Vett och etikett till dop

Ett dop är en händelse som ska vara fylld med ljus och glädje, men det finns ofta många frågor inför ett kommande dop. Hur ska du klä dig? Ska du bjuda på mat eller fika efter dopet? Vad för typ av gåvor kan du köpa till ett barn som ska bli döpt?

Den här artikeln kommer att ge dig svar på vett och etikett till dopet och guida dig genom alla de funderingar du kan tänkas ha inför ett dop.

Kläder till dopet

Vid ett dop är det viktigt att inte vara för uppklädd men inte heller för vardagligt klädd är en bra beskrivning för dig som ska klä dig inför ett dop. Ett snäpp finare än vardagsklädsel är en bra tumregel att hålla sig till. Helst ska du inte bära alltför mörka färger eftersom dopet är en gladlynt högtid, vilket bör reflekteras i gästernas klädsel.

Kläder som passar för kvinnor till dop är exempelvis:

 • Byxdress
 • Knälång klänning med kort eller lång ärm
 • Kjol med blus och hatt
 • Långklänning

Män kan till exempel ha på sig:

 • Mörk kostym
 • Kavaj med jeans eller byxor och vit skjorta
 • Chinos och skjorta

Det är värdarna av ceremonin som reglerar vad som är passande för just deras dop. Ovanstående exempel är bra alternativ om de inte angett någon klädkod. Kyrkan har inga riktlinjer kring klädsel bortom att du ska ta hänsyn till omgivningen och dina medmänniskor.

Mat till dopet

Traditionsenlig mat med den svenska smörgåstårtan eller nytänkande med japansk sushi? När det kommer till mat på dopet så är det bara fantasin som sätter gränser. Det går bra att servera precis vad du vill. Du kan också välja att servera kaffe och tårta, beroende på vilken tid på dagen det är.

Ha alltid i åtanke att fråga gästerna om de följer eventuella dieter eller har allergier för att kunna anpassa maten.

Några exempel på maträtter som passar till dop är:

 • Kallskuret kött med potatissallad eller potatisgratäng
 • Smörgåstårta
 • Pastasallad
 • Buffé med något tema
 • Smörgåsar

Det är inte heller ovanligt att skåla för barnet med ett glas vin. Tidigare var det inte kutym att servera alkoholhaltiga drycker på dop, men idag går det jättebra att ta sig ett glas till fikat om gästerna önskar. Däremot är det viktigt att ha barnen i åtanke och hålla drickandet till en måttlig nivå.

Vad är en bra doppresent?

Det är inte alltid helt lätt att navigera kring alla valmöjligheter och prisklasser vad det gäller doppresenter. Likväl är gåvan en stor och essentiell del av ett dop och den ska absolut inte försummas. Alla gäster förväntas ha med sig en genomtänkt och generös gåva.

Det går bland annat att välja att gå den traditionella vägen. Förr var det vanligt för faddrarna att ge bort en silversked i doppresent. Det symboliserade en bra start i livet för barnet, både ekonomiskt och materiellt. Nuförtiden går det dock att ge bort i princip vad som helst, vilket kan göra det svårt att ta ett beslut. I sådana situationer får du helt enkelt fundera över vad värdarna är för typer av människor och vad de hade uppskattat mest.

Några exempel på doppresenter kommer här:

 • Sparbössa (med eller utan en några pengar i)
 • Kläder till barnet
 • En doptavla
 • Leksaker
 • Barnservis

Inbjudningskort för dop

Ett inbjudningskort är inte obligatoriskt men en välkommen och trevlig gest till gästerna. Det är även en chans att meddela om det finns någon speciell klädkod. Det finns idag möjlighet att beställa fina inbjudningskort med ett foto av barnet på.

Allra viktigast att ha med i inbjudan är när dopet äger rum, var det äger rum och vilken mat som serveras. Ett OSA-datum kan också vara bra att inkludera. Barnets namn, mellannamn och efternamn brukar stå högst upp eller på kortets framsida. Dubbla efternamn brukar bli åtskilda med ett bindestreck.

Vid funderingar som hur många namn får man ha eller hur många mellannamn får man ha så bör man vända sig till Skatteverket. Barnets namn måste också anmälas dit.

Tackkort till gästerna

Även om du inte nödvändigtvis behöver skicka ut inbjudningskort så är tackkort alltid en god idé. Det visar uppskattning för att gästerna dykt upp och även för gåvan de gett bort.

Vill du visa extra mycket engagemang kan du välja att skriva mottagarnas namn i kortet och nämna deras doppresent, vilket gör gesten mer personlig. I dagens moderna tider fungerar det också att skicka tackkort digitalt.

Lämna en kommentar