Innehåll

Är det dags för ditt barn att sluta med napp? Det är något många föräldrar bävar inför och som inte alltid brukar vara så populärt. Men alla barn reagerar olika. Vissa har inga problem alls med det medan andra protesterar väldigt mycket.

Vi förstår att det kan kännas som en utmaning och därför har vi satt ihop en lista på de bästa sätten att sluta med napp på. Vi hoppas att det underlättar för dig när det väl är dags. Här kommer våra och andra föräldrars tips för att sluta med napp.

Tips för att sluta med napp

Tips för att sluta med napp

 • Var ute i god tid
  Berätta tidigt för ditt barn att det snart är dags att sluta med nappen. Bestäm gärna en dag då barnet inte längre ska använda napp och räkna ner tillsammans så ditt barn är förberett.
 • Läs böcker
  Läs gärna böcker tillsammans om att sluta med napp. Om barnet får höra om andra barn som slutat med napp kan det ibland bli enklare att sluta. Ett tips är att läsa: Kråke, Elsa och nappen. Har du tur förstår ditt barn att det faktiskt kan vara utan napp!
 • Ge bort napparna till bebisar
  I vårt fall gav vi bort napparna till renbebisarna som var med tomten. De var lite rädda för att flyga men med napparnas hjälp skulle de nog våga. Funkade väldigt bra. Genom att använda bebisar i olika former får ditt barn känna sig äldre, större och omhändertagande. Testa därför att ge bort det till någon djurbebis som ditt barn tycker om. Du kan också skriva en tacklapp från bebisarna där de tackar för napparna.
 • Nappträd
  Häng upp napparna i ett nappträd så att det kan växa nya nappar till bebisar. Då kan ni besöka napparna och se dem växa. Det fungerar givetvis bättre om det är andra som lämnar nappar i trädet så det blir fler.
 • Byt napparna mot något roligt
  Det kan vara roligt att få byta sina nappar mot till exempel en leksak. Då går det att säga att nu när du är ett stort barn är det dags att sluta med napp. När du gör det kommer vi gå till leksaksaffären och där får du välja en leksak när du nu är ett stort barn. Det gör att ditt barn känner sig större och även belönad.
 • Napp enbart på natten
  Sluta med napp på dagarna och säg att det bara är på nätterna man får ha napp när de nu blivit ett stort barn. Det brukar vara lite tårar i början men det brukar gå helt okej ganska snabbt. Efter det går det gradvis att fasa ut nappen även om nätterna.
Sluta med napp tips

Frågor och svar om napp

När ska barn sluta med napp?

Som senast vid tre års ålder. Det är för att om barnet använder napp efter tre års ålder är det svårare för tänderna att växa rätt. Ju tidigare ditt barn slutar med napp desto bättre för tänderna men också för att det kan påverka talet. Det är svårare för ditt barn att uttala ord om det alltid finns en napp i munnen.

Är napp bra eller inte?

Båda ja och nej. Alla tycker olika men många uppskattar ändå nappen och den tröst den ger. Det viktigaste är att du lyssnar på dig själv och dina behov. Bara för att andra gör på ett sätt betyder det inte att du också måste göra det. Du väljer själv.

Kom ihåg att barn klarar sig bra utan napp om de aldrig fått den. Däremot kan napp bli en liten avlastning om bebisen gillar napp.