Innehåll

Har du barn sedan tidigare vet du förmodligen vad ISOFIX är. Men är du nybliven förälder och eller blivande förälder och börjat leta efter bra bilbarnstolar så kommer du att stötta på ISOFIX på många modeller. Då är det lätt att fråga sig vad är isofix?

Vi har samlat all information du behöver för att få veta vad isofix är och hur det fungerar. Det som är grunden med ISOFIX är att det är mycket säkrare än att bara fästa en bilbarnstol med bälte. Risken för felmontering minskar också drastiskt med ISOFIX då du klickar fast bilstolen istället för att krångla med bälte över, under och genom innan det ska i bälteshållaren.

Som du säkert förstår föredrar vi ISOFIX då det är mycket säkrare, enklare och tryggare för ditt barn. Att enbart använda bältet fungerar bra men vi tycker att om du har möjlighet att använda isofix så ska du göra det. Med bälte så måste då ha rätt teknik och ibland en del muskelstyrka för att det ska bli rätt. Varje gång vi monterat en bilbarnstol med bälte har vi undrat, har jag monterat bilbarnstolen rätt nu? Är det säkert? Vickar den inte för mycket?

Med isofix slipper du det då du monterar den på samma enkla sätt varje gång. Det finns isofix på babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar. 

Vad är isofix?

Isofix är ett speciellt säkerhetssystem för att sätta fast bilbarnstolar och bygger på en internationell säkerhetsstandard. Den togs fram av internationella standardiseringensorganisationen i samarbete med bilföretag, myndigheter, forskningsinstitut och bilbarnstolstillverkare från 18 länder.

Hur fungerar isofix?

Isofix är två fästen med ett på vardera sidan om sätet. På bilbarnstolens botten har du sedan armar med en fästanordning som tillåter att isofixfästet i bilen kan komma in i själva toppen av bilstolsarmen. Den kommer däremot inte ut om du inte klickar upp den genom att hålla inne två knappar och drar ut den.

Vissa modeller av bilbarnstolar har en bas som sätts fast. Där kan du sedan enkelt klicka i och ur babyskydd som du kanske lyfter i och ur bilen ofta.

Bilbarnstolar med isofix

Det finns många olika modeller som har isofix. Du hittar många modeller hos jollyroom, babyland och babyshop för att nämna några.

Vilka är fördelarna med isofix?

 • Du har en fast anslutning mellan bilbarnstolen och sätet. Det gör att om du skulle krocka så påverkas barnet mindre.
 • Indikatorer visar om du monterat bilbarnstolen på rätt sätt.
 • Det är betydligt mycket mindre risk att montera bilbarnstolen fel jämförst med en bilbarnstol som enbart använder bälte.
 • Det är otroligt enkelt och smidigt att montera och ta bort babyskydd eller bilbarnstolen.
 • Alla krocktester visar att säkerheten ökar kraftigt med ISOFIX.

Så här installerar du en isofix-bas eller bilbarnstol i isofix-fäste

 1. Dra ut isofix-fästpunkterna på basen eller bilbarnstolen. Det brukar vara en gul metallstång på vardera sidan om stolen.
 2. Placera bilbarnstolen eller basen i baksätet på din bil.
 3. Beroende på var isofix-fästet sitter i bilen behöver du antingen sikta in dig på fästet som sitter synligt på vardera sidan av sätet. Se till att fästpunkten klickar i fästet och tryck in bilbarnstolen ordentligt mot ryggstödet.
 4. Fästena kan också vara dolda mellan sittdelen och ryggstödet av sätet. Du kan därför behöva trycka in fästpunkterna i där ryggstöd och sittdel möts för att fästa bilbarnstol eller isofix. Du hör oftast ett klick när fästpunkten och fästet möts. Tryck in bilbarnstolen så långt in mot ryggstödet du kan.
 5. På sidorna finns det oftast gröna markörer som visar om du monterat isofixen rätt eller inte. Du kan också testa att försöka dra ut bas eller bilbarnstol för att se om någon del är lös.

Isofix-stolar har oftast ben eller remmar. Det måste också installeras.

Installation av stödben till bilbarnstol:

 1. Dra ner stolens stödben. Justera så den kommer i rätt höjd och sätt den på bilens golv.
 2. Kolla så benet står bra och stabilt på golvet och lås sedan fast den i det läge som passar.

Installera övre hållrem på isofix:

 1. Ta och haka fast den gula kroken i det fäste för isofix som finns i golvet.
 2. Dra åt remmen ordentligt så den är spänd.

På många stolar har du också en färgindikator som visar att stödbenet eller övre hållremmen är korrekt installerad.

montera isofix rätt

Vilka bilar har isofix?

ISOFIX är standard i de absolut flesta bilar som tillverkats efter 2005. Det är däremot ingen garanti att just din bil har isofix.

Vet du inte om din bil har isofix kan du alltid kolla i bilens handbok. Du kan också leta i sätet efter en isofix-symbol som nästan alltid finns vid fästena.

Finns det isofix i framsätet?

Det kan finnas isofix i framsätet på vissa bilar om det är möjligt att stänga av airbagen på passagerarsätet. Kika i handboken eller leta efter en isofix-bild i framsätet.

Går det att eftermontera isofix i bilen?

Nej, det går inte att eftermontera isofix i äldre bilar. Saknar du det i bilen går det inte att lämna in den på verkstaden och få isofixfästen monterade i efterhand. Den måste ha isofix från början.

Däremot om du har en ny bil går det att lämna in för att eftermontera isofix i bilen. Kolla med din auktoriserade verkstad för att se om det är möjligt. Tänk på att det inte går att montera isofix i framsätet om du inte kan slå av din airbag på passagerarsidan.

Är isofix säkrare än bilbälte?

Ja, tester visar att säkerheten med isofix jämförs med bilbälte är klart högre. Så har du möjligheten att installera en bilbarnstol med isofix rekommenderar vi att du gör det framför en som monteras med bilbälte då risken att montera fel är klart mindre.

Isofix gör att bilbarnstolen sitter helt fast medan ett bilbälte kan röra sig. Det gör att barnet sitter mer fixerat med isofix och minskar rörelser i stolen vid en eventuell krock.

Det är också mycket enklare att montera en bilbarnstol med isofix då det oftast finns tydliga indikationer på om den sitter monterad på rätt sätt. Det saknas helt på de som fästs med bältet.