Ska du gå på dop? Då kan det kännas tryggt att veta vilken text du ska skriva på dopkortet.
Att hitta en doppresent behöver idag inte alls vara så svårt, och det finns mängder av bra guider som kan hjälpa dig att hitta rätt.

Däremot kan det här med att skriva dopkort vara lite svårare. Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord, men faktum är att ord också kan vara rätt betydande. Med andra ord kan texten som skrivs på ett dopkort ha väldigt stor betydelse för både dig och den familj som ska motta gåvan – att dopkortet skrivs på rätt sätt är alltså viktigt.

Så vad skriver man på ett dopkort? 

För att ni ska få det lite lättare när det kommer till dophälsning eller dopdikt har vi satt ihop en liten guide om vad som kan vara bra att tänka på. Här nedan kommer vi gå igenom med om just dopkort, samt ge några tips på vad som kan skrivas på kortet!

Vad ska man skriva på dopkortet?

Om vi sen går in på det här med dopkort och vad man ska skriva där på så finns det även där en del olika sätt att se på saken. Det viktigaste är egentligen att dopkortet och hälsningen där på känns personlig och betydande.
Självklart kan det här variera beroende på vem det är som ska döpas och hur nära ni är till den familjen. 

Men, tänk också på att man vid ett dop sällan bjuder in gäster som man inte anser är relativt nära. Texten behöver inte alls vara så lång eller komplicerad egentligen, utan det handlar bara om att man vill uttrycka sig på rätt sätt för både barnet och familjen.

Något som många däremot kan tänka lite fel på är att dopkortets text inte har någon betydelse i och med att barnet är så pass litet när det får både gåva och kort. Men faktum är att det ju såklart är föräldrarna som tar emot gåvan, läser kortet och öppnar presenten.

Alltså kommer kortet att läsas upp förr eller senare, kanske även för barnet i framtiden då det blivit lite större och om korten sparats (vilket de i många fall kan). Därför kan det vara bra att tänka efter lite extra på vad man ska skriva som dophälsning. Tycker ni att det är svårt att komma på något passande kanske våra tips kan hjälpa.

Olika sätt att skriva på dopkort

Så vad ska man egentligen skriva på ett dopkort? Hur ska man formulera sig? Och hur bär man sig åt för att sätta en personlig prägel på hälsningen som både barnet och familjen ska läsa? Det finns faktiskt mängder av sätt att skriva ett dopkort på, så egentligen handlar det om att hitta något som passar för er och den relation ni har till familjen.

Formulera dopkort – hur?

Som sagt så handlar det inte om vad som står på dopkortet, utan det handlar mer om var det kommer ifrån och hur det framställs. Beroende på vilken relation du har till barnet och familjen som bjudit in till dop kan olika dophälsningar passa olika bra. Det finns ingen dophälsning som är fel, utan där får du själv avgöra vad som känns bra!

Oftast kan man själv känna av om ett kort och direkt ”grattis” eller ”grattis på dopdagen” passar bäst, eller om det är en lite längre och mer personlig dophälsning eller dopdikt som klingar bra. Så länge du utgår från att texten ska komma från hjärtat kommer det kännas bra både för dig och de som mottar gåvan med kortet.

Kort och koncist

Det är absolut inte ovanligt, konstigt eller ens opersonligt att skriva en väldigt kort och koncis dophälsning på kortet. Faktum är att en mer direkt och fåordig hälsning är vanligare än de lite längre och mer diktliknande sådana, inte minst om dopet inte tillhör den allra närmaste av dina vänner eller familj.

Att skriva ett dopkort på det här är absolut inte fel, utan även den kortaste av texter kan kännas betydelsefull för de som mottar gåvan. Köper du exempelvis ett färdigt kort där det står något i stil med ”grattis på dopdagen” eller ”lyckönskningar på din dopdag” kan det ofta räcka med att man bara skriver under med sitt namn.

I vissa fall kan man lägga till någon extra liten snutt med ord på sådana kort, så som
”välkommen till världen”, ”vi önskar dig all lycka” eller ”tack för att vi fick fira dopdagen med er”. Fundera över vad det är du vill hälsa till barnet som ska döpas och dess familj. Räcker det med den redan färdiga hälsningen på kortet eller vill du lägga till lite mer?

En annan variant av en kortare text på dopkort är att man väljer att rikta lyckönskningarna till föräldrarna. Trots att det är barnet som döps så är det ju föräldrarna som ordnat med allt, så det här behöver verkligen inte vara fel. Då kan det se ut något i stil med ”grattis till dopet” eller ”lyckönskningar till er och babyn”.

