Välja namn till ditt barn – tips och idéer

Grattis till din graviditet eller din nya bebis. Både graviditet och bebisfasen är mysiga perioder i livet. Det kan dock uppstå en massa frågor. Den kanske vanligaste frågan under graviditeten är vilket namn barnet ska ha. Det är inte alltid lätt att komma fram till ett namn som ni båda tycker om eller att ens hitta ett namn som ni tycker om.

Att välja namn är en viktig del i ert barns liv så ge det tid. Stressa därför inte fram ett beslut. Se till att ni båda är nöjda med namnvalet och våga tala om för varandra om det inte känns rätt. Hur ni än väljer att gå till väga så finns det tips och råd att få.

Bra att veta kring namn

Alla nyfödda barn måste i Sverige ha ett minst ett förnamn, men de kan även ha flera. Det är upp till er föräldrar att välja vilket eller vilka namn barnet ska ha. När barnet är fött har ni upp till tre månader på er att ansöka om det hos Skatteverket. Ansökan handläggs sedan och ni får antingen hem en bekräftelse på att namnet har registrerats eller att det har avslagits. Det finns olika skäl till varför ett namn blir avslaget men det kommer vi inte gå in på här.

Namn genom tiderna

Att välja namn till barn är något som man har gjort i alla tider. Det som varierat mellan olika tidpunkter är vilka namn som är de mest populära.

Under 1920- och 1940-talet var de populäraste flicknamnen bland annat Anna, Ingrid, Kerstin, Karin och Inga. Några av de populäraste pojknamnen under samma period var Karl, Lars, Sven, Stig och Bengt.

Under perioden 1950 till 1970 var det bland annat Eva, Maria, Karin, Kristina och Lena som vara populära flicknamn. Lars, Jan, Anders, Thomas och Bengt var några av de populäraste pojknamnen.

Perioden 1980 till 2000 var populära flicknamn Anna, Emma, Sara, Julia och Elin. Några populära pojknamn under samma period var Johan, Marcus, Oskar, Erik och Daniel.

Som du ser så ändras hela tiden de populära namnen. Vissa ligger kvar under flera årtionden medan andra byts ut mot andra.

Populära pojk- och flicknamn under 2010-talet

Precis som under andra tidsperioder så har 2010-talet sina egna populära pojk- och flicknamn. De fem populäraste flicknamnen de senaste 10 åren var Alice, Elsa, Maja, Julia och Ella. Under samma tidsperiod var de populäraste pojknamnen William, Oskar, Lukas, Liam och Elias.

De 10 mest populära flicknamnen 2021

 1. Alice (706 stycken)
 2. Maja (681 stycken)
 3. Vera (674 stycken)
 4. Alma (667 stycken)
 5. Selma (660 stycken)
 6. Elsa (652 stycken)
 7. Lilly (625 stycken)
 8. Ella (606 stycken)
 9. Astrid (596 stycken)
 10. Wilma (586 stycken)

Källa: SCB.

De 10 mest populära pojknamnen 2021

 1. Noah (745 stycken)
 2. William (726 stycken)
 3. Liam (683 stycken)
 4. Hugo (679 stycken)
 5. Lucas (668 stycken)
 6. Adam (643 stycken)
 7. Oliver (635 stycken)
 8. Matteo (632 stycken)
 9. Frans (581 stycken)
 10. Elias (577 stycken)

Källa: SCB.

Tips på hur du väljer namn

För att hjälpa er igång med valet av namn så kommer här några tänkvärda tips.

Skriv en namnlista

Det kan vara bra att börja med att skriva ner alla de namn som tilltalar dig. Listan kan bli hur lång eller kort som helst. Du kan låta din partner skriva en egen lista.

När du har skrivit din lista så låt den vara ett tag. Gå sedan igenom listan och se vilka namn, om något, som tilltalar dig mer än de andra. Att rangordna namnen kan hjälpa dig med att få en klarare överblick över de namn du faktiskt tycker om.

Vilka associationer ger namnet dig

Får något av namnen dig att le? Eller får något av namnen dig att minnas något olyckligt eller obehagligt? Låt namnen som får dig att le och må bra står kvar på listan medan du stryker de namn som du associerar med något jobbigt eller negativt.

Döpa efter någon annan

Har du någon i din närhet, till exempel en släkting eller nära vän, som du vill hedra genom att döpa ditt barn efter den personen? Det är en fin gest, men personen kanske inte har ett namn som du tycker om.

