Innehåll

När man kämpar för att bli gravid letar man ofta efter tidiga graviditetstecken. Det kan man göra precis i början innan du kan ta ett graviditetstest. Vi har samlat de vanligaste tidiga gravidsymptomen som kan visa att du blivit gravid.

Vilka symptom är de vanligaste tecknen på graviditet?

Det finns många olika tecken på att du är gravid men det vanligaste är just illamående och givetvis utebliven mens.

Däremot är det viktigt att du tänker på att du kan vara gravid utan att ha de symptom vi listar här nedan. Du kan ha en, flera eller alla symptom och vara gravid men du kan också ha en, flera eller alla symptom utan att vara gravid.

Lättaste sättet att kolla är genom ett graviditetstest.

tidiga graviditetssymptom

Tidiga tecken på att du är gravid

Här är några tidiga graviditetstecken om symptom som kan vara tecken på graviditet. Vi har samlat erfarenheter från läkare, föräldrar och barnmorskor. Kom ihåg att det inte är säkert att du är gravid bara för att du har en eller flera symptom.

Längre ner får du en mer utförlig beskrivning av de olika gravidsymptomen.

 • Illamående
 • Ömmande bröst
 • Ökade flytningar
 • Trötthet
 • Maten smakar inte
 • Humörsvängningar
 • Mer kissnödig
 • Känslig för lukter
 • Nidblödning
 • Yrsel
 • Cravings
 • Förstoppad
 • Svullen mage
 • Utebliven mens
tecken på att du är gravid

Mer om tidiga gravidsymptom

Illamående

Det är väldigt vanligt att man mår illa i början av graviditeten. Vanligaste är att du mår illa på morgonen. Det finns också de som upplever att de kan bli illamående när som helst under dagen. Du kan också börja uppleva att du blir mer åksjuk. Du kan också uppleva att du behöver kräkas, det är inget konstigt eller farligt. Blir du däremot orolig kan du alltid prata med MVC.

Vanligast är att du är illamående under första trimestern och sedan avtar det eller försvinner helt.

Håller det däremot i sig kan du prata med din MVC, om du är inskriven, kring att få någon medicin utskriven eller testa åksjukearmband. Prata med din MVC först.

Ömmande bröst

Ett vanligt tecken är att dina bröst börjar bli ömma och spända. Du kan uppleva att brösten och bröstvårtorna blir väldigt känsliga, de kanske växer och blir större.

Vårtgårdarna kan också bli större och mörkare och du kan få tydligare blodådror om du är gravid.

Ökade flytningar

När hormonet östrogen ökar när du är gravid kan det också göra att du får mer flytningar eller annorlunda flytningar än tidigare.

Trötthet

Ett vanligt gravidsymptom är att du blir väldigt trött. Det beror på att dina hormoner ökar. Det brukar lägga sig efter ett tag och många känner sig piggare efter första trimestern.

Maten smakar inte som den brukar

Du kan uppleva att smakerna förändras och något du tidigare tyckt varit gott smakar nu äckligt. Du kan tycka att mat och dryck smakar annorlunda mot tidigare och vissa kan känna en metallsmak i munnen. Det är vanligt att man upplever förändrade smakupplevelser i början av graviditeten.

Humörsvängningar

När hormonerna i kroppen ökar under en graviditet kan det göra att du gråter för saker du vanligtvis inte brukar gråta för. Du kan bli arg oftare än vanligt. Ett gravidsymptom är just humörsvängningar och är väldigt vanligt.

Mer kissnödig

Är man gravid om man är mer kissnödig? Ja, du skulle kunna vara det. Har du börjat kissa oftare både på dagen och även på natten än tidigare kan det vara ett tidigt gravidsymptom. Kroppen producerar mer urin när du är gravid och livmodern kan även trycka mot urinblåsan så du känner dig kissnödig.

Känslig för lukter

Precis som med smak kan även luktsinnet förändras om du är gravid. Många kan bli känsligare för lukter och tycka att saker luktar värre än vanligt. Till och med doften av din partner kan bli äcklig.

Nidblödning

Nidblödning kan vara ett tidigt tecken på att du är gravid och betyder att det befruktade ägget fäster i livmoderväggen. Det brukar hända några dagar innan du ska ha mens och ungefär en till två veckor efter att ägget blivit befruktat. Upplever du att du blöder mycket eller är bekymrad överlag är det bäst att gå på en kontroll för att utesluta eventuella risker.

Skillnaden mellan en nidblödning och mens

Nidblödning: några droppar blod, varar i 1-2 dagar, kissar ofta, illamående, lätta kramper
Färg: ljusrosa och brun

Mens: kraftigare kramper, akne, PMS, mer ett blodflöde, varar i 4-7 dagar
Färg: klarröd

Yrsel

Känner du dig yr eller svimfärdig i början av din graviditet är det inget konstigt. Det beror på lågt blodsocker eller lågt blodtryck.

Du kan lindra yrseln genom att försiktigt sätta dig ner och luta dig framåt så du har ditt huvud mellan dina knän. Då ökar blodflödet till huvudet och du mår bättre. Drick mycket vatten då vätskebrist kan göra yrseln värre.

Magont

När livmodern växer kan du få en molande magsmärta som kan upplevas som mensvärk. Vanligast är att de är helt ofarliga men är du orolig kan du kontakta MVC om du är inskriven eller läkare.

Cravings

Du kan bli otroligt sugen på en speciell sorts mat eller godis hela tiden. Det kan vara att du väldigt gärna vill ha stuvade makaroner, flera dagar i veckan. Trots att du äter det en gång i halvåret annars. Det kan också vara att du upplever en stark hunger och vill äta nu direkt eller att du känner ett behov av att småäta.

Förstoppad

Vid graviditet börjar kroppen producera mer progesteron som påverkar matsmältningssystemet. Det gör att du kan bli trög i magen eller göra att du blir väldigt lös i magen.

Svullen mage

Du kan uppleva att du får en mer svullen och gasig mage än tidigare när du blir gravid. Trots att du inte ätit något som skulle kunna ge dig gaser.

Utebliven mens

Här har vi det tydligaste tecknet på att du är gravid och det är utebliven mens. Då kan det vara läge att göra ett graviditetstest för att vara helt säker.

Hur tidigt kan man se att man är gravid?

Även om du upplever tidiga tecken på att graviditet så är det inte en så säker metod. Det tidigaste och säkra sättet du kan se att du är gravid är ungefär en vecka efter när du skulle haft mens. Många graviditetstest rekommenderar att du testar vid tiden då du skulle haft mens för att få ett så korrekt resultat som möjligt.

Testar du för tidigt för att se om du är gravid är risken stor att det kommer visa negativt. Det beror på att du har för lite av graviditetshormonet hCG  innan din planerade menstruation.

Är utebliven menstruation alltid ett tecken på att man är gravid?

Nej, inte alltid. Det kan bero på stress, att man är sjuk, undernärd eller att kvinnan utöver sport på hög nivå. Då kan mensen stängas av då det inte är en livsnödvändig funktion.

Enklaste sättet att ta reda på om du är gravid är genom ett graviditetstest, här de vi tycker är de bästa graviditetstesten.

Kan man få mens trots att man är gravid?

Ja, cirka 25 procent av alla gravida blöder under sin graviditet. Vanligast är att det händer under de tre första månaderna.