Här nedan har vi samlat några exempel på kortare texter som ni kan använda er av då ni ska på dop:
 Grattis på dopdagen
 Hjärtliga gratulationer på din dopdag
 Lyckönskningar på dopdagen, lyckönskningar till namngivning
 Välkommen till världen
 Vi önskar dig all lycka
 Grattis till dopet och er baby
 Lyckönskningar till familjen

Personlig text till dopkort

Ett annat sätt att gå tillväga på då man ska skriva en dophälsning är att formulera en lite mer personlig text. Det här kan man såklart även lyckas med om texten är kort och koncis, men ofta är det lite svårare då hälsningen består av väldigt få ord eller om man ger ett redan färdigskrivet kort. 

Med andra ord kan en personlig text kräva lite mer än en kort mening om att man önskar grattis och all lycka till barnet med familj. Det här kan framförallt kännas som den bästa hälsningen om du står barnet och familjen nära – en hjärtlig hälsning blir då mer berörande och betydande för hela familjen.

Den personliga texten ska komma från hjärtat och kännas som en fin hälsning från dig till barnet. Det i sig kan dock vara lite mer komplicerat att komma på. Även här finns det dock mängder av olika saker att skriva om som känns lite mer personligt. Ska du skriva på dopkort som gudmor eller om du är fadder till barnet kan en personlig dikt vara riktigt uppskattat. 

Det bästa är att lyckönskningarna inte behöver vara överdrivet långa, såvida man inte vill skriva en längre dikt. Samtidigt kan en kortare lyckönskning även kombineras med ett citat, en dikt eller en personlig text beroende på vad som känns hjärtligt.

Det kan till exempel vara en kort berättelse om hur du reagerade när barnet föddes, vad du tänkte när du såg barnet för första gången, eller hur du känner för barnet nu. Sen kan du även ge dina bäst råd, berätta om något som du tycker att barnet kan ha med sig i livet, eller skriva något mer om hur barnet är som person och vad hen har framför sig.

Ett annat alternativ är att skriva en personlig berättelse om barnets namn, hur det kom till, samt vad du känner kring namnet. Kanske har namnets betydelse någon koppling till barnets personlighet?

Vet du inte vad du ska skriva om barnet kan du alltid beskriva hur du tror att barnet kommer vara i framtiden, vad det kommer jobba med, eller intressen.

Med andra ord finns det även här en uppsjö av valmöjligheter när det kommer till personliga dophälsningar. Att skriva ihop en fin och personlig dopdikt kan kännas speciellt både för dig, barnet och familjen – det bästa är att formulera sig på ett sätt som verkligen kommer från hjärtat. Kanske kan du också komma på något roligt doprim?

Formell text på dopkort

Lite av en motsats till att skriva en hjärtlig och personlig text på ett dopkort är att skriva en mer formell hälsning. Som sagt så finns det ingen variant som är fel, utan det handlar bara om att man ska hitta ett sätt att formulera sig som känns passande för situationen.

Att skriva en formell text på ett dopkort kan vara ett alternativ om du kanske inte står
familjen och barnet i fråga så nära. Trots att de lite kortare hälsningarna som vi gick igenom ovan kan kännas som formella texter så finns det även längre formella dophälsningar som kan passa bra.

Här kommer några exempel på lite längre formella texter till dopkort: 
 Hjärtliga gratulationer på din dopdag. Stort tack för att vi fick vara med och fira den med dig
 Vi önskar dig lycka och välgång i livet
 Tack för att vi fick vara en del av din stora dag
 Varma gratulationer på din dopdag. Vi ger våra bästa önskningar till hela familjen
 Grattis! Vi önskar dig och din familj allt gott i framtiden

Citat eller dikt på dopkort

Som vi nämnde lite längre upp i texten så kan ett alternativ då man skriver en doptext vara att lägga till ett citat eller en fin liten dikt. En personlig text kan vara formulerad som en dikt, men det finns även andra dikter som kan vara passande att skriva.

Känner du exempelvis inte för att ge ett kort och fåordigt dopkort kan ett citat eller dikt vara ett bra alternativ. Självklart kan man även kombinera alla typer av lyckönskningar och hälsningar med valfri text. Ett dopkort kan bli lite mer unikt om du exempelvis kombinerar en kortare text med ett passande citat, en längre dikt eller en personlig hälsning.

När det kommer till citat och dikter kan du antingen välja att hitta på en egen variant som du tycker känns bra. Eller så kan du välja att skriva ner en redan existerande text som du vill ge till barnet.