Då kan du ge ditt barn personens namn som förnamn men inte tilltalsnamn. Detsamma gäller om du har flera namn som du verkligen vill ge ditt barn.

Fråga andra

Du kan be andra om råd. Det är inget fel med att be andra om råd när det gäller att välja namn, för valet av namn är fortfarande ditt och din partners. Att be om råd kan hjälpa dig i ditt val.

Andra saker som kan hjälpa till med valet kan vara att kolla runt på internet för att få inspiration. Ytterligare en sak är att du och din partner jämför era listor. Det kanske finns ett namn som ni båda har på er lista.

Ge det tid

Att välja namn är viktigt men försök att inte pressa dig själv för hårt. Tillåt dig att lägga namnvalet på hyllan ett tag. När du lägger för mycket energi på en sak kan det göra att du inte ser saken klart. Ibland är det inte förrän barnet har fötts som ni som föräldrar kommer överens om eller hittar ett passande namn.

Tips på namn

För att ge er lite inspiration och hjälp på traven kommer här några tips på namn:

 • Oliver – Namnet har engelskt ursprung och det betyder lugn och fridfull.
 • Alexander – Det här är ett mycket vanligt förnamn som ursprungligen kommer från Grekland. Namnet har betydelserna försvara och människa. Det betyder alltså människans försvarare.
 • Charlie – Namnet är egentligen ett smeknamn för namnen Charlotta, Charlotte och Charles. Ursprunget för namnet är Frankrike och England. Namnet kan användas både som pojk- och flicknamn. Charlie har ingen egen betydelse utan delar Charles betydelse vilket betyder en fri man.
 • Axel- Namnet är ett vanligt pojknamn i Skandinavien. Ursprungligen kommer namnet Axel från det hebreiska namnet Avshalom/Absalon. Namnet betyder fader av fred.
 • Maja – Namnet kommer ursprungligen från Maia som kommer från den grekiska mytologin. Namnet är den skandinaviska, slaviska och germanska versionen av Maia. Det är även en kortare form av namnet Maria. Namnet har flera olika betydelser: gåva, att klä med blommor och blad eller den älskade.
 • Ebba – Namnet är en kvinnlig version av namnet Eberhard. Då namnet Ebba är en version av namnet Eberhard så delar de båda namnen betydelse och betydelsen är stark själ.
 • Agnes – Kommer ursprungligen från Grekland, men har använts i Sverige sedan 1200-talet. Namnet kommer från det grekiska ordet agnós. Betydelsen för namnet Agnes är många olika, bland annat har namnet dessa betydelser: ren, lamm, hjärta och en kärleksfull person.
 • Linnéa – Namnet kommer ursprungligen från blomman Linnea Borealis. Blomman var Carl von Linnés favoritblomma och därför gav han den blomman namnet Linnea.

Ovanliga förnamn

Du kanske söker efter ett namn som inte är så vanligt. Kanske vill du ge ditt barn ett unikt och alldeles eget namn. Då bör du kolla upp vilka ovanliga namn som finns att döpa sina barn till i förnamn.

Några ovanliga förnamn som man kan döpa sin flicka till i Sverige är:

 • Adela
 • Blanka
 • Chantelle
 • Dominique
 • Hollow
 • Mathea
 • Pyrola

Exempel på ovanliga pojknamn som du kan döpa ditt barn till är:

 • Aldor
 • Cassius
 • Easton
 • Gaspar
 • Linton
 • Nael
 • Storm

Vissa föräldrar har dock dragit de ovanliga namnen till sitt yttersta. Exempel på konstiga namn barn heter i Sverige är: Potatis, Svamp, Pucko, Penna, Bärs, Kossa och Porsche.

Några avslutande ord

Namnet är som sagt en viktig del av allas liv. Står ni mellan två namn så kanske det ena namnet kan sparas till ett framtida barn? Ett allra sista tips som ni kan ha i åtanke när ni ska välja namn är att tänka på att vissa namn kanske är passande för små söta barn, medan de kanske inte riktigt passar lika bra för en vuxen person.

Oavsett hur ni väljer att gå till väga för att välja namn till ert barn så försök att se till att ta den tid ni behöver. Det är inte ett beslut som ska stressas fram. Namnet är faktiskt något som barnet bär med sig hela sitt liv. När ni väl beslutar vilket namn ni väljer att ge ert barn så se till att ni båda är helt nöjda.

Lämna en kommentar