls ner inifrån.  

 • Olika material är olika tåliga

Däremot finns det skalkläder av en hel del olika material, och vanligast är att de görs av antingen membran, mikrofibertyger eller beläggningar. Dessa tre varianter är alla olika vad gäller vattentålighet och andningsförmåga. Vilket material som passar bäst för just ditt barn beror på behov och användningsområde.

 • Passar i både värme och kyla

Eftersom skalkläder är bra på att andas och ventilera luft kan skalkläder anpassas efter varierande yttertemperaturer, och alltså användas som skydd i både varmare och kallare väder. Samma skaljacka eller skalbyxor kan användas för en lite varmare men blåsig vårdag, eller i kombination med varmare mellanlager under en ruggig höstdag.  

 • Smidiga material

Skalkläder för barn är gjorda av material som är betydligt mer flexibla och följsamma än galon, vilket underlättar för aktiviteter där barnet rör sig mycket. Däremot betyder det inte att materialen är mindre slitstarka, utan de tål en hel del påfrestningar och slit och släng även de.

Vill du veta vilka skalkläder för barn som är bäst i test kan du kika på vårt test som du hittar genom att klicka här.

Hur vårdar man skalkläder?

Både regnkläder i galon och skalkläder bör tas om hand titt som tätt för att materialet ska behålla sin starka vattentålighet och för att kläderna ska hålla länge. Vi tänkte förklara hur man vårdar sina skalkläder då dessa ofta kräver lite mer omvårdnad än galon.

Dels för att smuts och vatten inte alltid bara rinner av direkt, och dels för att skalplagg andas och alltså släpper igenom många partiklar som till slut kan täppa igen porerna. Sen är inte skalplagg lika vattentäta som regnkläder av galon, vilket innebär att man måste hjälpa till på traven för att underhålla vattentåligheten.

Är du noggrann med att vårda dina skalplagg och ge de lite extra kärlek från gång till gång kommer de att ge tillbaka i form av längre livslängd och fortsatt bra kvalité. För att de ska fungera lika bra så länge som man önskar bör man tvätta och impregnera sina plagg, men hur ofta beror på hur mycket de används.

 • Tvätt

Hur ofta du ska tvätta skalkläderna beror på hur ofta barnet använder de. Ju mer kläderna används desto fler partiklar behöver porerna släppa igenom, och till slut kan porerna täppas igen om plagget inte rengörs.

För ett plagg som används regelbundet och där barnet ofta svettas är det lagom att tvätta några gånger per år. Ett skalplagg som inte används lika ofta och vid lugnare aktiviteter räcker det att tvätta ungefär en gång i halvåret.

Man vill ju heller inte slita på plagget genom att tvätta för ofta om det inte är nödvändigt, men märker du att de börjar läcka in vatten snabbare än vanligt kan det ge en förbättrad effekt.

 • Impregnering

Det är skalplaggets impregnering som avgör hur pass vattentåligt det är. Men precis som att ventilationsförmågan försämras ju mer man använder plagget, försämras även tåligheten mot vatten. Ju mer impregneringen nöts bort ju sämre kommer skalplagget att skydda mot vatten, och till sist kan det kännas som att plagget läcker in vatten.

Är du osäker på hur pass bra eller dålig impregneringen är kan du spraya massa vatten på det, som då ska likna regn. Har impregneringen hållit bra kommer vattnet att pärlas på tyget, medan en dålig impregnering gör att tyget suger åt sig vattnet.

Om det sista alternativet gäller kan det krävas att man återimpregnerar skalplagget för att få tillbaka grundfunktionen och en riktigt bra vattentålighet. Ett väldigt enkelt sätt för att återimpregnera skalplagget är att torktumla eller stryka det varje gång efter man tvättar det. Det gör att grundimpregneringen värms upp och lägger sig utanpå igen.

Däremot fungerar inte denna metod hur många gånger som helst, utan efter några gånger behöver man impregnera jackan på nytt. Det finns olika typer av impregneringar som går att köpa i vissa klädbutiker eller funktionsaffärer, och man kan välja mellan varianter som sprayas på eller som ska tvättas in. För extra effekt kan man första använda en som tvättas in, för att sen spraya på områden som slits mest.