Här kommer några exempel på citat som kan passa till dopkort och namngivning:
 ”Med vår kärlek kan vi förändra världen.” – George Harrison
 ”Ge barnen kärlek, mera kärlek, och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig
själv.” – Astrid Lindgren
 ”Ett ord befriar oss från all livets börda och smärta: det ordet är kärlek.” – Sofokles
 ”Så liten – men ändå navet i våra liv, universums mittpunkt.”  – Pam Brown
 ”Varje barn är en färg som Gud målar med.” – Bo Setterlind

Känner du att det istället skulle passa bra med en liten dikt eller en längre text av något slag kan kanske någon av dessa dikter för dopkort komma väl till hands:

Älskade barn
Av: Jessica Marie Nilsson
”Så kom du då till oss du älskade barn,
och grep våra hjärtan med kraft.
Med ens fick allting mera mening, långt mer än det någonsin haft.
Du ler så du strålar, din själ lyser klar, Du fångar all ömhet omkring, små fötter och fingrar, din hud och din doft så underbart skapat allting.”

Lyckans minut
Av: Eric Lindorm
”Är det sant att jag håller ett barn på min arm
och ser mig själv i dess blick,
att fjärdarna gnistra och jorden är varm och himmelen utan en prick?
Vad är det för tid, vad är det för år, vem är jag, vad bär jag för namn? 
Du skrattande knyte med solblekt hår,
hur fick jag dig i min famn?”

Ska du skriva en dopdikt till en kille kan det här vara ett bra exempel:

En son
Av: Siv Andersson
”Från livets första steg 
han testar vad han får.
Han skrapar sina knän
och torkar bort en tår.
Men barkbåten han gjort
förs ut på öppet hav
när sonen ska bli man
och möta nya krav.
Hans pojkrum blir nu tomt.
För söner är ett lån.
Och ständig närkontakt
byts ut mot telefon.
Men trots att åren går
och han blir stora karln
förblir han alltid son
och älskad som ett barn.”
Vad är passande att ge som doppresent?

Nu när vi har lite mer koll på vad man kan tänka på då man ska skriva en text på ett dopkort
kan det även vara passande att gå in på självaste doppresenten.

Känner du bara för att ge ett
dopkort med en fin och personlig hälsning är det absolut ett val att ta, men ofta kan det kännas roligt att även ge någon liten present till det.
Däremot behöver en doppresent (länk till text om doppresent) inte alls vara något
överdrivet, stordådigt eller riktigt dyrt. Har du dessutom skrivit ett fint kort som känns mer betydande än gåvan i sig så kan den minsta av saker räcka gott och väl – en doppresent är ofta bara en symbolisk betydelse.

Sen kan det ändå kännas svårt att hitta en doppresent som passar, som varken känns för liten eller för stor, och som man också tror att barnet eller familjen kommer få glädje av. Antingen kan man satsa på en mer praktisk present som kan användas, eller så kan man välja en sådan som kan bli till ett långvarigt minne. Även här kan er relation spela roll.

Det finns en hel del klassiska doppresenter som man kan ge, men där är det också du som bestämmer.

Nedan har vi sammanfattat våra bästa tips på doppresenter:
 En fin nallebjörn eller ett mysigt gosedjur
 Bestickset
 Smycken
 Kläder
 Foto eller fotoram
 Speldosor
 Leksaker och böcker
 Pengar eller andra värdepapper

Vad är ett dop?

Innan vi går in mer i detalj på vad man kan skriva på ett dopkort så kan det vara passande att veta lite mer om dop först. Den främsta anledningen till att man döper barnet är för att hen ska bli medlem i Svenska kyrkan, även kallat den kristna egenskapen. Faktum är att dopet ofta ses som en gåva till barnet från Gud just av den anledningen.

Däremot är det inte alltid av just den kristna anledningen som man väljer att döpa sitt barn i kyrkan, inte minst idag då dop kommit att bli mer av en gemensam tradition. Många väljer att se på dopet som den heliga handlingen och att man gör det som en välkomstritual för barnet.

Sen finns det även en del andra orsaker till att dop äger rum. En sådan sak är att man vill fira barnets ankomst precis som att man firade Jesus födelse. Då bjuder man in till en fin fest där nära och kära träffas och välkomnar barnet till världen. Vid dopet kan man också säga att barnets namn invigs på ett symboliskt sätt.

Oavsett av vilken anledning man väljer att döpa sitt barn så är det en väldigt uppskattad tradition som många gör just för sakens skull. Att barnet blir medlem i kyrkan, att man träffas och umgås, att man får en stund att fira barnets ankomst och att det blir lite av en fest hör helt enkelt bara till.