Tänk på att välja en variant som är speciellt anpassad för skalplagg. Vill du vara snällare mot miljön ska du också välja en utan flourkarbon. Hur ofta du behöver impregnera beror på hur ofta plagget används och hur mycket det slits ut.

impregnera skaljackor och skalbyxor

Vad innebär vattenpelare?

Som ni kanske sett har vi benämnt att ett par regn- eller skalkläder bör ha en viss vattenpelare för att klara av att stå emot vatten, men vad menar vi med vattenpelare? Jo, vattenpelare är ett mått på hur högt vattentryck materialet klarar av innan det börjar läcka in vatten i kläderna.

Det finns plagg med en vattenpelare på 2000mm, och så finns det plagg med en vattenpelare på 30000mm, och självklart allt däremellan. Ju högre vattenpelare desto bättre tålighet mot vatten, och allt över 2000mm räknas som vattentätt. Egentligen är ett bättre riktmärke för vattentäthet minst 10000mm för garanterat hög kvalité, men som sagt varierar det mellan olika material.

Vilka plagg är vattentäta?

Eftersom olika material är olika tåliga mot vatten kan det kännas svårt att veta vilka plagg man ska välja för att garantera vattentäthet. Galon är helt vattentätt, medan vattenpelare på andra material som användas i regnkläder varierar. Kvalitativa skalkläder har oftast rätt höga vattenpelare och tål en hel del vatten, men även här varierar det mellan olika varianter.

Vattentäthet mäts som sagt i vattenpelare, där allt över 2000mm får kallas för vattentätt. Däremot är det lite av en definitionsfråga då en vattenpelare på 2000mm är vattentätt i lätt regn, men ösregnar det eller om barnet sitter direkt på våta ytor kommer 2000mm inte hålla. En vattenpelare på 10000mm och uppåt, samt tejpade sömmar klarar riktigt höga tryck och garanterar vattentäthet i nästan alla blöta situationer!

Kom ihåg att alla material kan bli blöta inifrån om barnet är väldigt varmt och svettas mycket under kläderna. Det finns alltså inget material som alltid hålls torrt oavsett hur mycket man svettas, även om det har en riktigt hög andningsförmåga. Så svettas man väldigt mycket inifrån kan även vattentäta och ventilerande skalplagg blötas ner, bara så ni är med på hur det funkar!

Viktigt med tejpade sömmar

För att plagget ska vara mycket vattentåligt krävs det att sömmarna är tejpade eller svetsade inifrån. Är de det blir regn- och skalkläderna ännu tätare och vatten riskerar inte att sippra in i små gluggar eller hål.

Är sömmarna bara hopsydda, och alltså inte tejpade eller svetsade, kommer de tillslut börja släppa in vatten. Viktigt att tänka på om man vill ha ett mycket tåligt plagg som både klarar ösregn och att sitta i vattenpölar eller blöta sandlådor!

skalkläder tejpade sömmar

Sammanfattning

Det finns en hel del olika varianter av regnkläder för barn, och två varianter är regnkläder i galon och skalkläder. De två typerna skiljer sig en aning från varandra, och som med allt annat finns det fördelar och nackdelar med de båda.

Fördelarna med regnkläder i galon är att de är helt vattentäta och håller barnen torra även om de bokstavligen sitter i en vattenpöl. Tack vare den glatta ytan rinner både vatten och smuts av mycket lätt. Däremot innebär vattentätheten att materialet inte andas, samtidigt som det är rätt stelt och ger begränsad rörlighet.

Skalkläder är ofta gjorda i flexibla men ytterst slitstarka material, just för att man lätt ska kunna aktivera sig samtidigt som de ska tåla påfrestningar. De är ofta mycket vattentåliga, men här varierar vattenpelaren beroende på material. Eftersom skalkläder andas tål det inte samma direktkontakt med vatten som galon gör, men har kläderna en hög vattenpelare agerar de likt ett skyddande skal vid ösregn och dylikt.